Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

Cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi din lume, iar femeile se bucura de cafea cu ochii inchisi. Desi majoritatea oamenilor consuma cafea doar pentru un surplus de energie, altii doar se bucura de aroma acesteia.

Exista si consumatori care doresc sa evite cofeina, iar cafeaua decofeinizata poate satisface aceste dorinte. In cafeaua decofeinizata este eliminata cea mai mare parte a cofeinei. Dar, intervine urmatoarea intrebare: este sanatoasa?

Originile cafelei decofeinizate

Desi ati putea crede ca nu are cofeina, cafeaua ar putea contine putina, din punct de vedere tehnic. Pentru a fi considerata decofeinizata, cafeaua trebuie sa aiba cel putin 97% din cofeina eliminata.

Cum functioneaza acest proces?

In primul rand, este important sa intelegeti modul in care boabele de cafea sunt prelucrate pentru cafeaua obisnuita. Pentru a face un produs consumabil din boabele de cafea, acestea trebuie sa fie prajite la temperaturi mai mari de 200 grade. Apoi, boabele sunt racite. Acestea pot fi ambalate, macinate sau transformate in alt tip de cafea, cum este cea instant.

Prin prajire nu este afectat continutul de cofeina din boabe.

In timp ce cafeaua instant tinde sa aiba o cantitate mai mica de cofeina decat boabele, este nevoie de un alt procedeu prin care se produce cafeaua decofeinizata.

Diferitele metode de decofeinizare sunt dupa cum urmeaza:

  • Decofeinizarea solventilor
  • Decofeinizarea dioxidului de carbon
  • Decofeinizarea apei
  • Decofeinizarea extractelor de cafea
  • Decofeinizarea microbiana

Majoritatea acestor metode implica indepartarea cofeinei din boabele de cafea verde, inainte de a fi prajita.

Extractia directa a solventului implica aburirea boabelor de cafea, pentru a creste continutul de umiditate si pentru a facilita interactiunea solventului si cofeina. Apoi, boabele sunt tratate cu solvent pentru a elimina majoritatea cofeinei. In cele din urma, boabele sunt incalzite pentru a scapa de umezeala si de solvent. Extractia indirecta a solventului implica dizolvarea cofeinei prin scufundarea boabelor de cafea in apa fierbinte. Extractul apos care rezulta este tratat ulterior cu solvent, pentru a indeparta cofeina din acesta.

Compusii care adauga aroma la cafea sunt adaugati inapoi in boabe din extract si boabele sunt clatite pentru a indeparta solventii.

Cantitatile de solventi pot ramane in boabe atunci cand se foloseste medota de extractie directa a solventului. Procesul de decofeinizare indeparteaza, de obicei, o parte din aroma boabelor, rezultant un gust si o aroma mai blande. Unii oameni simt cu adevarat diferenta si prefera gustul bland, in timp ce altii nu.

Cafeaua decofeinizata contine cofeina

Cafeaua decofeinizata contine o cantitate mica de cofeina. O ceasca de cafea decofeinizara poate contine aproximativ 3 mg de cofeina. Cu toate acestea, cantitatea variaza. Cafeaua decofeinizata poate avea pana la 7 mg de cofeina sau deloc. O ceasca de cafea obisnuita contine in jur de 70-140 mg de cofeina. In timp ce expertii spun ca aproximativ 400 mg de cofeina sunt o cantitate sigura de consum pe zi, unii oameni sunt deosebit de sensibili la efectele cofeinei. Aceste persoane se simt mai bine cu un nivel mai scazut de cofeina in cafea.

Cafeaua decofeinizata are proprietati antioxidante

Chiar daca nu pare a avea multi compusi, cafeaua contine antioxidanti si substante nutritive. De fapt, daca sunteti consumatori de cafea, puteti obtine mai multi antioxidanti din cafea decat din orice altceva consumati.

Are cafeaua decofeinizata aceeasi cantitate de antioxidanti?

