Sursa foto: https://dietik.net/e
Cu toata publicitatea gresita creata in jurul colesterolului, oamenii sunt adesea suprinsi sa afle ca, de fapt, colesterolul este bun necesar existentei noastre. Suprinzator este ca organismul produce colesterol in mod natural, dar nu este tot bun si nici rau. Este un subiect complex si merita sa stim mai multe.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanta produsa de ficat, vitala pentru viata umana. De asemenea, puteti obtine colesterolul si din alimente. Deoarece nu poate fi creat din plante, acesta se gaseste doar in produsele de origine animala, cum sunt lactatele si carnea.
In organismul nostru, colesterolul serveste trei functii principale:
- Ajuta la producerea de hormoni sexuali.
- Este o bariera pentru tesuturile umane.
- Ajuta la producerea bilei in ficat.
Aceste functii sunt importante, toate depinzand de prezenta colestrolului. Dar, prea multe lucruri bune la un loc nu sunt chiar atat de bune.
LDL vs HDL
Cand oamenii vorbesc despre colesterol, adesea folosesc termenii LDL si HDL. Ambele sunt lipoproteine, mai exact compusi din grasimi si proteine care sunt responsabili pentru transportul colesterolului prin organism in sange. LDL este lipoproteina cu densitate scazuta, adesea denumita colesterolul „rau”. HDL este lipoproteina de inalta densitate sau colesterolul „bun”.
De ce este LDL rau pentru organism?
Este cunoscut sub numele de colesterol „rau” deoarece, in cantitati foarte mari, poate duce la intarirea arterelor. Potrivit American Heart Association, LDL conduce la acumularea de placi pe peretii arterelor. Cand aceasta placa se acumuleaza, aceasta poate provoca doua probleme grave.
In primul rand, poate ingusta vasele de sange, impingand fluxul de sange bogat in oxigen in tot corpul. In al doilea rand, poate duce la formarea de cheaguri de sange, care se pot rupe si pot bloca fluxul de sange, provocand un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Cand vine vorba de numarul de colesterol, LDL-ul este cel care trebuie mentinut la un nivel mic – in mod ideal mai putin de 100 miligrame pe decilitri.
De ce este HDL bun pentru organism?
Ajuta la mentinerea sistemului cardiovascular sanatos. Ajuta efectiv la indepartarea LDL-ului din artere, conform AHA. Atrage colesterolul rau inapoi in ficat, unde este eliminat din organism.
Nivelurile ridicate de HDL s-au dovedit, de asemenea, utile pentru protejarea organismului impotriva unui accident vascular cerebral si a unui atac de cord, in timp ce un HDL scazut creste aparitia acestor riscuri.
Potrivit Institutului National de Sanatate, niveluri de HDL de 60mg/dl si mai mari sunt considerate de protectie, in timp ce un la nivel sub 40mg/dl exista un factor de risc pentru bolile de inima.
Tot ce trebuie sa stim despre colesterol
Cand verificati nivelul de colesterol, veti primi nivelul de HDL si pe cel de LDL, dar si pentru colesterolul total si trigliceride.
Un nivel optim de colesterol total este mai mic de 200 mg/dl. Orice intre 200 si 239 mg/dl este limita, iar orice peste 240 mg/dl este mare.
Triglicerida este un alt tip de grasime din sange. Ca si colesterolul, o cantitate prea mare nu este sanatoasa. Dar expertii nu sunt inca siguri de efectele lor asupra organismului. Trigliceridele inalte insotesc, de obicei, colesterolul ridicat si sunt asociate cu un risc crescut de boala cardiaca. Dar, nu este clar daca trigliceridele reprezinta un factor de risc. Medicii cantaresc, in general, importanta numarului de trigliceride fata de alte masuratori, cum ar fi obezitatea, nivelul de colesterol si multe altele.
Mentinerea sub control
Exista mai multe lucruri care pot influenta nivelul de colesterol. In timp ce ereditatea poate juca un rol, in aceeasi masura dieta, greutatea si exercitiile fizice pot fi factori de influenta.
Consumul de alimente care au un nivel scazut de colesterol si grasimi saturate, exercitiile fizice regulate si gestionarea greutatii corporale, toate acestea sunt asociate cu nivelul scazut de colesterol si riscuri mai mici de boli cardiovasculare.