De-a lungul vietii, mecanismele de excretie implicate in detoxifierea organismului pot lupta contra acestor agentilor nocivi pentru un timp. Pe termen lung insa, in absenta unui proces de detoxifiere natural corespunzator (dat de stilul de viata modern), toxinele se acumuleaxa si afecteaza metabolismul si sanatatea. Scaderea imunitatii, afectiunile nervoase, respiratorii, hormonale, musculare sunt exemple ale tulburarilor care apar pe fondul acumularii toxinelor si a lipsei unei cure de detoxifiere care sa ajute organismul afectat.

Astfel, se impune sa abordam metode de detoxifiere diferite, in functie de organul care necesita o atentie speciala si trebuie detoxifiat – ficatul, colonul, pielea, rinichii, plamanii.

Gasiti in continuare explicitarea metodelor in functie de organul care trebuie detoxifiat

Metode de detoxifiere a colonului

Colonul este organul-cheie in ceea ce priveste buna detoxifiere a organismului, In colon are loc procesul final de transformare a substantelor care provin din alimente si care apoi sunt absorbite sau eliminate. Diversele metode de detoxifiere a colonului le sunt recomandate cu precadere persoanelor care au tranzit intestinal lent pentru ca materiile fecale sa nu ramana  prea multe zile in contact cu mucoasa colonului si sa intoxice organismul.

  1. Detoxifiere cu ajutorul cresterii aportului de fibre

Deseurile rezultate in urma digestiei ar trebui sa paraseasca organismul sub forma de scaune la aproximativ 24 de ore dupa ingerarea alimentelor. Incetinirea tranzitului intestinal constituie un semnal de alarma dat de corpul nostru care se poate traduce prin lipsa fibrelor din dieta zilnica. Un prim pas important este adoptarea unei diete de detoxifiere care sa includa alimente cu continut ridicat de fibre, in special fibre insolubile.

Fibrele stimuleaza tranzitul intestinal si asigura o detoxifiere eficienta a organismului, prin eliminarea eficienta a deseurilor prin colon. Surse excelente de fibre alimentare naturale necesare pentru o buna detoxifiere sunt semintele de in, canepa, chia si psyllium Suplimentele alimentare pe baza de fibre folosite ca metoda de detoxifiere a organismului au efect laxativ, imbunatatind tranzitul intestinal si eliminand odata cu scaunul si toxinele. De asemenea, au avantajul ca nu provoaca dependenta si nici reactii adverse, putand a fi folosite pentru o detoxifiere eficienta a organismului in cure de 1-3 luni.

  1. Detoxifiere cu ajutorul plantelor cu efect laxativ si purgativ

Plantele cu efect laxtiv  si purgativ pot fi folosite ca metode de detoxifiere si curatire intestinala, insa nu pe termen lung. In aceasta categorie  intra crusinul, senna, aloe, rubarba. Aceste plante sunt recomandate in constipatie doar in cazuri de urgenta. Folosite pe termen lung ca metode de detoxifiere pot obosi intestinul, pot irita mucoasa intestinala pot dauna florei intestinale si de asemenea provoaca dependenta. La fel actioneaza si laxativele obisnute, disponibile in farmacii, nerecomandate in curele de detoxifiere.

  1. Detoxifierea prin intermediul clismelor

Ca metode de detoxifiere si eliminare a deseurilor din organism sunt folosite si clismele. Clismele au dezavantaje clare fata de detoxifierea cu ajutorul fibrelor, de exemplu. Clismele pot avea reactii adverse : greturi, varsaturi, ceea ce nu se intampla in cazul unui curatitor intestinal pe baza de fibre alimentare.

Clismele, ca metode de detoxifiere folosesc diferite soultii : apa si argila, apa si cafea apa si sapun, ceaiuri. In cazul clismei, exista riscul de accidente ale peretelui colonului sau de hemoragie interna. Manevrele gresite in cazul clismei pot impinge materiile fecale pana la valva ileocecala, ducand implicit la disfunctionalitatea valvei. De aceea, specialistii sunt retinuti in recomandarea detoxifierii prin clisma.

Pin It on Pinterest

Share This