Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani un produs alimentar foarte popular. Discutiile din jurul calitatilor uleiului de cocos sunt din ce in ce mai aprinse, se face cat mai mult referire la studii, se vinde si se promoveaza sub foarte multe denumiri. Se nasc astfel si dileme: ce fel de ulei de cocos ar trebui sa cumpar , ce sortiment este bun pentru mine si pentru ce anume il pot folosi (pentru mancaruri gatite, pentru prajituri, pentru uz cosmetic), care este culoarea uleiului de cocos si cum s-a ajuns la ea, cum este indepartat mirosul din produsul original, etc.
Ce trebuie sa stii despre uleiul de cocos
Pentru a va veni in ajutor si a cumpara in cunostinta de cauza, va oferim in acest articol 7 informatii valoroase despre uleiul de cocos.
- Nu exista niciun studiu care sa dovedeasca faptul ca uleiul de cocos cauzeaza boli de inima. Exista insa suficient de multe informatii care dovedesc aparitia bolilor de inima la persoanele cu o alimentatie bogata in omega-6, acid gras existent in uleiurile vegetale rafinate (floarea soarelui, rapita). Alegeti cu grija sursa, preferand uleiul de cocos bio.
- Desi uleiul de cocos are in proportie de 98% grasimi saturate, este dovedit faptul ca organismul uman are nevoie in aceeasi masura de grasimi saturate si nesaturate.
- Contine acizi grasi cu lant mediu care imbunatatesc metabolismul, ajuta la scaderea rezistentei la insulina si imbunatasesc functia cognitiva
- Uleiul de cocos este de un ulei cu proprietati anti-fungice și anti-microbiene deoarece conține acid lauric, un sustinator al funcției imunitare. Singura altă sursă bună de acid lauric este laptele matern, care conține 24% grăsimi saturate – mult mai mare decât 6% recomandată de AHA.
- Aroma specifica a uleiului de cocos este inlaturata cu ajutorul aburului, iar „albirea” se face in special printr-un proces de filtrare a impuritatilor, nu printr-un procedeu chimic.
- Atentie la uleiul de cocos hidrogenat. Acea mica parte de acizi grasi nesaturati din uleiul de cocos sunt supusi hidrogenarii, rezultand astfel grasimi trans, periculoase pentru sanatatea sistemului cardiovascular; acest lucru duce si la pastrarea uleiului de cocos in stare solida la temperaturi ridicate. Atentie la dulciurile ce contin ulei de cocos!
- Uleiul de cocos lichid este uleiul caruia i s-a inlaturat acidul lauric, acidul gras saturat cu proprietati remarcabile mentionate mai sus. Daca gasiti acest produs pe rafturile unui magazin, evitati-l.
Retineti totusi ca fiecare produs are calitatile sale nutritionale, si ca putin din orice duce la un tot exemplar.
Mai multe informatii veti gasi pe site-urile de mai jos:
http://drhyman.com/blog/2017/06/26/coconut-oil/
http://drhyman.com/blog/2016/03/30/fat-what-i-got-wrong-what-i-got-right/