Sursa foto: https://topremediinaturiste.ro/

Inca din perioada antica, oamenii aruncau monede in sursele de apa, cum ar fi in zvoare sau fantani. De ce? Ei bine, punerea dorintelor nu a fost dintotdeauna motivul pentru aceasta. O teorie cunoscuta spune ca proprietatile antibacteriene ale argintului erau cunoscute de pe atunci, iar aruncatul monodelor in apa o facea mai sigura pentru consum. In zilele noastre, exista dovezi cat mai mari ca argintul poate avea si alte beneficii asupra sanatatii, in special sub forma coloidala, o solutie in care nanoparticulele de argint sunt suspendate in apa.

Argintul coloidal a devenit din ce in ce mai popular in ultimele decenii, dar beneficiile de sanatate ale argintului au fost utilizate timp de un mileniu. Prima utilizare credibila a argintului in scopuri medicale a fost cu 2000 ani in urma – se spune ca Hipocrate a folosit argintul pentru a vindeca ulcerul si ranile pielii. In timpul secolului al IV-lea a fost folosit de egipteni, iar in 980 i.Hr., Avicenna a folosit argintul pentru a purifica sangele, precum si pentru a trata palpitatiile inimii si respiratia urat mirositoare. In secolul al XIV-lea, Conrad von Megenberg a notat in Cartea Naturii ca zgura de argint, aplicata pe piele, ar putea trata raia si hemoroizii.

Hahnemann (1755-1843), fondatorul medicamentelor homeopate, a folosit argintul pentru tratarea afectiunilor medicale, inclusiv azotatul de argint pentru a opri sangerarea. Azotatul de argint este folosit si in zilele noastre de medici pentru a opri sangerarile usoare dupa procedurile dermatologice. Cu toate acestea, in cazul in care argintul este folosit in exces, pielea poate deveni albastra, o conditie pe care medicii o numesc argyria.

Inainte de aparitia antibioticelor, argintul coloidal a fost un tratament comun pentru infectii. Aceasta terapie a scazut prin anii 1990, cand riscul de rezistenta la antibiotice a inceput sa devina o preocupare pentru multi profesionisti din domeniul sanatatii.

Cum functioneaza argintul coloidal?

Se crede ca nano-moleculele de argint intra in bacterii si se ataseaza de anumite proteine bacteriene, determinandu-le sa isi schimbe structura si sa devina nefunctionale. Se crede ca argintul se leaga de anumite enzime si virusi, ciuperci si paraziti, facandu-i inactivi.

Posibile avantaje ale argintului coloidal:

Antibacterian

De la aparitia antibioticelor in 1940, bacteriile au devenit mai inteligente si si-au dezvoltat mecanisme pentru a se proteja impotriva antibioticelor. Bacteriile foarmeaza un tip de scut pentru a se proteja impotriva medicamentelor destinate sa le omoare – oamenii de stiinta numesc acest scut un „biofilm”. Un studiu din 2014 a aratat ca argintul coloidal ar putea ajuta la intreruperea scutului de forta pe care il creeaza anumite bacterii, cum ar fi stafilococul auriu. In plus, un studiu din 2011 a aratat ca particulele de argint ar putea distruge bacteriile direct prin distrugerea peretilor celulari. Un nucleu puternic de celule este crucial pentru reproducerea bacteriilor. Potrivit unui studiu din 2018, argintul poate ucide, de asemenea, unele dintre bacteriile bune din intestin, astfel incat ar trebui luata in considerare utilizarea unui probiotic , daca se ia in mod obisnuit cu argintul.

Antiviral

Virusii sunt agenti infectiosi pentru care medicina moderna are un tratament limitat. Raceala obisnuita nu are inca un remediu, in timp ce medicamentele care lupta impotriva gripei reduc pur si simplu cantitatea de timp in care omul este bolnav, cu o zi. Antiviralele alternative sunt din ce in ce mai cautate. Un studiu efectuat in 2005, in Jurnalul de Nanobiotehnologie, arata ca argintul ar putea opri legarea virusului HIV de celulele gazda. Un studiu al virusului herpes din 2013 a aratat ca nanoparticulele de argint ar putea face virusul herpesului mai putin infectios. Argintul a fost, de asemenea, studiat si impotriva altor virusuri. In timp ce aceste studii ofera o anumita speranta pentru tratamentele viitoare, argintul coloidal nu trebuie utilizat ca metoda de prevenire a infectiilor cu HIV sau herpes.

