Algele marine nu lipsesc aproape niciodata din bucatariajapoenza si din Asia de Est dar sunt mult prea rar intalnite pe rafturile supermarketurilor din tara. Folosite la prepararea de sushi, supe si chiar ca snacksuri in Asia, in Europa algele marine sunt inca mult prea putin cunoscute pentru imensul potential de super alimente bogate in vitamine, calciu, antioxidanti si numeroase alte substante excelente pentru sanatate. Gustul algelor marine este unul la care paleta de gusturi occidentale se adapteaza relativ usor, acesta fiind relativ discret si de loc atat de ciudat pe cat ne-am inchipui de la un astfel de aliment exotic.

 

Superalgele marine
Pe lista de super alimente, diversele tipuri de alge marine (maro, rosii sau verzi) ar trebui sa se afle cu siguranta in top. Cunoscute drept wakame (alge maro) sau nori (alge rosii), in Japonia acestea sunt incorporate in bucataria traditionala in salate si supe, sunt folosite pentru sushi, si consumate inclusiv uscate sub forma de snacksuri, demonstrand versatilitatea acestui aliment in bucatarie. Japonezii, una dintre populatiile cele mai longevive si ferite de boli de pe glob, au un motiv intemeiat pentru care au ridicat folosirea algelor marine in bucatarie la rang de arta: doar doua lingurite de alge sunt o sursa excelenta de nutrienti, continand vitamina A si C, calciu, si cel mai important, iod. Consumul de iod restabileste echilibrul hormonal care este de multe ori responsabil pentru o serie de simptome ce afecteaza starea generala de bine precum: oboseala cronica, slabiciune musculara, nivel crescut de colesterol, imposibilitatea de pierderea in greutate, palpitatii si chiar dezechilibru emotional.

Algele marine sunt una dintre cele mai bogate plante de pe planeta din punct de vedere nutritional  si o sursa abundenta de minerale si substante esentiale pentru sanatatea generala.

 

Avantajele consumului de alge

 

Alege marine sunt extrem de usor de integrat in orice tip de dieta datorita versatilitatii si a faptului ca acestea au un gust placut in ciuda reputatiei de aliment exotic. Daca nu v-ati lasat convinsi inca de diferenta pe care o salata de alge o poate face catre schimbarea obiceiurilor alimentare si starea generala de bine a intregii familii, va prezentam doar cateva dintre beneficiile consumului acestui superaliment. Algele marine:

  • sunt bogate in calciu.  Algele contin de 10 mai mult calciu decat laptele si de 8 ori mai mult decat carnea de vita.
  • alcanizeaza si purifica sangele. Algele marine neutralizeaza efectele acide ale obiceiurilor alimentare moderne, iar deoarece compozitia chimica a acestora este compatibila cu plasma din sangele uman, acestea sunt excelente la purificarea sangelui.
  • sunt o sursa excelenta de fibre alimentare. Alginatul, fibra naturala ce se gaseste in mai toate tipurile de alge marine,faciliteaza digestia si impiedica absorbtia de grasimi cu pana la 75%, conform unui studiu realizat la universitatea Newcastle din Anglia.
  • ajuta la detoxifiere. Pigmentul ce da culoarea verde a algelor este extrem de eficient ca detoxifiant natural.
  • sunt bogate in iod. Continutul bogat de iod al algelor este una dintre cele mai importante proprietati ale acestora. Introduse in alimentatie, acestea pot deveni sursa principala de iod prevenind si tratand problemele legate de o proasta functionare a tiroidei, probleme ce sunt, in general, corelate cu dificultatea pierderii in greutate.

Pin It on Pinterest

Share This