„E-uri” este un cuvant foarte frecvent intalnit in ultima vreme. Se stie deja ca nu e bine sa mancam produse ce contin E-uri si ca, pentru a ne feri de acestea, trebuie neaparat sa citim etichetele produselor comercializate in supermarket-uri. Aditivii alimentari (E-urile) pot fi inscriptionati fie sub forma codului alfanumeric european (ex: E.102), fie sub denumirea chimica (ex. tartrazina).
Ce nu se stie foarte clar despre E-uri si este cu adevarat riscant pentru sanatate este ca ele creeaza dependenta. Acestea sunt folosite in unele alimente industriale care au un gust nefiresc de bun si pot induce conduite patologice de dependenta (regasite in limbajul marketingului agroalimentar sub denumirea „fidelizarea consumatorului”).
Alimentul trebuie sa aiba trei caracteristici indeplinite simultan:
- Calitate senzoriala (gust, miros, textura, prospetime)
- Calitate nutritionala (alimentul trebuie sa fie hranitor)
- Inocuitate (alimentul nu trebuie sa fie contaminat fizico-chimic si biologic).
Daca va observati cu atentie ce puneti in cosul de cumparaturi, s-ar putea sa aveti surpriza sa constatati ca nu toate alimentele cumparate indeplinesc aceste conditii. Fara cunostinte de nutritie suntem pierduti, deoarece nu ne putem baza in exclusivitate pe simturile noastre deja pervertite, care nu ne mai pot spune nimic despre calitatea nutritionala si inocuitatea alimentelor, ci numai despre calitatea senzoriala.
Si tocmai aceasta calitate senzoriala – gust, savoare, aroma, culoare – este exploatata de producatorii de alimente. Toate acestea (gust, savoare, aroma, culoare) sunt exacerbate cu ajutorul E-urilor, care dau „gustul nefiresc de bun” despre care am vorbit mai sus:
- Gustul umami – de carne dat de: glutamati (E620, 621, 622, 623, 624, 625), guanilati (E627, 628, 629), inozinati (E630, 631, 633), ribonucleoride (E634, 635)
- Gustul dulce dat de edulcorantii intensi de sinteza fara calorii: acesulfam-K(E950), aspartam (E951), acid ciclamic (E952), zaharina (E954), sucraloza (E955)
- Culorile intense date de colorantii chimici de sinteza: tartrazina (E102), galben de chinolina (E104), galben portocaliu (E110), azorubina (E122), rosu Ponceau (E124a), albastru briliant (E133), verde briliant (E142)
- … si alte arome artificiale, nenaturale.
Natura l-a inzestrat pe om cu simturi esentiale pentru supravietuire in mediul natural, programandu-l genetic sa recunoasca gustul dulce al fructelor coapte, gustul acru al celor necoapte, gustul amar al unor plante toxice sau pe cel al alimentelor alterate. Dar astazi, cand alimentele biologice provin din lanturi agroalimentare superintensive-chimizate, cand alimentele culturale industriale pline de E-uri reprezinta majoritatea hranei, gusturile si aromele artificiale care ne-au invadat farfuria sunt percepute fiziologic de corpul nostru in mod diferit si cu consecinte nefaste asupra sanatatii fizice si mentale.
Sfatul meu este sa va alegeti cu grija alimentele, sa cititi etichetele cu atentie, sa cumparati din surse de incredere. Pe www.bioportal.ro gasiti cu siguranta alimente “curate”, lipsite de aditivi sau coloranti chimici.