Sursa foto: http://www.sfatulmedicului.ro/
Ochii umflati, crapaturi la coltul gurii, piele uscata – acestea sunt semnele de deficit de vitamine care pot aparea pe fata oricui. O deficienta este, de obicei, cauzata de consumul incorect sau de lipsa unei alimentatii echilibrate. Acestea fiind spuse, unii oameni sunt mai predispusi la boli sau dezvolta o deficienta mai des decat altii, deci exista sansa ca urmatoarele simptome sa fie o alta cauza fundamentala. Trebuie sa fiti atenti la orice alte simptome neplacute deoarece o deficienta de vitamine este deseori insotita de o deteriorare a starii generale de sanatate.
- Gingii sensibile. Daca gingiile au sangerat recent sau incepeti sa aveti probleme cu dintii, este posibil sa aveti deficit de vitamina C. In plus fata de aceste simptome, exista si un risc crescut de infectie si de vindecare grea a ranilor. Pe langa faptul ca este importanta pentru un sistem imunitar sanatos, vitamina C este necesara pentru producerea de colagen si pentru mentinerea tesuturilor conjunctive puternice. Citricele, spanacul, ardeii, broccoli, salata verde si coacazele sunt surse bogate de vitamina C si ar trebui incluse in dieta zilnica a oricui.
- Pielea palida. Daca nu aveti o piele naturala palida, acest lucru poate fi un semnal ca nu primiti suficienta vitamina B12. In functie de severitate, aceasta poate duce la simptome severe, cum ar fi dementa, paralizia sau deteriorarea sistemului nervos. Daca suferiti de epuizare, infectii sau modificari de dispozitie atunci cand aveti pielea palida, cel mai probabil se datoreaza lipsei de vitamina B12. Este o vitamina extrem de importanta pentru un metabolism sanatos, precum si pentru producerea sangelui si diviziunea celulara. O puteti obtine numai din produsele de origine animala, motiv pentru care veganii trebuie sa ia suplimente de vitamina B12. Pentru a preveni o deficienta, includeti in dieta branza, ficat, carne de vita, stridii, pastravi si hering.
- Par nesanatos. In mod regulat, vopsirea, uscarea si indreptarea parului il pot usca. Daca evitati aceste activitati si tratati cu regularitate parul cu produsele potrivite, problemele parului ar trebui sa dispara. Daca nu se intampla acest lucru, este posibil sa aveti un deficit de biotina. Unghiile fragile sunt inca un semn al acestui deficit. Pentru a preveni acest lucru, includeti in alimentatie produse din soia, fasole, rosii, oua, fulgi de ovaz sau suplimente de vitamina B7.
- Crapaturi la coltul gurii. Suferiti de acest simptom, pe langa buzele uscate, caderea parului sau oboseala? Ei bine, probabil aveti deficienta de fier. Acesta este important pentru transportul oxigenului in intregul corp, precum si pentru producerea de hemoglobina si globule rosii. Ficatul de porc, fulgii de ovaz si lintea sunt deosebit de bogate in fier.
- Acnee. Problemele ca acneea, eczemele, vindecarea grea a ranilor si pielea uscata se pot datora deficientei de zinc. Acesta joaca un rol important in mentinerea sanatatii sistemului imunitar, precum si in diviziunea si inlocuirea celulara. Daca suferiti de un caz deosebit de acnee, puteti aplica zilnic o lotiune cu zinc pe zonele afectate. Cu toate acestea, este ideal sa va mentineti nivelul de zinc din organism prin intermediul alimentatiei. Taratele de grau, stridiile, branza Edam, ficatul de vita si semintele de dovleac sunt bogate in zinc.
- Ochii umflati. Este normal ca ochii sa se umfle uneori, mai ales dupa ce plangem. Cu toate acestea, daca sunt umflati permanent, este posibil sa suferiti de o deficienta de iod. Avand in vedere ca iodul este important pentru buna functionare a glandei tiroide, o deficienta poate avea consecinte grave, cauzand chiar tiroida subactiva, nodulii tiroidieni sau chiar cancerul. De aceea, ar trebui sa va asigurati ca aveti incluse in dieta produse lactate, afine si fructe de mare. Daca suferiti de oboseala acuta, caderea parului sau indispozitie, ar trebui sa consultati un medic deoarece este posibil sa aveti o tiroida subactiva.
- Riduri. Odata cu inaintarea in varsta este normal sa apara riduri. Dar, daca descoperiti ca aveti o multime de riduri aparute intr-o perioada scurta, este posibil sa suferiti de o deficienta de vitamina E. Motivul pentru aparitita ridurilor este ca vitamina E, care ajuta la reducerea stresului oxidativ si protejeaza celulele, nu isi poate face treaba. Atunci cand exista cantitatai insuficiente de vitamina E in organism, productia de colagen incetineste; o lipsa de colagen scade elasticitatea pielii, ceea ce inseamna ca sunt mai multe sanse de formare a ridurilor. In plus, vitamina E este importanta pentru un sistem imunitar sanatos, feritilitate si ochi sanatosi. Vitamina E se regaseste in nuci, produse integrale, migdale si uleiuri vegetale (ulei de masline, de floarea-soarelui).
Dupa cum puteti vedea, fata spune multe despre ceea ce ii lipseste corpului. Pentru a fi siguri, trebuie sa va adresati medicului si sa luati suplimente doar atunci cand suferiti de o deficienta.