Un deshidrator de fructe face posibila conservarea fructelor si legumelor pe termen lung, fara folosirea de conservanti si fara ca acestea sa piarda din continutul de vitamine si minerale pe care il au in varianta proaspata. Conform cercetarilor publicate pe site-ul Energise for Life, procesul de deshidratare permite fructelor si legumelor sa pastreze aproape de 100% din continutul nutritional, dar si alcalinitatea, oprind in acelasi timp dezvoltarea bacteriilor responsabile cu alterarea. Un deshidrator este un aparat electrocasnic ce ar trebui sa fie intalnit tot mai des in bucatarii, pentru ca deschide posibilitati nelimitate celor interesati de un stil de viata si o alimentatie mai sanatoase.

 

1 Conservarea alimentelor prin deshidratare. Unul dintre principalele avantaje ale folosirii unui deshidrator este posibilitatea de conservare pe termen lung a produselor proaspete pentru folosit la gatit, sau pentru a fi consumate pe post de gustari sanatoase. Folosind un deshidrator se pot cumpara legume si fructe doar in sezonul in care acestea cresc in mod natural pentru a fi ulterior conservate prin acest proces. Deshidratoarele moderne elimina aproximativ 75% din continutul de apa, un procent atent studiat pentru ca produsul final sa nu fie nici prea uscat, nici in continuare prea hidratat incat sa permita dezvoltarea bacteriilor.

Legumele si fructele deshidratate pot fi depozitate in borcane sau pungi ce nu permit intrarea aerul, in locuri uscate si pot fi astfel pastrate in siguranta pana la consum pentru perioade lungi de timp de pana la 30 de ani conform Departamentului de Nutritie, Dieta si Stiinta a Alimentelor din cadrul Universitatii Brigham Young.

2 Retentia calitatilor nutritive. Ideea de alimente sau mancaruri vii se refera la mancaruri neprocesate, inclusiv neprocesate termic deci negatite, insa deshidratarea acestora este acceptata datorita faptului ca alimentele si fructele care trec prin acest proces nu isi pierd nimic din vitaminele si mineralele pe care le contin in varianta proaspata. Deshidratoarele sunt folosite inclusiv de persoanele care adopta un stil de viata raw vegan. Alimentele deshidratate pot fi lasate la rehidratat in apa distilata chiar inainte de consumare pentru a le reda bogatia aromei iar legumele deshidratate se gatesc excelent la abur.

3 Deshidratoarele devin un mod de economisii pe termen lung. Pentru persoanele care urmaresc sa introduca mai multe alimente uscate in dieta, problema cea mai des intalnita este bugetul. Fructele si legumele deshidratate pot fi extrem de costisitoare in magazin. Investitia intr-un deshidrator pentru uz personal se amortizeaza usor in timp, acesta permitand obtinerea de fructe si legume deshidratate la doar o fractiune din pretul acestora in comert.

Pin It on Pinterest

Share This