Antifungic

Ciupercile se gasesc peste tot in jurul nostru. Unele ne pot fi de ajutor si consumate ca aliment. Altele, cu toate acestea, pot provoca infectii din cauza supraaglomerarii lor. Balanta este cheia. Un studiu din 2016 a aratat ca argintul are proprietati antifungice cand este testat la diferite concentratii.

Previne cavitatea dentara

Exista cateva studii care sugereaza ca argintul coloidal poate fi util in prevenirea cavitatii bucale si reduce riscul de infectie la cei care urmeaza sa aiba implanturi dentare. Se poate lua in considerare clatirea gurii cu apa si argint coloidal.

Tratarea ranilor/ arsuri ale pielii

Ranile cronice datorate diabetului sau arsurile reprezinta provocari atat pentru pacienti, cat si pentru cei care ii ingrijesc. Gasirea celui mai bun medicament aplicat local este esentiala nu numai pentru prevenirea infectiilor, dar si pentru a ajuta la accelerarea procesului de vindecare. Un studiu din 2006 a concluzionat ca argintul „poate fi folosit in tratarea arsurilor de gradul 2 si poate reduce riscul de infectare a ranilor, dar si grabirea vindecarii acestora”. Un studiu din 2009 a sustinut utilizarea argintului pentru a ajuta vindecarea arsurilor de gradul 2. Aplicarile locale ale argintului sunt ideale.

Sanatatea sinusurilor

Milioane de oameni din intreaga lume se plang an de an medicilor de problemele legate de sinusuri, un termen folosit pentru a descrie ceea ce medicii numesc sinusuri paranasale. Sinusurile sunt ca niste „pesteri” ale craniului uman, care sunt absente la nou-nascuti, dar care se dezvolta pe deplin in jurul varstei de 8 ani si ajung la dimensiunea completa pana la pubertate.

Eliminarea specifica a alimentelor, medicamentele, mineralele, vitaminele, uleiurile esentiale si remediile homeopate pot fi considerate optiuni pentru a preveni alergiile, congestia nazala si in cele din urma, infectiile tractului sinusal. Mentinerea sanatatii sinusurilor este cruciala pentru sanatatea generala si bunastarea organismului. Folosirea spray-urilor cu argint coloidal pentru prevenirea infectiilor sinusurilor este uneori utilizata, cu multe beneficii pretinse. Unele studii au aratat un potential beneficiu. Cu toate acestea, studiile care demonstreaza eficacitatea generala, lipsesc.

Inflamatia sinusului nu a fost imbunatatita, conform unui studiu din 2017 in care 22 pacienti au folosit argint coloidal pentru a reduce problemele sinusale. Sunt necesare mai multe studii inainte ca utilizarea argintului coloidal sa poata fi recomandata pentru infectii sinusale si/sau prevenirea acestora.

Anticancer

Una dintre posibilele potente ale pariculelor de argint este lupta impotriva cancerului. Un articol din 2016 din Jurnalul International al Stiintelor Moleculare enumera proprietatile de combatere a cancerului cu ajutorul argintului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii, iar argintul nu trebuie utilizat in locul tratamentului recomandat pentru cancer.

Combaterea celulelor leucemice

Un studiu din 2013 in domeniul biomaterialelor a demonstrat ca argintul are proprietati anticancerigene, vizand in special beneficiul pe care il are in combaterea celulelor leucemice. Cercetatorii au concluzionat, de asemenea, ca nanoparticulele de argint pot juca un rol important in tratamentul viitor al leucemiei.

Tratamentul cancerului mamar

Cancerul la san afecteaza 1 din 9 femei in timpul vietii. Mamogramele ajuta la detectarea cancerului existent, insa prevenirea formarii cancerului ar trebui sa fie prioritatea – nu doar incercarea de a-l depista cat mai devreme. Un stil de viata activ, un regim alimentar sanatos si o crestere a vitaminei D in sange pot fi benefice. Pentru cele diagnosticate cu cancer la san, evaluarea realizata de medicii oncologi este cruciala. Unii pacienti aleg, de asemenea, terapii alternative pentru combaterea bolii.

