Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

Diabetul de tip 2 este o boala ce poate fi prevenita si care afecteaza mai mult de 2% din populatia SUA sau aproximativ 29 milioane de persoane. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, mai mult de un sfert – aproximativ 8 milioane de persoane – raman nediagnosticate. Cu complicatii, inclusiv leziuni ale nervilor, leziuni renale, circulatie sanguina proasta si chiar moarte, este important pentru toti sa cunoastem care sunt semnele timpurii ale diabetului de tip 2.

Ce este diabetul de tip 2?

Diabetul de tip 2 este o afectiune care ingreuneaza organismul sa gestioneze nivelurile de glucoza din sange – ceva care se regleaza de hormonul numit insulina. Acest lucru se poate datora faptului ca organismul nu produce suficienta insulina, celulele nu raspund corect la insulina sau o combinatie dintre cele doua cauze.

Obezitatea este un factor de risc major pentru boala. Este cel mai frecvent intalnit la adulti, dar incepe sa se inmulteasca si in randul copiilor, in special din cauza obezitatii din timpul copilariei.

Nivelurile de zahar din sange, necontrolate pe termen lung, pot duce la complicatii, cum ar fi leziuni ale nervilor, leziuni renale, tulburari ale auzului, probleme cu pielea, leziuni oculare si boli de inima. Unele dintre aceste complicatii, cum ar fi circulatia necorespunzatoare, pot duce in cele din urma la amputari, cel mai frecvent la picioare.

Prevenirea acestor complicatii necesita un diagnostic si un tratament consistent. Identificarea simptomelor precoce ale diabetului de tip 2 poate face acest lucru posibil.

Semnele timpurii ale acestei boli nu sunt intotdeauna evidente. Acestea se pot dezvolta in timp, fiind dificil de identificat. Multe dintre ele sunt asimptomatice. Deoarece se pot agrava pe o perioada de cativa ani, diabetul de tip 2 poate ramane nediagnosticat mai mult decat ne putem imagina.

Semne ale diabetului de tip 2:

  1. Urinare frecventa. De asemenea, cunoscuta si sub numele de poliurie, urinarea frecventa sau excesiva este un semn ca nivelul de zahar din sange este suficient de ridicat incat sa elimine urina. Deoarece rinichii nu pot tine pasul cu nivelurile ridicate de glucoza, ei permit zaharului sa intre in urina, unde atrage apa suplimentara, ceea ce va face sa urinati mai des.
  2. Sete extrema. Setea extrema este unul dintre primele simptome de diabet zaharat pe care unii oameni le au. Ea este legata de nivelurile ridicate de zahar din sange, care provoaca setea si este exacerbata de urinarea excesiva. Adesea, bautul de apa nu va satisface setea.
  3. Cresterea senzatiei de foame. Foamea intensa este, de asemenea, un semn de avertizare timpurie a diabetului zaharat. Corpul tau utilizeaza zaharul din sange pentru a hrani celulele. Atunci cand celulele nu pot absorbi zaharul, din cauza lipsei de insulina, corpul cauta mai multe surse de combustibil, provocand o foame consistenta.
  4. Dureri nervoase sau amorteala. S-ar putea sa simtiti furnicaturi sau amorteala la nivelul mainilor, degetelor si picioarelor. Acesta este un semn al neuropatiei diabetice sau al leziunilor nervoase. Este cel mai probabil sa experimentati acest lucru dupa mai multi ani de diabet.
  5. Rani care se vindeca greu. Exista mai multe motive pentru care o rana se vindeca mai greu daca aveti diabet. Circulatia slaba, efectele nivelului de zahar ridicat din sange si imunodeficienta sunt doar cateva. Daca aveti infectii frecvent sau rani care se vindeca lent, ar putea fi semnele timpurii ale diabetului de tip 2.
  6. Vedere neclara. Vederea incetosata apare la inceputul diabetului netratat. Acesta poate fi un semn al unor niveluri ridicate de zahar din sange, care determina schimbarea fluidului in lentilele ochiului. Acest lucru dispare, de obicei, dupa ce nivelurile de zahar din sange se normalizeaza.
  7. Pete negre pe piele. Decolorarea intunecata a pielii se numeste acantoza nigricana si este un alt semn de avertizare timpurie a diabetului de tip 2. Pot aparea cel mai des pe gat, la axile si in zona inghinala, potrivit clinicii Mayo.

 

Daca veti vreo suspiciune ca aveti vreunul dintre semnele precoce ale diabetului de tip 2, discutati imediat cu medicul. Ca si in cazul celor mai grave boli, tratamentul reduce ricurile aparitiei unor complicatii. Netratat, diabetul de tip 2 poate duce la afectarea vetii sau chiar la moarte.

Pin It on Pinterest

Share This