Mierea este unul dintre cele mai sanatoase alimente, motiv pentru care ar fi bine sa o consumam constant, daca vrem sa avem grija de sanatatea noastra si a celor dragi. Pe piata exista diverse tipuri de miere, fiecare cu zeci de beneficii asupra corpului uman. De regula, mierea este clasificata in functie de florile din care a fost obtinuta. Din perspectiva noastra, lucrurile sunt mult mai simple, iar mierea poate fi impartita in trei categorii principale: miere de Manuka, miere organica si miere bruta. Afla, in continuare, mai multe informatii despre particularitatile mierii de Manuka, mierii organice si mierii brute.

Mierea de Manuka

Mierea de Manuka, care provine din Noua Zeelanda si Australia, este un sortiment de miere cruda. Dupa recoltare, mierea de Manuka este testata in laboratoare independente, care-i analizeaza calitatile si o clasifica in functie de potentialul sau antibacterian, numit si Unique Manuka Factor (UMF; Factor Unic Manuka – trad.).  UMF reflecta, de asemenea, si gradul de puritate al mierii. Cu cat valoarea UMF este mai ridicata, cu atat mierea este mai pura si mai sanatoasa.

Mierea de Manuka are in compozitie, printre altele, peroxid de hidrogen (antiseptic), metiglioxal (un produs secundar al descompunerii glucozei in oameni) si dihidroxiacetona (o monozaharida), substante cu actiune antimicrombiana ridicata.

Mierea de Manuka este bogata in diversi compusi si vitamine, astfel ca are numeroase beneficii asupra organismului uman. Mierea de Manuka lupta cu gastrita, contribuie la intarirea sistemului imunitar, elimina tusea cauzata de gripa, previne aparitia acneei si functioneaza ca un „pansament” foarte eficient pentru pielea afectata de arsuri.

Mierea organica

Mierea organica este un produs obtinut in conditii speciale, fara impact asupra mediului si fara ingrasaminte chimice. Etichetele care insotesc recipientele cu miere organica ofera informatii despre atat despre stup (cand a fost fabricat, din ce materiale a fost fabricat si cum este intretinut), cat si despre colonia de albine (de unde a fost adusa si cum a fost ingrijita). Din cauza substantelor chimice utilizate in agricultura este foarte putin probabil ca albinele sa nu recolteze polen necontaminat, in conditiile in care ele parcurg zeci de kilometric intr-o zi. Prin urmare, probabilitatea ca mierea fabricata intr-o ferma de albine sa fie 100% pura este foarte scazuta.

Mierea bruta

Mierea bruta, intalnita si sub denumirile miere raw, miere cruda sau miere vie, este neprocesata. Mierea bruta se vinde la aceeasi calitate la care a fost obtinuta, ceea ce inseamna ca nu este pasteurizata pe durata procesului de productie.

Pin It on Pinterest

Share This