Intr-un meniu zilnic echilibrat, creat in cadrul unei diete diversificata, cu alimente integrale de origine naturala, proteinele de origine animala au locul lor bine stabilit.  Daca  spun “carne” trebuie sa ma refer la un produs alimentar IN PRIMUL RAND DE CALITATE, adica provenind de la pasari crescute in regim ecologic, de la vaci, oi, capre lasate sa pasca liber, porci crescuti liber pentru carne slaba de calitate si nu pentru grasime, care nu ar trebui sa lipseasca din meniul copiilor.

In conditiile in care suntem aproape ingropati in mancare procesata excesiv, moarta din punct de vedere nutritional, sau daca urmam un stil de alimentar din care am exclus produsele  animale  sau daca ne aflam  in perioadele de post de peste an,  exista alternative vegetale care ne pot oferi proteine de calitate. Ele sunt leguminoaseale si pseudocereale cu calitati nutritive deosebite, pe care ar trebui sa le introducem oricum in dieta noastra zilnica pentru efectele benefice asupra sanatii noastre.

QUINOA (Chenopodium quinoa)

Face parte din familia Chenopodiaceelor alaturi de spanac, sfecla s.a. Originara din America de Sud, in special din zona andina, cultivata si cunoscuta de incasi de mii de ani. Incasii o denumeau “mama granelor” fiind considerata o planta sacra. Quinoa constituia baza alimentatiei acestor popul atii alaturi de cartof (bogat in amidon) si porumb.

Quinoa contine 14 g% proteine, de buna calitate biologica, 7 g% grasimi, 67g% carbohidrati si 352 Kcal pentru 100 g. Este bogata in calciu si fier, dar si in vitamina E. Proteina este echilibrata in aminoacizi esentiali continand lizina si metionina, care lipsesc din cerealele autentice, graminee. Se completeaza bine cu cerealele (grau, orez, porumb, mei, orz, ovaz) si se asociaza cu leguminoasele (fasole, linte, naut, mazare, soia).

O puteti comanda aici

CHIA (Salvia columbariae)

Chia sau salvia nord-americana era utilizata de indienii din sud-vestul S.U.A. pentru proprietatile ei sanogene. Dintre toate felurile de seminte, Chia contine cel mai mare procent de acizi grasi polinesaturati, acid alfa-linolenic (omega-3) si acid linoleic (omega 6), peste 83 g la 100 grame de seminte.

Chia este o sursa pretioasa de antioxidanti, fibre alimentare, acizi grasi esentiali si contine mai multe proteine si de calitate superioara fata de cerealele graminee. Aminoacizii din proteina de Chia se gasesc intr-un raport echilibrat asemanator celui din proteinele animale cu inalta valoare biologica. Cu alte cuvinte proteina din Chia este o proteina completa ce poate concura cu cea din carne si lapte. Continutul de proteine din Chia este de 19 – 25 g%, fata de grau (14 g%), porumb (9,2 g%), orez (8,5 g%). Chia aurie este considerata o planta medicinala straveche, utilizata de populatiile americane, pre-columbiene. Nu contine gluten si poate fi consumata de suferinzii de celiachie.

O puteti comanda aici

HRISCA (Fagopyrum esculentum, F. tataricum)

Considerata ca fiind o cereala, dar de fapt facand parte din Fam. Polygonaceelor, diferita de cea a cerealelor (Graminee), a fost denumita si “graul negru”. Hrisca este un fruct, akena, ce a constituit baza hranei Sarazinilor, o populatie musulmana africana, ce ocupa si zone din Orient dar si din Spania.

Hrisca este bogata in proteine cu valoare biologica buna, 11 g%, dar si in carbohidrati 62 g%, 2 g% lipide. Are o densitate energetica de cca 310 Kcal la 100 grame. Este bogata in aminoacidul esential triptofan (care genereaza in corp serotonina), in calciu, fier, potasiu, tiamina, fibre alimentare. Este una dintre cele mai bune surse naturale de rutina, importanta pentru sanatatea venelor (previne hemoroizii, varicele, celulita) si vaselor capilare. Se combina bine cu orezul. Se prepara similar cu orezul, dar se poate consuma si in stare cruda dupa spalare si hidratare cca 8 – 10 ore, dupa care se asezoneaza cu zeama de lamaie sau cu dressing-uri usoare, sare, piper etc.

O puteti comanda aici

In plus, aceste alimente au calitatea ca pot fi introduse in alimentatia bebelusului odata cu inceperea diversificarii, constituind alimente usor de digerat si foarte bine tolerate.

 

Pin It on Pinterest

Share This