Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

Trebuie sa stiti ca psoriazisul nu este contagios, deci nu il puteti lua de la cineva, daca atingeti persoana respectiva. Este important sa stiti cat mai multe despre aceastea afectiune, in special pentru ca majoritatea oamenilor cred ca este contagios.

Care sunt cauzele aparitiei psoriazisului?

Medicii nu au descoperit inca motivul clar de aparitie a acestuia. Cu toate acestea, datorita deceniilor de cercetare, si-au facut o idee generala despre factorii cheie care duc la aparitia psoriazisului: sistemul imunitar si genetica.

Sistemul imunitar

Psoriazisul este o afectiune autoimuna. Conditiile autoimune sunt rezultatul atacului organismului. In cazul psoriazisului, celulele albe din sange sunt cunoscute sub numele de celule T, care ataca in mod eronat celulele pielii.

Intr-un organism normal, celulele albe din sange sunt folosite pentru a ataca si distruge bacteriile invadatoare si pentru a lupta impotriva infectiilor. Acest atac gresit determina ca procesul de productie a celulelor pielii sa se epuizeze. Productia de celule de piele urgenta determina dezvoltarea rapida a celulelor de piele noi. Acestea sunt impinse la suprafata pielii, unde se ingroasa.

Din acest lucru rezulta cojile, cele mai frecvent asociate cu psoriazisul. Atacurile asupra celulelor pielii cauzeaza, de asemenea, dezvoltarea unor zone rosii, inflamate, ale pielii.

Genetica

Unii oameni mostenesc gene prin care sunt mai predispusi sa dezvolte psoriazis. Daca aveti un membru al familiei mai apropiat care este posibil sa sufere de aceasta afectiune, trebuie sa fiti atenti. Totusi, procentul persoanelor care sufera de psoriazis din cauza unei predispozitii genetice, este mic. Aproximativ 2-3% din persoanele cu gena dezvolta psoriazis, conform Fundatiei Nationale de Psoriazis.

Pin It on Pinterest

Share This