Sursa foto: https://pixabay.com/ro/
Pancreasul este o parte importanta a sistemului nostru digestiv. Nu numai ca regleaza si neutralizeaza alimentele acide primite de stomac, dar enzimele secretate de pancreas ajuta, de asemenea, la digestia carbohidratilor, a proteinelor si a lipidelor. Un pancreas sanatos inseamna un aport regulat de zahar si un sistem digestiv mai bun pentru organism.
Am pregatit o lista cu produsele alimentare benefice pancreasului:
- Turmericul – este adesea denumit un agent natural antiinflamator, care ajuta la scaderea durerii cauzate de senzatia de arsura in pancreas. Nu numai ca stimuleaza producerea de insulina in pancreas care reduce nivelul de zahar din sange, dar si previne diabetul.
- Usturoiul – este foarte probabil sa fi auzit ca este indicat sa mancati usturoi si miere pe stomacul gol. Usturoiul este un antibiotic natural si combinarea acestuia cu alte tipuri de alimente poate multiplica beneficiile pe care le are. Usturoiul poate fi combinat cu miere, ceapa sau schinduf. Aceste combinatii sunt cunoscute pentru cresterea imunitatii prin repararea tesuturilor diferitelor organe, inclusiv ale pancreasului.
- Spanacul – bogat in vitamina B si fier, spanacul satisface nevoile de baza ale pancreasului. Fierul ajuta la prevenirea inflamatiei, iar vitamina B hraneste pancreasul. Combinati spanacul cu ceapa pentru a face salata sau il puteti praji cu usturoi. Spanacul este incarcat cu un agent care lupta impotriva cancerului, numit MGDG (monogalactosildiacilglicerol), care poate reduce sansele de aparitie a cancerului pancreatic.
- Broccoli – si alte legume crucifere, cum ar fi varza, conopida si kale, sunt cunoscute pentru proprietatile lor de a lupta impotriva celulelor canceroase din pancreas, mentinand in acelasi timp organele sanatoase si le fereste de boli. Aceste legume furnizeaza nutrienti usor absorbabili incarcati cu flavonoizi, care ajuta la fortificarea mecanismului de detoxifiere a organismului nostru.
- Strugurii rosii – contin resveratrol, o substanta fenolica care este, de asemenea, considerata un antioxidant puternic. Ajuta la reducerea inflamatiei pancreatice si la distrugerea celulelor cancerigene pancreatice. Expertii recomanda sa consumati o portie de struguri rosii o data pe zi, in cea mai cruda forma. De asemenea, oamenii aleg sa consume vin rosu pentru a obtine aceleasi beneficii. Cu toate acestea, consumul de struguri cruzi este mult mai avantajos decat orice alta forma a acestora.
- Cartofii dulci – credeti in teoria ca daca un aliment seamana cu un anumit organ, acesta il poate ajuta in mod particular? Ca nucile pentru creier, telina pentru oase si rosiile pentru inima, asemanarea cartofilor cu forma si culoarea pancreasului este neasteptata. Acestea fiind spuse, cartofii dulci reduc riscul de cancer pancreatic cu pana la 50%. De asemenea, stabilizeaza nivelul zaharului din sange prin eliberarea treptata a zaharului in sange.
- Oregano – a fost un tratament promitator pentru tulburarile provocate de oxidare, cum ar fi diabetul, deoarece este incarcat cu antioxidanti fenolici. Daca rapoartele trebuie sa fie adevarate, oregano este o substanta puternica anti-hiperglicemica si este, de asemenea, bun pentru pancreas.
- Papadia – ceaiul de papadie este deja cunoscut pentru detoxifierea ficatului si a pancreasului, care ajuta in cele din urma la revizuirea tesuturilor pancreatice deteriorate, in timp ce stimuleaza productia de suc a bilei. Extractul din radacina de papadie ajuta la combaterea celulelor canceroase, fara a avea un efect sever asupra celulelor non-canceroase.
Sfaturi pentru mentinerea sanatatii pancreasului:
- Persoanele care au probleme cu pancreasul sau au pancreatita, ar trebui sa primeasca doar aproximativ 30-40% calorii din grasime si numai surse naturale.
- Evitati alcoolul, orice tip de alimente procesate si carbohidrati rafinati, deoarece carbohidratii functioneaza impotriva insulinei secretate de pancreas.
- Consumul de apa din abundenta este cheia pentru a preveni orice afectiune asociata cu pancreasul, cum ar fi pancreatita, deoarece provoaca deshidratarea corpului.