Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

Daca nu cresteti niciun fel de plante, busuiocul trebuie sa fie prezent in casa voastra. La urma urmei, nimic nu este mai delicios decat un pesto facut in casa. In plus, acesta poate creste in orice perioada a anului.

Busuiocul dulce, cel mai frecvent soi cu un gust subtil de anason, este o planta anuala, ce poate creste cativa centimetri inaltime, cu frunze lucioase si flori albe. Se pot cultiva mai multe plante cu diverse nuante si gust, dimensiuni si aspect, cum ar fi scortisoara, cuisoarele si lamaia.

Una dintre cele mai populare plante de gradina este busuiocul, deoarece adauga un plus de aroma in mancarea de tomate, salate si pesto. Vedeti in continuare tot ce trebuie sa faceti pentru a putea creste singuri busuioc acasa.

Cultivarea busuiocului

Puteti planta semintele in ghivece, fie ca le tineti afara sau in casa. Este important de stiut ca este o planta careia ii place caldura si lumina soarelui. Plantati semintele in pamant bine maruntit, in care puteti pune ingrasamant natural sau alte materiale organice.

Puneti semintele la o distanta de 10-15 cm, in special pentru ca frunzele vor creste si vor avea nevoie de spatiu sa se dezvolte. Se asemenea, busuiocul are nevoie de multa apa.

Puteti creste busuiocul in ghiveci afara, iar odata cu racirea vremii il puteti pune in casa. De asemenea, puteti pune semintele in luna iunie, pentru a avea busuioc proaspat pe timp de iarna.

Busuiocul se poate confrunta si cu anumite boli, cum ar fi mucegaiul gri sau pata neagra. Puteti evita aceste probleme daca il puneti in casa inainte ca vremea rece sa se instaleze. Gandacii japonezi pot face probleme si pot manca funzele. Se pot inlatura usor prin culegerea lor de pe frunze.

Recoltarea busuiocului

Puteti incepe sa consumati frunzele de busuioc imediat ce acestea au ajuns la maturitate. Le puteti rupe de la baza pentru a nu le zdrobi si innegri. De asemenea, puteti usca frunzele de busuioc sau le puteti congela, deoarece isi pastreaza mai bine aroma cand sunt congelate. Pentru a congela busuiocul, acesta trebuie spalat bine si amestecat intr-un blender pana se face piure. Se adauga apa si se amesteca bine compozitia. Piureul rezultat se toarna in tavi de gheata si se pune la congelat, fiind usor de folosit in sosuri, supe si pesto.

Pesto – un amestec cremos de piure de busuioc, usturoi, branza si ulei de masline – se va pastra mult timp la frigider cu un strat de ulei de masline deasupra.

Gatitul cu busuioc

Aceasta planta folosita pe scara larga, sporeste aroma rosiilor, ardeilor si a vinetelor. Este de nelipsit in sosul de spaghete si de pizza. De asemenea, este excelent pentru preparate din peste sau din carne, combinat cu cimbru si lamaie, patrunjel, arpagic sau usturoi. De asemenea, se poate folosi si peste cartofii prajiti.

Frunzele proaspete de busuioc sunt delicioase in salate. Incercati varietatile aromate de lamaie si lime in salatele de fructe proaspete. Busuiocul, de asemenea, este un ingredient esential in bucataria thailandeza si in cea vietnameza, oferind aroma celor mai autentice feluri de mancare. Otetul de busuioc este bun ca dressing pentru salate. Cel facut din busuioc violet este si bun si colorat.

Pin It on Pinterest

Share This