Cred ca  nimeni nu poate contesta faptul ca in sezonul cald o supa rece de legume te invioreaza pe loc. Supele de vara pot aduce in organism vitamine si minerale intr-o stare activa si biodisponibila, atata vreme cat folosim la prepararea lor legume proaspete, de calitate, pe care nu le fierbem excesiv.

Puteti urma cateva linii generale pentru a obtine maximum de beneficii prin consumul supelor de vara:

  • Legumele ar trebui sa fie fierte un timp mai scurt, pana la o consistenta „al dente”, pentru a pastra cat mai mult din vitamine si minerale intr-o stare activa si biodisponibila.
  • Daca vreti sa adaugati orez, acesta ar trebui sa fie brun, cu bob lung, de preferat Basmati sau prefiert, precum cel gasit in magazinul nostru Bioportal.ro. Se poate adauga si orez salbatic pentru a creste valoarea nutritiva a supei.
  • Supa va fi consumata imediat ce se raceste, nefiind recomandata pastrarea ei in frigider (+3oC) mai mult de o zi.
  • Se recomanda pentru condimentare sarea marina nerafinata (ex. sare de Guerande), adaugata spre sfarsitul prepararii, precum si verdeturi proaspete: patrunjel, leustean, frunze de telina etc.
  • Daca vreti sa adaugati smantana, unt sau crutoane trebuie sa tineti cont ca acestea cresc densitatea energetica a supelor si de aceea vor fi utilizate cu moderatie mai ales in cazul persoanelor supraponderale, obeze sau suferinde de diabet.

Gasiti mai jos doua retete de supe care nu ar trebui sa lipseasca din meniul de vara.

Supa de rosii

Ingrediente: 1 kg rosii, o ceapa, 2 morcovi, o telina, un ardei gras, 100 g orez, 3 linguri ulei de masline, o legatura de patrunjel, sare

Mod de preparare: se curata, spala si taie morcovii, telina si ceapa, dupa care se pun la  fiert in apa. Dupa ce acestea au fiert pe jumatate se adauga rosiile taiate cubulete si ardeiul gras si se mai lasa la fiert inca 20 de minute. La final, legumele din supa se mixeaza sau se paseaza printr-o sita si se adauga inapoi in zeama. In supa se adauga apoi orezul si se mai lasa pe foc inca 10 minute.  La final se sareaza si se adauga patrunjelul (sau marar, dupa preferinte), precum si uleiul de masline.

Supa de legume

Ingrediente: 1 morcov, 1 patrunjel, 1 ceapa, 2 foi de varza, cateva buchetele de conopida, 2—3 cartofi, 1 telina, 2 linguri ulei de masline, patrunjel  verde

Mod de preparare: se taie marunt sau se dau pe razatoarea mare, morcovii, telina si patrunjelul. Ceapa se toaca mic, la fel varza. Se pune uleiul intr-o oala si se adauga legumele (cu exceptia conopidei si cartofilor) sa se inmoaie bine. Apoi se toarna apa, se pun conopida si cartofii si se lasa sa fiarba. La urma se pune patrunjel verde tocat si 2 linguri cu smantana (facultativ). Se serveste cu crutoane.

Voi preparati supe in sezonul cald? De care?

Pin It on Pinterest

Share This