Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

Declansatorii externi pot duce la aparitia unei noi crize de psoriazis. Nu sunt intotdeauna aceiasi pentru toata lumea si se pot schimba de-a lungul timpului.

Printre cei mai des intalniti declansatori ai psoriazisului se numara:

Stresul

Stresul neobisnuit de mare poate declansa psoriazisul. Daca invatati sa reduceti si sa gestionati stresul, puteti reduce si preveni aparitia unor eruptii.

Alcoolul

Consumul excesiv de alcool poate declansa psoriazisul. Din cauza alcoolului, focarele de psoriazis pot fi mai frecvente. Reducerea consumului de alcool este benefica nu doar pielii. Medicul va poate ajuta sa faceti un plan de renuntare la alcool, daca aveti nevoie de ajutor pentru asta.

Ranile

Un accident, o taietura sau alti factori va pot declansa psoriazisul. De asemenea, sunt factori de risc si vaccinurile si arsurile solare.

Medicamentele

Unele medicamente sunt considerate declansatori ale psoriazisului si includ:

  • Litiu
  • Medicamente impotriva malariilor
  • Medicamente pentru hipertensiune arteriala
  • Infectii

Unele alimente

Desi nu exista studii clare despre modificarile dietetice, potrivit Fundatiei Nationale pentru Psoriazis, persoanele cu psoriazis ar putea incerca sa evite laptele integral, citricele, glutenul si alimentele grase.

Excesul de soare

Pentru persoanele cu psoriazis, prea mult soare poate declansa o epidemie majora. In timp ce o cantitate moderata de soare poate ameliora simptomele, arsurile solare pot cauza cu siguranta declansarea acestuia. Daca vedeti ca expunerea de scurta durata va ajuta, incercati sa va expuneti cat mai putin la soare.

Vremea rece si uscata

Un climat rece si uscat poate, de asemenea, sa agraveze simptomele psoriazisului. In aceste conditii de vreme, umiditatea pielii este afectata de temperatura scazuta, iar temperaturile ridicate inrautatesc lucrurile. Incercati sa petreceti cat mai putin timp afara in lunile reci si va puteti achizitiona un umidifiator de aer pentru casa.

Obezitatea

Excesul de greutate poate creste riscul de psoriazis, precum si de inrautatire a simptomelor. Un studiu efectuat in 2013 in JAMA Dermatology, a descoperit o tendinta de imbunatatire a psoriazisului, in cazul unei diete cu continut scazut de calorii.

Fumatul

Evitati fumatul daca aveti psoriazis. Tutunul creste riscul de psoriazis si, de asemenea, va inrautati simptomele.

Infectii

Psoriazisul este cauzat, cel putin partial, de sistemul imunitar care ataca in mod eronat celulele sanatoase ale pielii. Daca sunteti bolnav sau va confruntati cu o infectie, sistemul imunitar va intra in forta pentru a lupta impotriva infectiei. Acest lucru ar putea declansa o alta aparitie a psoriazisului. Streptococul este un declansator comun.

 

Pin It on Pinterest

Share This