Sursa foto: https://pixabay.com/ro/miere-scor%C5%A3i%C5%9Foar%C4%83-castron-2542952/

Inca din Vechiul Egipt, mierea a fost iubita atat pentru gustul sau, cat si pentru proprietatile medicinale. Numeroase cercetari au aratat ca mierea poate accelera vindecarea ranilor si poate opri cresterea bacteriilor daunatoare. De asemenea, poate fi un indulcitor excelent pentru cei care doresc sa evite zaharul procesat. Mierea de Manuka a castigat recunoasterea deoarece ofera toate avantajele fantastice ale mierii obisnuite, dar in acelasi timp se bucura si de avantaje unice.

Ce este mierea de Manuka?

Dupa cum sugereaza si numele „manuka”, mierea de Manuka este produsa din florile arborelui manuka. Acest copac creste in Australia si Noua Zeelanda, cunosut drept un arbore de ceai. Uleiul esential din acest copac a fost mult timp folosit ca dezinfectant si un ajutor pentru sanatate datorita substantelor chimice benefice pe care le contine. Atunci cand o albina europeana foloseste nectar si polen din florile albe si mici ale arborelui de manuka, poate crea mierea de Manuka. Pentru a primi denumirea oficiala de miere de Manuka, cel putin 70% din polenul folosit pentru miere trebuie sa provina din florile de manuka.

Mierea de Manuka contine compusi neobisnuiti, care nu se regasesc si in alte tipuri de miere. Un compus natural prezent in mierea de Manuka este metilglioxal. Acest compus este produs in cantitati foarte mari de dihidroxiacetona, care se gaseste in florile de manuka. Mai contine si multi compusi aromati din florile de manuka, deci are gust si miros de erbacee. Mierea de Manuka are si unele proteine speciale si coloizi care ii ofera o textura distinctiva si care sustine vindecarea.

Pentru a distinge mierea de Manuka de alte tipuri de miere, specialistii sunt atenti, in special, la grosimea, culoarea si gustul acesteia. Adevarata miere de Manuka trebuie sa aiba o textura groasa si vascoasa. Unele tipuri de miere de Manuka pot fi si groase, avand o textura de gem, in loc de sirop. Mierea produsa din flori de manuka are si o culoare maro inchis. Aceasta culoare distinctiva este adesea una dintre principalele modalitati de identificare a mierii de Manuka. Cercetatorii se pot uita la polenul din miere pentru a o identifica, dar polenul manuka si cel kanuka arata foarte asemanator. Cu toate acestea, mierea de kanuka este de un galben deschis, clar, in timp ce mierea de Manuka este maro inchis.

Majoritatea beneficiilor mierii de Manuka provin din metilglyoxal. Acest compus organic ajuta la combaterea anumitor tipuri de bacterii rezistente in special la antibiotice. Studiile au descoperit ca poate ajuta la inhibarea cresterii bacteriilor E.coli si a stafilococului auriu. Acest lucru inseamna ca mierea de Manuka poatre fi o modalitate excelenta de a reduce nivelul de bacterii daunatoare din organismul uman.

Un alt beneficiu este reprezentat de cantitatile mari de peroxid de hidrogen pe care le contine in mod natural. Peroxidul de hidrogen este un alt compus dezinfectant care degradeaza compusii organici. Este folosit frecvent pentru dezinfectarea si sterilizarea ranilor.

Multe dintre avantajele mierii de Manuka se datoreaza standardelor riguroase de productie. Mierea de Manuka care este etichetata in Noua Zeelanda a fost atent testata si reglementata pentru asigurarea ca a fost produsa din flori de manuka. Cumparatorii pot gasi miere de Manuka deosebit de puternica si pura, analizand ratingul UMF al mierii. Este de fapt Factorul Unic Manuka ce masoara cantitatea de metilglioxal si alti compusi benefici din miere. Oamenii care doresc sa foloseasca miere de Manuka din motive terapeutice au nevoie, in mod normal, de miere cu un UMF de cel putin 10.

Exista mai multe utilizari diferite pentru mierea de Manuka, deoarece are efecte puternice intiinflamatoare, antibacteriene si de vindecare. In functie de modul in care este administrata, mierea poate oferi beneficii medicale sau poate fi un ajutor pentru frumusete. Unele aplicatii ale mierii de Manuka folosesc miere pura, in timp ce altele includ mierea in retete speciale.

