Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

Sigur, puteti cumpara turmeric praf de la raionul de condimente, pentru a va prepara propriul lapte de aur, latte cu turmeric sau smoothie, fie ceai, dar pasionatii prefera turmeric proaspat pentru aroma si cele mai bune beneficii pentru sanatate. Si, in timp ce puteti gasi fructe si legume proaspete la orice magazin alimentar, cu turmericul lucrurile nu stau chiar asa.

Din fericire, turmericul este usor de crescut, daca aveti in casa un loc insorit in care sa puneti un recipient mare sau un ghiveci. Oferiti-i ceea ce are nevoie si va creste ca o planta, oferindu-va in schimb frunze tropicale si atragatoare, dar si o recolta bogata de turmeric.

Turmericul (Curcum longa) este o planta tropicala si face parte din aceeasi familie cu ghimbirul. Nu este o planta dulce, are frunze mari si poate creste pana la 3 metri inaltime sau chiar mai mult. Pe masura ce planta se maturizeaza, fiecare tulpina trimite un varf de flori verzui-albe si uneori roz. Ca si ghimbirul, turmericul se dezvolta in conditii calde, umede si pamant bine maruntit.

 Pregatirea pentru plantare

In majoritatea zonelor din SUA, turmericul produce o recolta mai mare daca este mutat in casa pe timpul iernii. In functie de spatiul interior si exterior, poate fi pastrat in interior ca planta de casa pe toata durata verii, fara sa fie mutata afara dupa trecerea perioadelor reci.

  1. Calculati cand sa-l plantati

Turmericul se recolteaza intre 7 si 10 luni de la plantare. Pentru a afla cand trebuie sa il plantati, calculati inapoi 10 luni de cand trebuie sa apara primul inghet in toamna. De obicei, primul inghet apare la finalul lunii octombrie, iar turmericul poate fi plantat intre decembrie si martie. Daca il puteti tine in casa oricand, puteti planta turmericul in orice perioada, dar cel mai indicat ar fi sa o faceti la sfarsitul iernii-inceputul primaverii.

  1. Sursa rizomilor

Turmericul este cultivat din rizomi, structuri asemanatoare radacinilor. Se pot gasi in magazinele alimentare, dar in special in cele cu specific asiatic sau indian. De asemenea, se pot gasi direct plantati in ghiveci.

  1. Plantarea

Veti avea nevoie de un vas de 14-18 cm pentru a planta rizomii la 6-8 cm si suficient pamant pentru a-i acoperi. Dar, poate fi mai practic sa plantati rizomii in ghivece mai mici, iar dupa ce le dau primele frunze sa ii mutati.

  • Taiati rizomii in sectiuni, cu 2-3 muguri pe fiecare sectiune.
  • Umpleti ghivecele pe jumatate cu pamant.
  • Asezati rizomii si acoperiti-i cu pamant.
  • Udati bine si puneti peste ghivece capace de plastic.
  • Asezati-le in cel mai cald loc din casa. Daca sunt tinuti la temperaturi scazute, rizomii pot putrezi. De semenea, va puteti face o camera pentru germinare sau va puteti achizitiona o camera de germinare pentru uz casnic. La acest stadiu nu conteaza daca este la lumina sau nu.
  1. Ingrijirea plantelor
  2. Mentineti planta la lumina si caldura. Verificati ghivecele la fiecare cateva zile, iar odata ce germenii incep sa iasa, mutati ghivecele pe un pervaz, la lumina. Cu exceptia cazului in care casa este foarte calduroasa, la acest stadiu puteti folosi un covoras de caldura. Pe masura ce plantele cresc, indepartati capacele de plastic.
  3. Udati-le de cate ori este necesar. Dupa ce dati capacele la o parte este necesar sa le mentineti solul umed, dar nu plin de apa si stropiti frunzele cu apa o data sau de doua ori pe zi, pentru a mentine umiditatea. Daca solul este uscat, recolta finala va fi diminuata.
  4. Mutati platele in ghivece mai mari. Cand plantele au o inaltime de 6-8cm, mutati-le cu grija in vase mai mari, pline cu pamant. Covorul de caldura trebuie sa fie rasucit cu cateva grade mai putin, astfel incat sa ajunga la temperatura camerei si sa il puteti scoate. Plantele sunt gata sa fie mutate in ghivece mari, definitive, atunci cand incep sa fie grele sau au prea multi lastari.
  5. Mutati plantele afara. Puteti muta turmericul afara dupa ce a trecut perioada de inghet, iar noptile nu sunt geroase. Asigurati umbra partiala a frunzelor pentru a nu suferi arsuri. Continuati sa mentineti solul ud in continuare si puteti aplica un ingrasamant la fiecare 2 saptamani.
  6. Recoltarea

Turmericul este gata de recoltare atunci cand frunzele si tulpina incep sa devina maro si uscate, dupa 7-10 luni de la plantare. Indepartati plantele, solul si scuturati pamantul de pe turmeric. Taiati tulpinile la 1cm deasupra masei de rizomi si spalati bine rizomii.

  1. Depozitare si consum

Rizomii vor ramane proaspeti in frigider timp de 6 luni, daca sunt depozitati intr-un recipient inchis sau la congelator si asigurati-va ca ati pastrat cativa pentru replantare.

De asemenea, puteti sa faceti propriul praf de turmeric. Puneti rizomii intr-o oala la fiert, pana cand ii puteti strapunge cu furculita, adica in jur de 45-60 minute.

Stoarceti rizomii bine de apa, curatati coaja cu mainile si ii puneti la uscat, fie la soare fie intr-un deshidrator alimentar, la 140 grade. Macinati rizomii dupa ce s-au uscat, pentru a face pulberea de gatit.

Sfat: folositi manusi cand facesti aceste lucruri, culoarea portocalie a rizomilor se va transfera foarte usor pe piele si nu se curata prea usor.

 

Pin It on Pinterest

Share This