Cercetarile au aratat ca nivelurile de antioxidanti din cafeaua decofeinizata sunt similare cu cele din cafeaua obisnuita. Cu toate acestea, cafeaua decofeinizata are un nivel de antioxidanti mai mic cu 15%. Acest luctu se datoreaza faptului ca unii antioxidanti sunt eliminati in timpul procesului de decofeinizare. Unele tipuri specifice de antioxidanti din boabele de cafea proaspete se pierd atunci cand sunt prajite pentru orice fel de cafea. Totusi, nivelurile globale de antioxidanti dintr-o boaba de cafea pot fi imbunatatite in timpul procesului de prajire, ca urmare a formarii mai multor tipuri de noi compusi antioxidanti.  Antioxidantii se conserva mai mult atunci cand bauturile sunt tinute la temperaturi inalte. Pentru a evita pierderea mai multor antioxidanti atunci cand beti cafea decofeinizata, ati putea renunta la consumul rece sau cu gheata.

Componentele bio-active antioxidante din cafea sunt in principal polifenoli, acid clorogenic sau CGA, acid cafeic siacid chinic. Antioxidantii pot ajuta la stabilizarea radicalilor liberi, moleculele ce plutesc prin corp si se ataseaza de celulele sanatoase.

Cafeaua decofeinizata contine nutrienti

Desi nu este considerata o hrana nuritiva, cafeaua fara cofeina contine substante nutritive care se adauga  daca beti mai multe cesti in aceeasi zi.

O ceasca de cafea decofeinizata consumata pe zi contine:

  • Niacina – 5 mg, 3% DV
  • Cholina – 2,4 mg
  • Calciu – 4,7
  • Fier – 0,1 mg, 1% DV
  • Magneziu – 11,9 mg, 3% DV
  • Fosfor – 2,4 mg
  • Potasiu – 128 mg, 4% DV
  • Mangan – 1,0 mg, 3% DV
  • Vitamina K – 0,2 mcg
  • Omega-6 acizi grasi – 4,7 mg

De asemenea, cunoscut sub numele de vitamina B3, niacina poate ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii si a sanatatii vasculare.

Potasiul ajuta la echilibrarea sodiului din organism, imbunatatind comunicarea celulara si incurajand eliminarea toxinelor.

Manganul ajuta la mentinerea sanatoasa a oaselor si a nivelului adecvat de fier. De asemenea, poate reduce simptomele sindromului premenstrual.

Magneziul este esential pentru gestionarea glicemiei si a tensiunii arteriale. Este, de asemenea, un stalp de sustinere pentru sange, oase si muschi.

In timp ce cafeaua obisnuita contine mai multi nutrienti decat cea decofeinizata, cum ar fi acidul pantotenic, roboflavina si tiamina, cea decofeinizata contine si ea compusi importanti.

Cafeaua decofeinizata poate avea beneficii pentru sanatate

In trecut, cercetatorii credeau ca poate fi daunatoare sanatatii umane. Cu toate acestea, unele comportamente nesanatoase care sunt asociate deseori cu consumul de cafea, cum ar fi fumatul si un stil de viata sedentar, ar fi putut fi de vina. Dar, oamenii de stiinta au constatat ca un consum de cafea temperat poate avea multe beneficii pentru sanatate.

Compusii din cafea care aduc beneficii sanatatii sunt:

  • Cofeina
  • Acidul clorogenic
  • Micronutrientii

Pe cafeaua decofeinizata nu au fost efectuate multe studii. In plus, este important sa stiti daca persoanele dintr-un studiu au consumat cafea cu cofeina in trecut sau au trecut la cea decofeinizata din cauza unei probleme de sanatate. Cu toate acestea, si cafeaua decofeinizata contine acid clorogenic si micronutrienti. Daca acesti compusi din cafeaua obisnuita sunt asociati cu beneficiile pentru sanatate, putem presupune ca aceiasi compusi din cafeaua decofeinizata pot fi legati de o imbunatatire a sanatatii.

Cafeaua decofeinizata poate reduce riscul de diabet, problemele cu ficatul si mortalitatea prematura

Cercetatorii au descoperit ca se poate asocia consumul de cafea cu un risc scazut de diabet de tip 2. Multe studii au analizat beneficiile oferite de ambele tipuri de cafea asupra riscului redus de aparitie a diabetului. Cu fiecare ceasca de cafea consumata, scade riscul de aparitie. Desi riscul este mai scazut in cazul consumului de cafea normala si cea decofeinizata are efect.

