Sursa foto: https://pixabay.com/ro/c%C4%83tin%C4%83-suc-fructe-de-padure-ramur%C4%83-2798599/

Un storcator de fructe si legume ar trebui sa fie parte integrata din viata noastra si sa ne faciliteze accesul la vitamine, nutrienti si minerale. Insa, este important sa stim ce anume este benefic sanatatii noastre si la ce riscuri ne supunem atunci cand alegem un storcator de fructe gresit. In aceasta categorie se poate incadra storcatorul de fructe si legume pe baza de centrifugare, prin care o razatoare se roteste deasupra fructelor sau legumelor sau sub acestea, iar motorul are turatii de mare viteza.

Caldura este principala problema a sucului proaspat deoarece proteinele, vitaminele si aminoacizii sunt compusi organici sensibili la caldura. Astfel, caldura generata de motorul storcatorului cu turatie mare si de catre frecarea componentelor metalice, distruge o parte din materiile organice prezente in fructe si legume, reducand valoarea nutritiva a acestora.

In schimb, un storcator lent cu presare la rece, cum este Angel Juicer, functioneaza la turatii mult mai mici, iar motorul are o viteza de 5-8 ori mai mica decat cel al unul storcator pe baza de centrifugare. Avand o viteza de stoarcere lenta, de 80 rotatii/minut, care se produce fara frecare, cantitatea de caldura care ajunge in suc este una mult mai redusa, iar reactiile oxidative sunt incetinite.

A doua problema cu privire la storcatoarele care emana o cantitate mare de caldura asupra sucului, dar la fel de importanta, este oxidarea. Prin oxidare se intelege procesul prin care oxigenul si lumina patrund dincolo de coaja protectoare a alimentelor si intra in reactie cu substantele nutritive, proces care este influentat si de temperatura. Astfel, alimentele pastrate la rece se vor oxida mai greu decat cele pastrate la temperatura camerei. In ceea ce priveste sucul proaspat, cei mai vulnerabili dintre compusii aflati in legume si fructe sunt vitaminele, care se oxideaza repede la contactul cu aerul. Storcatoarele cu centrifugare contin un volum de aer mare care intra in contact cu pulpa, avand sanse mai mari sa oxideze vitaminele prezente, in special vitamina C si vitamina E.

De cealalta parte de afla storcatorul prin presare la rece care aduna toata pulpa in jurul elementului de stoarcere, reducand astfel contactul cu oxigenul si automat, procesul de oxidare.

Chiar daca un storcator prin presare la rece functioneaza mai lent, important este ce alegem pentru sanatatea organismului nostru cele mai inofensive aparate cu ajutorul carora sa ne putem bucura de nutrientii din fructe si legume. Nu este neaparat importanta viteza cu care aparatul functioneaza, ci rezultatul final si aportul pe care il aduce sanatatii.

Pin It on Pinterest

Share This