La ce se foloseste Mierea de Manuka

  1. Ajuta la vindecarea ranilor. Una dintre principalele utilizari ale mierii de Manuka este vindecarea ranilor. Lupta impotriva bacteriilor catre prelungesc perioada de vindecare a ranilor si ofera, de asemenea, proteine benefice si alti compusi vindecatori. Nu aplicati niciodata mierea pe o rana adanca , dar o puteti folosi oricand pe arsuri usoare sau abraziuni mici. Puteti continua sa aplicati miere chiar si dupa incepe sa se formeze cicatricea. Beneficiile sale de hidratare vor pastra elasticitatea pielii si vor preveni aparitia unei cicatrici groase.
  2. Ajuta la mentinerea sanatatii pielii. Mierea de Manuka este excelenta pentru mentinerea sanatatii pielii, deoarece este atat hidratanta, cat si antibacteriana. Cand este aplicata pe fara, mierea de Manuka poate lupta impotriva inflamatiilor si a bacteriilor care cauzeaza acnee si ofera hidratare pielii pentru a mentine tenul ferm si tanar. Un alt mare beneficiu pe care il are asupra pielii este faptul ca aduce pH-ul pielii la nivelul optim, ceea ce impiedica uscarea, inrosirea sau aparitia acneii. Nivelul scazut de peroxid de hidrogen si antoxidanti poate ajuta la estomparea cicatricilor lasate de acnee. Masca simpla, facuta in casa, va ajuta la echilibrarea tonusului pielii si la prevenirea aparitiei acneii atunci cand este aplicata de cateva ori pe saptamana.

Masca de fata cu Miere de Manuka

Ingrediente:

Instructiuni:

  • Amestecati ingredientele intr-un vas mic sau intr-un borcan.
  • Utilizati degetele sau un tampon din bumbac pentru a intinde amestecul pe piele.
  • Lasati masca pe fata timp de cel putin 20 minute. Ingredientele vor continua sa ofere beneficii pielii timp de o ora.
  • Clatiti fata cu apa calda si uscati pielea usor.
  1. Ajuta la sustinerea unui sistem digestiv sanatos. Efectele antimicrobiene ale mierii de Manuka pot fi excelente pentru sanatatea sistemului digestiv. Aceasta ucide bacteriile daunatoare si ofera in acelasi timp glucoza naturala, care stimuleaza producerea de bacterii benefice. Acest lucru va poate scapa de balonare, dureri de stomac, dureri intestinale excesive si reflux de acid dupa ce ati mancat. Persoanele cu sindromul intestinului iritabil sau cu ulcer la stomac raporteaza ca o lingura de miere de Manuka pe zi poate ajuta la calmarea simptomelor.
  2. Ajuta la tratarea tusei si a durerilor in gat. Proprietatile de vindecare ale mierii de Manuka sunt ideale pentru tratarea durerilor in gat. De asemenea, ajuta la scaderea bacteriilor urat mirositoare din gat si din gura, reducand simptomele de gripa si raceala. Incercati reteta urmatoare pentru a reduce tusea. In plus, fata de mierea de Manuka, aceeasta contine cimbru, care ajuta la eliminarea infectiilor respiratorii sau bronsice.

Sirop de tuse cu Miere de Manuka

Ingrediente:

  • 2 cesti de apa
  • 8 lingurite de cimbru proaspat tocat
  • 1 ceasca de miere de Manuka

Mod de preparare:

  • Puneti apa intr-o cratita mica la foc mediu si lasati-o sa fiarba.
  • Luati apa de pe foc si adaugati cimbru. Lasati amestecul sa se inabuseasca cel putin 10 minute.
  • Se toarna mierea de Manuka si se amesteca pana se dizolva complet.
  • Se pune amestecul intr-un borcan.

Acest sirop de tuse va fi bun pentru cel putin 3 saptamani daca este pastrat la rece si se consuma o lingura de fiecare data cand simtiti gatul dur.

 

  1. Utilizati ca indulcitor. Mierea de Manuka este folosita chiar si de cei care nu au probleme de sanatate. Contine o cantitate mare de mangan, fier, cupru, potasiu, zinc si calciu, astfel incat este o parte excelenta a unei diete sanatoase. Deoarece mierea contine o cantitate mai mare de fructoza decat glucoza, are o aroma mai dulce. Acest lucru inseamna ca oamenii pot folosi o cantitate mai mica, dar sa obtina gustul dulce pe care il doresc. Se dizolva usor in fulgi de ovaz, cafea, iaurt si alte alimente, astfel incat va puteti bucura cu usurinta de gusturile placute si de proprietatile mierii de Manuka.

Pin It on Pinterest

Share This