Sursa foto: https://pixabay.com/ro/
Majoritatea oamenilor din zilele noastre sunt constienti de importanta consumului de alimente sanatoase. Cu toate acestea, nu toata lumea stie ca vasele folosite pentru prepararea mancarii sunt aproape la fel de importante ca alimentele in sine. Chiar si cea mai sanatoasa dieta poate duce la complicatii de sanatate, daca vasele in care gatim sunt toxice.
Am cercetat care sunt cele mai periculoase vase si am gasit si cele mai bune alternative pentru ele.
- Vasele din teflon. Teflonul este, probabil, cel mai mare ofensator din aceasta lista – multi oameni aleg acest material pentru ca este convenabil si se gaseste pe oriunde. Este si cel mai periculos. Proprietatile neaderente ale vaselor de teflon se realizeaza cu un strat de politetrafluoretilena, care este un polimer din plastic care incepe sa elimine toxine cand este incins la peste 300 grade Celsius. Acesti vapori toxici duc la simptome asemanatoare gripei, numita febra de vapori polimeric, cunoscuta informal sub numele de gripa de teflon. Nu este periculoasa doar pentru om, fiind fatala si pentru pasarile de companie, cum sunt papagalii. Un alt compus chimic gasit in vasele din teflon este PFOA (acid perfluorooctanoic), care a fost asociat cu mai multe tipuri de cancer, inclusiv de san, prostata sau ovarian. Desi se crede ca PFOA este prezenta in produsele din teflon in cantitati atat de mici incat nu reprezinta un risc pentru oameni, merita mentionat ca se regaseste si in alte lucruri. De aceea, este important sa va limitati expunerea la acesta ori de cate ori este posibil. Alte vase neacoperite pot fi PTFE si PFOA-free, cum ar fi granitul, dar este recomandat pentru utilizare atunci cand stratul este intact. Invelisul este subtire si usor de taiat. Dupa ce a fost cioplit, utilizarea tuturor vaselor trebuie oprita imediat. Incercati sa folositi vase din fonta reala. Aceasta este o varianta care rezista in timp. Se incalzeste bine si in mod egal si nu se lipeste. Nu elimina nicio substanta toxica si este o metoda naturala de a creste nivelul de fier. In cazul in care nivelul de fier este bun, puteti incerca vasele din fonta emailata, care este la fel de sigura si convenabila pentru utilizare.
- Vasele din aluminiu si folia de aluminiu. Nu este o surpriza faptul ca aluminiul este foarte raspandit – pe langa faptul ca este cel mai abundent metal este, de asemenea, foarte puternic, versatil si usor. Cu toate acestea, nu este lipsit de pericole ascunse. Aluminiul este un metal neurotoxic. Nivelurile ridicate de aluminiu au fost legate de mai multe boli ale sistemului nervos central, inclusiv Alzheimer si ALS. Desi vasele de aluminiu sunt de obicei acoperite, stratul de acoperire este predispus la rupere, eliberand metalul toxic in alimente. Incercati ca alternativa vasele de sticla. Aceasta este o optiune sigura, de luat in considerare. Nu vor elibera niciodata nimic toxic, atunci cand sunt incalzite, sunt durabile, prietenoase cu mediu si nu absorb mirosuri sau arome vechi. Singurul dezavantaj este ca se poate lipi, dar este un pret mic pentru gatitul in conditii sanatoase.
- Vasele din cupru. Este posibil sa fi vazut vase din cupru in magazine, in special pentru ca sunt frumoase. Ati auzit, de asemenea, despre proprietatile conductive ale cuprului, care permit incalzirea rapida si uniforma. Dar stiti ca poate fi periculos cand se regaseste in compozitia vaselor? Ca si ale metale grele, cuprul este foarte important pentru sanatatea umana, dar in cantitati mici. O cantitate excesiva in organism poate duce la otravirea cu metale grele. Atunci cand vasele din cupru nu sunt acoperite, pot elibera cuprul in alimentele acide. Si cand este acoperit, stratul acopera uneori nichel, care este un alt element toxic. Incercati sa folositi vasele din otel inoxidabil. Aceasta este o optiune excelenta, accesibila si rezistenta la zgarieturi. Va dura in timp si nu se lipseste daca avem grija. Asigurati-va ca achizitionati otel inoxidabil de calitate alimentara- acest tip nu contine nichel sau crom.
- Vasele care contin ceramica. Articolele de gatit acoperite cu ceramica arata foarte bine. La urma urmei, ceramica este 100% sigura pentru gatit. Cu toate acestea, acoperirea cu ceramica ascunde, de regula, materiale de proasta calitate. Acoperirea ceramica moale nu este cea mai durabila si incepe sa cada dupa cateva luni de folosire zilnica. Cand se intampla acest lucru, plumbul si cadamiul, care se gasesc deseori in stratul de acoperire, pot ajunge in alimente si apoi in organismul uman. Intoxicarea cu plumb este unul dintre cele mai periculoase tipuri de otravire cu metale si poate provoca dureri abdominale, dureri de cap, infertilitate si alte complicatii. Chiar si atunci cand invelisul nu contine plumb, vasele cu cioburi pot prezenta pericole – de obicei aluminiul neurotoxic se afla sub acoperirea ceramica. Incercati sa folositi drept alternativa vasele din ceramca 100%. Este o varianta sigura pentru ca are in compozitie numai ingrediente naturale, nu este toxica si nu va crapa. Pot fi spalate la masina de spalat vase. Singurul dezavantaj este ca vasele de ceramica sunt scumpe, dar sunt rezistente in timp.