Cand vine vorba de functia hepatica, mai multe studii au analizat cafeaua normala si mai putin pe cea fara cofeina. Un studiu major a constatat ca in randul consumatorilor de cafea decofeinizata exista niveluri reduse ale enzimelor hepatice. Acest lucru indica faptul ca ficatul poate fi protejat impotriva deteriorarii. Un alt studiu a analizat legatura dintre consumul de cafea si riscul de deces scazut la multe tipuri de persoane. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care consuma cafea su avut un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Cafeaua decofeinizata poate ajuta in cazul declinului cognitiv asociat varstei

Consumul de cafea obisnuita sau fara cofeina poate reduce riscul aparitiei bolilor Alzheimer si Parkinson. Compusii din cafeaua decofeinizata au un efect protector asupra celulelor creierului. Alti cercetatori au descoperit ca datorita cofeinei se poate ajunge la un risc mai scazut de dezvoltare a bolilor neurodegenerative.

Cafeaua decofeinizata poate ajuta in cazul problemelor digestive

Cafeaua este acida. Prin urmare, persoanele care beau cafea se pot plange de arsuri de stomac. Acestea pot prezenta mai putina indigestie in cazul consumului de cafea decofeinizata. Cercetarile arata ca este foarte putin probabil ca cea decofeinizata sa produca acest efect secundar.

Multe studii controlate au gasit o legatura intre un risc mai scazut de cancer rectal si un nivel mai crescut al consumului de cafea. Persoanele care consuma preponderent cafea fara cofeina, au un risc semnificativ mai scazut de a dezvolta cancer rectal si de colon.

Are cafeaua decofeinizata aceleasi efecte ca cea normala?

Cand vine vorba de beneficii pentru sanatate, cum ar fi scaderea riscului aparitiei multor boli, cafeaua decofeinizata poate fi le fel de eficienta ca cea normala. Cu toate acestea, multi oameni beau cafea doar pentru continutul ei de cofeina. Acest stimulent are capacitatea de a mentine organismul treaz si in alerta.

Cafeaua obisnuita are unele beneficii care ii lipsesc celei fara cofeina:

  • Functie mentala imbunatatita si stare de spirit mai buna;
  • Capacitatea de a creste metabolismul si de a ajuta organismul sa arda grasimile;
  • Performante fizice mai bune si oboseala redusa;
  • Scaderea posibilitatii de a dezvolta simptome depresive si ganduri suicidale la femei;
  • Protectia impotriva cirozei si a leziunilor hepatice.

Riscul de acrilamida la cafeaua decofeinizata

Ca cea obisnuita, cafeaua fara cofeina va expune la un compus cancerigen numit acrilamida. Acesta este cel mai intalnit mod de consum al acrilamidei, prin cafea. Nivelul ei variaza in functie de cafea cu inlocuitori de cafea, care contin nivelurile cele mai ridicate. Vestea buna este ca nivelul de acrilamida nu este suficient de mare pentru a reprezenta un risc substantial pentru sanatatea omului.

De ce sa alegem cafeaua decofeinizata?

Oamenii reactioneaza diferit la cofeina. Unii sunt mai sensibili la efectele stimulative ale acesteia, in timp ce altii o tolereaza mai bine.

Efectele care vin odata cu consumul de cafea sunt:

  • Neliniste
  • Anxietate
  • Afectiuni digestive
  • Palpitatii ale inimii
  • Tulburari de somn

Persoanele care se confrunea cu efectele secundare ale cafelei obisnuite pot consuma cafea decofeinizata. De asemenea, in aceeasi categorie intra si persoanele care consuma medicamente ce nu le permit consumul de cofeina. Expertii le recomanda femeilor insarcinate si celor care alapteaza, copiilor si adolescentilor, limitarea consumului de cafea. Persoanele cu tulburari de somn pot avea nevoie sa isi regleze si consumul de cofeina.

Rezumat

Cafeaua are mai multi antioxidanti decat majoritatea fructelor si legumelor.

Daca beti cafea, puteti scadea riscul de aparitie a mai multor tipuri de afectiuni. Puteti chiar sa va prelungiti durata de viata.

Daca nu puteti bea cafea obisnuita pentru ca evitati consumul de cofeina, puteti sa va bucurati de cafeaua decofeinizata.

Cafeaua decofeinizata este buna pentru sanatatea organismului si nu provoaca efectele secundare pe care le are cofeina.

Pin It on Pinterest

Share This