Pentru multi dintre noi, Craciunul inseamna miros de cozonac cald si proaspat care se raspandeste suav in casa si se impleteste cumva cu mirosul de brad.

Cum ar fi daca anul acesta ati alege sa faceti un cozonac bio, din ingrediente fara conservanti, amelioratori, coloranti sau alte ingrediente artificiale? Incercati un pic sa reflectati ce ati alege intre cele doua variante: mai mult cantitativ si mai prost de calitate sau mai putin si mai bun de calitate… Cred ca stiu ce o sa imi raspundeti.

Drept urmare, Bioportal.ro te ajuta sa iti comanzi in cel ai usor mod cu putinta ingredientele necesare, cu un click aici si iti propune urmatoarea reteta, pentru un cozonac bio rapid si sanatos!

Pentru cozonac:
– 500 g faina
– 250 ml lapte caldut
– 2 oua intregi
– 2 galbenusuri
– 120 g zahar
– 1/2 lingurita sare
– 1 plic drojdie uscata
– 1 plic zahar vanilat
– 100 g unt topit
Pentru umplutura:
– 50 ml lapte
– 1 lingura zahar
– 1 lingura cacao
– 200 g faina de migdale
– 100 g stafide, hidratate in rom
– 2 albusuri batute spuma cu un praf de sare

Mod de preparare:

Ne ocupam mai intai de maia. Incalzim 100 ml de lapte (din cei 250 ml), adaugam o lingura cu varf de faina si amestecam rapid. Lasam amestecul sa se racesca, dar nu de tot. Cat este caldut, adaugam o lingurita de zahar si plicul de drojdie uscata. Amestecam cat sa se omogenizeze totul. Acoperim vasul si lasam maiaua sa cresca. In vreo 30 de minute o sa fie gata.
Intre timp hidratam stafidele cu o lingura de rom autentic.

Intr-un bol incapator batem ouale cu sarea, zaharul si vanilia, pana cand cristalele de zahar nu se mai simt.
Cerneti faina si faceti un mic gol in mijloc. Adaugati ouale batute, maiaua, si laptele ramas. Framantati un aluat destul de moale, daca va mai trebuie lapte, puteti adauga. La sfarsit veniti cu untul si framantati pana cand se incorporeaza tot.
Acoperiti bolul si il lasati la loc cald pana cand isi dubleaza volumul.

Intre timp pregatiti umplutura: fierbeti laptele cu zaharul si cacaua pana se transforma intr-un sos gros. Luati-l de pe foc si il lasati sa se raceasca. Adaugati stafidele si faina de migdale. Albusurile batute spuma le adugati la sfarsit.
Pe suprafata unsa cu putin ulei, rasturnati aluatul si il indindeti. Adaugati umplutura si il rulati. Asezati cozonacul in tava si il mai lasati la crescut pentru 20-30 de minute.

Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Il dati la cuptor pentru 45 de minute. Cat este cald il ungeti cu putin lapte si zahar.

Multumim Isabela Spataru pentru reteta si pentru talentul tau deosebit. Gasiti reteta si pe youtube, aici

Craciun fericit!

Pin It on Pinterest

Share This