Sursa foto: https://pixabay.com/ro

Multi oameni pot avea beneficii de pe urma consumului de faina de cocos, migdale si orez brun. Aflati cum sa folositi aceste tipuri de faina si cum puteti prepara cateva retete excelente pentru cina si desert.

Cunoasterea avantajelor utilizarii diferitelor tipuri de faina, ii poate ajuta pe bucatari sa faca mese sanatoase. Numeroase studii sugereaza ca inlocuirea fainii de grau cu alte tipuri de faina este o modalitate foarte buna de a reduce efectele anumitor probleme de sanatate.

Faina de cocos

Faina de cocos este fabricata din miez de cocos si nu contine boabe sau nuci. Se face prin separarea miezului de lapte, care ulterior este ars la o temperatura scazuta pana devine pulbere. Aceasta alternativa fara gluten poate ajuta la echilibrarea metabolismului, datorita acizilor grasi cu lant mediu care ii dau un nivel ridicat de grasimi saturate sanatoase. Faina de cocos este bogata in fibre solubile si insolubile. De fapt, cercetarile sugereaza ca unii dintre carbohidratii din faina de cocos nu sunt absorbiti de organism. In schimb, carbohidratii trec direct prin tractul digestiv, luand cu ei alte toxine. Aceasta alternativa poate ajuta la controlarea zaharului din sange, facand-o excelenta pentru diabetici si cei care incearca sa piarda in greutate. Aceasta prajitura de ciocolata cu nuca de cocos si sos fierbinte este ideala pentru a folosi faina de cocos.

Prajitura cu ciocolata, nuca de cocos si sos fierbinte, fara gluten

Ingredinte:

  • 1 lingurita praf de copt
  • ½ ceasca faina de cocos
  • ½ ceasca praf de cacao
  • 6 linguri de unt
  • ¾ cana de zahar
  • ½ lingurita de sare
  • ½ lingura extract de vanilie
  • 3 cani mere fara zahar
  • ¾ miere raw
  • 1 ceasca apa
  • ½ ceasca ulei de cocos
  • ½ ceasca pudra de cacao

Mod de preparare:

  1. Preincalziti cuptorul la 170 grade.
  2. Ungeti o tava cu ulei.
  3. Se amesteca praful de copt cu faina de cocos. Se amesteca bine si se lasa deoparte.
  4. Puneti cacao si untul in cuptorul cu microunde pana se topeste untul.
  5. Adaugati zahar, sare, 1 lingurita extract de vanilie si merele peste untul topit.
  6. Amestecati-le bine
  7. Adaugati praful de copt si faina de cocos si amestecati bine.
  8. Asezati aluatul in tava tapetata si lasati-l 12 minute.
  9. Coaceti 30 minute.
  10. Lasati prajitura la rece timp de 30 minute.
  11. Intoarceti prajitura pe un suport.
  12. Puneti recipientul cu ulei de cocos in apa calda pana devine lichid.
  13. Puneti mierea, uleiul de cocos topit, ½ cana de apa calda si extractul de vanilie ramas intr-un blender. Se amesteca bine.
  14. Adaugati pudra de cacao si continuati sa amestecati.
  15. Daca sosul este prea gros, mai adaugati apa.
  16. Puneti sosul peste feliile de prajitura.

Faina de migdale

O alta faina alternativa pe care bucatarii vor dori sa o incerce este faina de migdale. Este de obicei nevoie de 90 migdale pentru a face o ceasca de faina, astfel incat beneficiile pentru sanatate ale migdalelor sunt numeroase. Studiile sugereaza ca faina de migdale consumata regulat poate ajuta vasele de sange sa ramana in stare buna, ajutand la reducerea sanselor unui atac de cord. Unele studii din Europa sugereaza ca faina de migdale contribuie la scaderea tensiunii ateriale. Studiile preliminare arata ca mancarea cu faina de migdale poate opri cresterea focarelor aberante din colon, care sunt cauza principala a cancerului de colon. Alte studii arata ca nivelurile de zahar din sange scad atunci cand o persoana consuma faina de migdale. Deoarece faina de migdale este bogata in grasimi sanatoase, macronutrienti si micronutrienti, va poate da un plus de energie.

Paine din faina de migdale si afine

Ingrediente:

  • 1 cana si jumatate de faina de migdale
  • 4 oua
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1/3 cana faina de seminte de in
  • ¼ cana lapte de migdale
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita pulbere de stevie
  • ½ lingurita sare
  • 2/3 ceasca de afine proaspete

Mod de preparare:

  1. Preincalziti cuptorul la 170 grade
  2. Amestecati toate ingredientele, cu exceptia afinelor, pana cand obtineti un aluat neted.
  3. Adaugati afinele si amestecati din nou bine.
  4. Coaceti timp de 40 minute, pana cand prinde o crusta aurie.
  5. Lasati painea afara din cuptor 10 minute.
  6. Scoateti painea din tava si lasati-o la racit.

Faina de orez brun

Exista numeroase avantaje ale utilizarii fainii de orez brun, deoarece coaja este indepartata si raman numai valorile nutritive ale boabelor. Aceasta faina fara gluten este bogata in magneziu si vitaminele B. Are doar urme de grasime si sodiu. Consumul de faina de orez brun este o buna metoda de reglare a tensiunii arteriale. Alte studii sugereaza ca poate ajuta la mentinerea sanatatii inimii, in special la femeile aflate la post-menopauza. Studiile sugereaza ca, din moment ce aceasta faina este bogata in mangan, consumul ei in mod regulat poate ajuta la mentinerea sanatoasa a intestinelor. Persoanele care consuma orez brun se pot simti mult mai bine si au mai multa energie.

Clatite cu faina de orez brun si zucchini

Ingrediente:

  • 1 lingura seminte de in
  • 1 lingura apa calda
  • 1 zucchini sau un dovlecel
  • ½ lingurita sare
  • 1/8 lingurita piper negru
  • 1 lingurita chimen macinat
  • ¼ lingurita pudra de usturoi
  • 1/8 pudra de chili
  • 1/3 cana faina de orez brun
  • 2 lingurite drojdie
  • 1 lingurita ulei de cocos

Mod de preparare:

  1. Combinati semintele de in intr-un castron mic cu apa. Lasati-le sa stea timp de 10 minute.
  2. Prajiti bine dovleceii.
  3. Se adauga ingredientele ramase, cu exceptia uleiului de cocos.
  4. Se amesteca bine.
  5. Adaugati semintele de in peste si amestecati bine.
  6. Se incalzeste uleiul de cocos la caldura medie.
  7. Impartiti amestecul in 4 parti si intindeti fiecare parte in palma.
  8. Reduceti flacara la temperatura medie.
  9. Asezati fiecare parte de aluat in tigaie si prajiti timp de 4 minute, pana devin crocante.

Pin It on Pinterest

Share This