Sursa foto: https://pixabay.com/ro/s%C4%83n%C4%83tate-comprimate-alimente-nocive-1803599/

Se spune ca ficatul este unul dintre ajutoarele nostre de nadejde si cel mai muncitor organ pe care il avem. Acesta remodeleaza toxinele care ajung in organism si este un maestru in alte 500 de functii enumerate in cartile de medicina. De aceea, este foarte important sa avem grija de el si sa descoperim ce ii afecteaza buna functionare.

Va prezentam in continuare o lista cu semnele care ne arata ca ficatul nostru nu este in regula:

  1. Durerea din zona ficatului, aceea in partea dreapta superioara a abdomenului, este un semn ca ficatul are probleme. Durerile sunt mici, dar se pot intensifica. Principala activitate a ficatului este de a detoxifia organismul si de a-l ajuta sa elimine substantele care nu ii sunt folositoare, dar si de a transforma alimentele in nutrienti. Daca nu functioneaza cum trebuie, ficatul se umfla si provoaca dureri, iar organismul transmite semnale de toxicitate.
  2. Umflarea picioarelor si a gleznelor este rezultatul acumularii excesive de lichid edem sub piele. Ficatul cu probleme incearca sa se vindece singur si sa formeze un tesut cicatrizant. Cu cat exista mai multe tesuturi cicatrizante, cu atat functioneaza mai greu ficatul, ceea ce duce la hipertensiune arteriala. Aceasta la randul ei produce lichidul care se formeaza la nivelul picioarelor si al gleznelor. Nu provoaca dureri, dar umflaturile sunt vizibile.
  3. Cresterea in greutate se poate datoreaza si surplusului de toxine existente in organism. Chiar daca tot mai multi oameni incep sa manance mai sanatos si sa faca miscare, cresterea in greutate ramane in continuare o problema. Ce se intampla este ca ficatul nu se poate ocupa de toate toxinele care vin din alcool, medicamente, indulcitori sau alimente bogate in grasimi, ci stocheaza toxinele nefiltrate in celulele grase. Acestea din urma sunt cele care impiedica scaderea in greutate, care va fi posibila doar dupa eliberarea ficatului de surplusul de toxine.
  4. Alergiile sunt de cele mai multe ori rezultatul unui ficat lent si supraincarcat. Cand prea multe substante intra in sange, creierul le recunoaste drept alergeni, eliberand anticorpi si histamine ce provoaca eruptii cutanate. Un ficat sanatos curata sangele de toate moleculele daunatoare si elimina efectele pe care alergenii le pot avea asupra organismului.
  5. Pielea galbena si ochii galbeni sunt semnele unui fenomen numit icter. Icterul nu este o boala, ci mai degraba un simptom al ficatului bolnav, care face ca organismul sa acumuleze un exces de bilirubina – pigment galben care se formeaza prin ruperea celulelor rosii moarte din ficat. Atunci cand ficatul nu poate sa scape de bilirubina, pielea si ochii se ingalbenesc.
  6. Oboseala cronica se manifesta ca o boala prelungita, asemeni unei gripe. In spatele acesteia se afla un ficat intoxicat care nu mai aprovizioneaza organismul cu energia de care are nevoie. Ficatul transforma glucoza in glicogen si o stocheaza pentru utilizarea ulterioara. Un ficat sanatos elimina glicogen intre mese sau de cate ori este nevoie de hrana si energie, in timp ce un ficat bolnav produce cu greu glicogen si nu are spatiu de depozitare pentru acesta.

Nu trebuie sa va speriati daca observati ca aveti unul sau mai multe dintre semnele de mai sus. Ficatul se poate reface, are nevoie doar de odihna. Prin odihna intelegem un stil de viata mai sanatos, alimente care sa nu il solicite la maxim, somn linistit si cat mai putin stres. Se recomanda consumul de ceai verde, turmeric, fructe si legume organice.

Pin It on Pinterest

Share This