Iarna este anotimpul in care temperatura scazuta determina accelerarea metabolismului, ceea ce inseamna ca ardem mai multe calorii, dar si ca organismul nostru are nevoie sa fie incalzit. Cum putem face asta? Prin consumul de alimente ce ne ofera energie, alimente care ne incalzesc, alimente care ne hidrateaza.
- Pe primul loc se situeaza fara indoiala grasimile de calitate, in care trebuie sa gasim deopotriva acizi grasi nesaturati si saturati, care nu trebuie sa lipseasca pe timp de iarna. Grasimea are rol protector, incalzeste organismul, dar constituie si rezerva de energie. Astfel, trebuie sa suplimentam meniul cu grasimi de calitate din fructe oleaginoase (nuci, migdale, fistic), avocado, peste gras oceanic (macrou, somon, hering). Ratia alimentara a copiilor poate fi suplimentata si cu capsule cu ulei de peste (desigur, doar sub indrumarea medicului). Uleiurile de masline extravirgine, de canepa, de susan, au acelasi rol de protectie, asa ca nu va feriti sa adaugati peste salate sau legume la abur.
- Ceaiurile calde mentin temperatura optima a corpului. Ideal este sa bem ceai de macese, de catina, de scortisoara, de echinaceea, de soc, de ghimbir, in care adaugam feliute de lamaie si o lingurita de miere dupa racirea acestuia.
- Supele si ciorbele de legume incalzesc organismul, hidrateaza si ofera minerale de calitate. Nu uitati ca radacinoasele se gasesc intotdeauna pe timpul iernii, iar pentru supele crema puteti adauga broccoli, mazare, sau fasole verde congelate pe timp de vara.
- Condimentele : Scortisoara, nucsoara, piperul, ghimbirul, turmericul, ardeiul iute sunt condimente care dilata vasele sangvine si induc astfel relaxarea intregului corp. Totodata, ele ridica usor temperatura corpului, ajutandu-ne sa trecem mai usor prin iarna. Toate aceste condimente care incalzesc au capacitatea de a activa rata arderilor interne si randamentul metabolismului. Asadar, nu va feriti sa le adaugati in supe, fripturi, peste, deserturi!
Iarna usoara si cat mai calduroasa!