Un studiu din 2010 din Jurnalul de Cercetare Clinica si Experimentala a concluzionat: „argintul coloidal ar putea fi un potential agent alternativ pentru terapia cancerului la san uman.” De asemenea, sa-au facut studii care prezinta avantaje in lupta impotriva cancerului de col uterin, a cancerului de ficat si a celui pulmonar. Din nou, cercetarea este inca preliminara si utilizarea argintului coloidal nu trebuie sa inlocuiasca optiunile de tratament pentru cancer, recomandate de medic.

In conformitate cu cartea din 2013 intitulata Argintul Coloidal, Antibioticul Natural, argintul coloidal a fost folosit cu succes si pentru urmataorele afectiuni:

 • Diaree
 • Gaze excesive
 • Disfunctia vezicii biliare
 • Respiratie neplacuta
 • Sindromul intestinului iritabil
 • Conjunctivita
 • Astm
 • Raceala
 • Acnee
 • Arsuri
 • Matreata
 • Eczeme

Studiile stiintifice riguroase sunt limitate si sunt necesare mai multe cercetari.

Argintul folosit in spitale

Infectia urinara este cea mai obisnuita infectie cu care se poate confrunta un pacient in spital, in special cand este folosit un cateter urinar. Un studiu din 2017 a aratat ca aceasta ar putea impiedica infectiile urinare. In mod similar, un studiu din 2017 a aratat ca anumite tuburi intravenoase, atunci cand sunt acoperite cu argint, au condus la mai putine infectii bacteriene la pacientii aflati in unitatea de terapie intensiva. Un alt studiu a aratat ca infectiile cu drojdie au fost, de asemenea, reduse la cei cu catetere intravenoase cu captuseala de argint.

Toxicitatea argintului

Doza maxima recomanda pe zi de argint nu trebuie sa depaseasca 14 mcg/kg. Nu luati niciodata mai mult decat se recomanda pe eticheta produsului utilizat. Rareori, atunci cand nivelele de argint din piele sunt ridicate, poate rezulta o culoare a pielii ireversibila, gri-albastruie, numita argiria. Cele mai multe cazuri raportate de aceasta afectiune nu au implicat argint coloidal, dar au implicat si saruri de argint de casa. Mai mult, trebuie remarcat faptul ca Administratia Federala  a Medicamentelor nu considera argintul coloidal ca fiind sigur. Cu toate acestea, multe persoane afirma ca este benefic datorita utilizarii lui in istorie.

Poate fi folosit argintul in timpul sarcinii?

Niciun studiu nu a demonstrat ca ar aduce vreun prejudiciu, dar este bine sa il evitati in timpul sarcinii si in timpul alaptarii, cu exceptia cazului in care medicul va recomanda altceva.

Exista interactiuni cu medicamentele?

Luand argint coloidal in acelasi timp cu alte medicamente, aceasta poate reduce absorbtia medicamentelor. In aceasta categorie intra antibioticele si levothyroxina, medicamentul tiroidian. Totusi, nu este cunoscuta nicio interactiune medicamentoasa.

Doze sugerate pentru adulti

Aplicarea directa se poate face pe piele si pe rani, in conformitate cu instructiunile de pe ambalaj.

Administrarea orala – ghidul de dozare de mai jos este recomandat in cartea Argintul coloidal, antibioticul natural.

Dozaj scazut: 3-5 mg o data sau de 2 ori pe zi in scopuri preventive.

Dozaj moderat: 25-30 mg de 2-3 ori pe zi timp de pana la 2 saptamani pentru infectiile bacteriene si virale.

Dozaj mare: 100 mg o data pe zi pana la 7 zile pentru infectii fungice.

* Nu este recomandata administrarea a peste 200 mg, mai ales daca este administrata mai mult de 5 zile.

* Pentru copii, este recomandata de obicei jumatate de doza. Consultati medicul inainte.

Nota: datorita proprietatilor antibacteriene ale argintului, atunci cand este administrat pentru perioade lungi, pot fi afectate bacteriile benefice corpului. Probioticele ar trebui luate in considerare pentru a ajuta la contracararea acestui efect.

Pin It on Pinterest

Share This