Complexul de vitamine B (vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) are un rol foarte important in a se asigura ca organismul nostru functioneaza exact asa cum ar trebui. Aceste vitamine esentiale se asigura ca trupul nostru transforma hrana in nutrienti si “combustibil”, oferindu-ne energia de care avem nevoie. Da, toate vitaminele B lucreaza impreuna, insa vin si cu alte beneficii cand sunt luate separat.

Biotina (B7)

Vitamina B7 sau biotina, cunoscuta drept vitamina frumusetii, iti ofera cateva beneficii care iti ajuta aspectul. Studiile au aratat legatura stransa dintre biotina si imbunatatirea sanatatii pielii, a unghiilor si a parului. De asemenea, vitamina B7 te ajuta sa iti mentii si un nivel normal al glucidelor in sange, deci se recomanda a fi folosita de persoanele diabetice. O gasesti in carne de porc si de gaina, galbenus de ou, cartofi si nuci.

Cobalamina (B12)

Cobalamina sau vitamina B12 are ca scop principal ajutarea celorlalte vitamine B in a-si indeplini functiile. Ofera suport in producerea de celule rosii si sustine productia de hemoglobina. Vitamina B12 se gaseste doar in carnuri, deci daca te gandeai sa incepi un stil de viata vegetarian, iti recomandam sa iti schimbi aceasta decizie. Consuma mult peste, carne de porc si de pui dar si oua si produse lactate pentru un surplus de vitamina B12.

Acid Folic (B9)

B9 este o vitamina B care iti aduce o serie de beneficii importante. S-a dovedit ca te ajuta la imbunatatirea memoriei si amelioreaza simptomele unei depresii. De asemenea, daca esti viitoare mamica, vei fi fericita sa afli ca vitamina B9 ajuta si la prevenirea defectelor din nastere la copii. Gasesti acidul folic in cereale sau il poti consuma sub forma de suplimente alimentare.

Piridoxina (B6)

Vitamina B6 se lauda si ea cu cateva calitati de exceptie. In primul rand, ajuta la reglarea nivelelor de hemocisteina, un aminoacid strans legat de bolile de inima. In plus, iti ajuta corpul sa produca hormoni esentiali precum serotonina si melatonina, hormonii care influenteaza somnul, buna disapozitie si relaxarea. Iti poti lua doza zilnica de vitamina B6 din seminte, somon, ton, orez si pui.

Acid Pantotenic (B5)

De obicei, vitamina B5 se gaseste in majoritatea mancarurilor pe care le consumam, insa in cantitate foarte mica. Una din responsabilitatile ei principale este transformarea grasimilor si a carbohidratilor in energie. De asemenea, este responsabila de producerea hormonilor esentiali precum testosteronul. Iar daca tii la frumusetea ta, te vei bucura sa afli ca vitamina B5 iti mentine si pielea sanatoasa. Iti poti lua doza de vitamina B5 din oua, carne, iaurt sau fasole.

Niacina (vitamina B3)

Vitamina B3 are rolul de a creste cantitatea de lipoproteine din sange, substante cunoscute in denumirea populara precum colesterolul bun. Cu cat nivelul de lipoproteine este mai inalt, cu atat este mai scazuta ratia de colesterol nociv. Prin urmare, vitamina B3 te ajuta sa previi bolile de inima. Gasesti vitamina B3 in lapte, oua, legume verzi si carnuri rosii.

Pin It on Pinterest

Share This