Sursa foto: https://pixabay.com/ro

Data viitoare cand muscati dintr-o felie de pepene verde sau mancati cateva boabe de porumb, luati in considerare ca aceste fructe si legume nu ai aratat si gustat asa dintotdeauna.

Alimentele modificate genetic sau OMG-urile, au reactii puternice in zilele noastre, dar oamenii au modificat produsele de milenii.

In timp ce OMG-urile pot implica imbinarea genelor din alte organisme (cum ar fi bacteriile) pentru a da plantelor trasaturile dorite – cum ar fi rezistenta la daunatori, reproducerea selectiva este un proces mai lent prin care agricultorii selecteaza si cultiva culturile cu aceste trasaturi din timp.

De la banane la vinete, va prezentam cateva dintre alimentele care pareau complet diferite inainte ca oamenii sa le cultive pentru consum.

Pepenele verde salbatic

Aceste detaliu dintr-o pictura din secolul  al XVII-lea de Giovanni Stanchi descrie un pepene care arata foarte diferit de pepenii moderni. O sectiune transversala a acelui tablou, care a fost facuta intre 1645 si 1672, pare sa aiba niste forme circulare in interiorul pepenelui.

Pepenele verde modern

De-a lungul timpului, oamenii au creat pepeni verzi pentru a avea un interior rosu, carnos – care este, de fapt, ca cel din imagine. Unii oameni cred ca pepenele verde din pictura de mai sus ar putea fi crud, dar semintele negre din tablou sugereaza ca era copt.

Banana salbatica

Primele banane ar fi fost cultivate cu mai bine de 7000 de ani urma – poate chiar 10 000 de ani – in regiunea care acum se numeste Papua Noua Guinee. Acestea au fost cultivate si in Asia de Sud-Est. Bananele moderne provin din doua soiuri salbatice, Musa acuminata si Musa balbisiana, care au avut seminte mari, precum cele din imaginea de mai sus.

Bananele moderne

Hibridul a produs banana moderna si delicioasa, cu forma sa la indemana si decojirea usoara. Comparativ cu stramosul lor, bananele au seminte mult mai mici, au un gust mai bun si contin substante nutritive.

Vinete salbatice

De-a lungul istoriei lor, vinetele au avut diverse forme si culori, cum ar fi alb, azuriu, purpuriu si galben – ca cele prezentate in imagine. Unele dintre cele mai vechi vinete au fost cultivate in China. Primele versiuni aveau spini in zona in care vanata se prindea de tulpina.

Vinetele moderne

Dar cresterea selectiva a vinetelor a dus la disparitia spinilor si au rezultat legume mari, alungite, purpurii, pe care le puteti gasi in majoritatea magazinelor.

Morcovi salbatici

Primii morcovi cunoscuti au fost crescuti in secolul al X-lea in Persia si Asia Mica. Acestia se credeau initial a fi purpurii sau albi, cu o radacina subtire – cum este cea din imagine – dar si-au pierdut pigmentul purpuriu si au devenit galbeni.

Morcovii moderni

Agricultorii au domesticit aceste radacini, care aveau o aroma puternica si o floare bienala, in aceste radacini portocalii si mari, gustoase.

Porumbul salbatic

Poate ca exemplul cel mai ironic al reproducerii selective este porumbul dulce din America de Nord, care a fost crescut din planta comestibila teosinte. Porumbul natural, cel din imagine, a fost mai intai domesticit in 7000 i. Hr. si a fost uscat ca un cartof brut, potrivit unui infografic lasat de profesorul de chimie James Kennedy.

Porumbul modern

Astazi, porumbul este de 1000 de ori mai mare decat era acum 9000 de ani si mult mai usor de curatat si de crescut. De asemenea, 6,6% din acesta este constituit din zahar, in comparatie cu doar 1,9% cat continea stramosul sau, potrivit lui Kennedy. Aproximativ jumatate din aceste schimbari au avut loc in secolul al XV-lea, cand colonistii europeni au inceput sa cultive porumbul.

Piersica salbatica

Piersicile erau mici, de dimensiunea cireselor, cu putina pulpa. Au fost initial domesticite in jurul anului 4000 i.Hr. de catre vechii chinezi si aveau gust de pamant si erau usoare ca lintele, conform lui Kennedy.

Piersica moderna

Dar dupa mii de ani, fermierii le cresc selectiv, piersicile sunt acum de 64 de ori mai mari, cu 27% mai sanatoase si cu 4% mai dulci.

Data viitoare cand cineva va spune ca nu ar trebui sa consumati alimente modificate genetic, ii puteti spune ca toate alimentele sunt deja modificate, de foarte mult timp.

 

Pin It on Pinterest

Share This