Cred ca a bea apa trebuie sa devina o rutina similara cu cea a mesei si a somnului. Si, odata insusita, stim că nu ne vom  mai face griji ca cei mici ar putea fi in pericol de deshidratare. Eu personal chiar am impus o regula in familie: acolo unde e fetita mea, acolo trebuie sa fie si un recipient cu apa (biberon, cana, pahar cu pai etc).

Pana pe la un an si cateva luni puteti folosi un biberon mic, caruia ii atasati toarte (se gasesc in farmacii), pe care bebelusii il maneveaza cu usurinta. Apoi, pentru a evita plictiseala de biberoane anoste, treceti la canite mici si vesele. Va dati seama ca la final exista posibilitatea ca jumatate de tricou sa fie ud, dar actiunea se poate dovedi a fi o distractie pe cinste.

Ce am facut eu?

I-am cumparat o canita speciala pentru varsta ei, cu supapa care nu permite varsarea apei (sau cu cioc, cum se mai spune), foarte vesela si colorata frumos, plus un recipient ca un biberon, cu un pai mai gros, care este foarte util la plimbarile zilnice prin parc. Are si un capacel foarte usor de manevrat, care permite paiului sa intre in biberon, pastrandu-se astfel mai curat, este fara BPA si se gaseste in supermarket. Acasa i-am lasat canita in preajma locului unde se joaca si, vazand-o, e tentata tot timpul sa o foloseasca.

Solutii pentru pitici mai mofturosi

Ca si in cazul modelului alimentar, parintii trebuie sa le arate copiilor ca lor nu le lipseste apa din rutina zilnica. In plus, cred ca ar mai fi solutii precum urmatoarele:

  • pentru cei mici obisnuiti sa bea apa trebuie sa alternati la perioade de timp recipientele din care beau apa, pentru ca se plictisesc: canite cu printese, cu spiderman, cu povesti, frumos colorate si sigure pentru sanatate (fara BPA); de asemenea se gasesc acum tot felul de paie amuzante cu figurine, frumos colorate, pe care le puteti folosi in pahare; dati o raita in magazinul nostru si sigur veti gasi ceva pe placul lor: https://www.bioportal.ro/bucatarie-eco/termosuri-si-recipiente/
  • pentru cei mici care au avut “norocul” sa guste sucuri dulci industriale si nici nu vor sa vada apa, puteti sa stoarceti o jumatate de portocala si sa completati cu 200 ml de apa. Exista si varianta de a pune acest amestec intr-o sticla de suc pentru copii din comert (varianta pe care nu o agreez dar, la nevoie, trebuie sa recurgem la tot felul de trucuri, din pacate);
  • tot pentru micuti mofturosi puteti inveseli paharul de apa punand mici feliute de fructe in interior (mar, zmeura congelata, feliute de lamaie sau portocale fara coaja);
  • puteti crea si asocieri, de exemplu cand se trezeste din somnul de dupa-amiaza ii incurajati sa bea apa, facand o paralela cu laptele de la trezitul de dimineata.

In orice caz, nu neglijati acest aspect atat de important pentru sanatatea copilului! Si repet, pentru ca este vital: dati-le apa buna, pura, fara nitrati, saraca in sodiu, recomandata de Institutul de Pediatrie. NU va jucati cu acest lucru!

Voi cum v-ati convins copiii sa bea apa?

 

Pin It on Pinterest

Share This