Suplimentarea regimului alimentar cu fibre din toate sursele alimentare cu continut ridicat de fibre nu este un lucru foarte greu de realizat. Ea se face in mod treptat, dupa un plan bine pus la punct si de preferat sub indrumarea unui specialist.

Fibrele alimentare sunt carbohidrati proveniti din plante (fructe, legume, cereale, oleaginoase) de doua feluri: insolubile si solubile.

Fibrele alimentare nu au insemnatate calorica si nu sunt digerate de enzimele din tubul digestiv. Ele actioneaza ca un balast care se elimina odata cu celelalte reziduuri rezultate din procesul de digestie si de fermentatie intestinala. Fibrele au rol prebiotic, adica ajuta la proliferarea bacteriilor bune in intestin si la bunul mers al procesului de digestie. In lipsa acestora intervin probleme legate de constipatie, un colon incarcat, ingrasarea si alte boli asociate obezitatii (diabetul de tip II, hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemie).

  • Fibrele insolubile (celulozasi lignina) au o putere mare de absorbtie actioneaza precum un burete dupa ce au ajuns in intestin. Se gasesc in cereale integrale, tarate de grau, conopida, zucchini, telina apio, morcovi cruzi).
  • Fibrele solubile(pectina si hemiceluloza) nu ajuta atat de mult la trecerea alimentelor prin intestin, ci previn sau reduc absorbtia unor substante in fluxul sangvin: retin intrarea glucozei in sange, fapt important pentru diabetici si reduc nivelul de colesterol. Cand se dizolva in apa, acest tip de fibre formeaza o substanta gelatinoasa. . Ele joaca un rol important in constituirea bolului fecal si in reglarea digestiei. Se gasesc in: ovaz, orz, seminte de in, qia si psyllium, in fructe precum citrice, mere, pere, afine. In leguminoase (mazare, linte, naut, fasole, soia), varza, salata verde, broccoli, anghinare, rosii, telina

Beneficiile une diete bogate in fibre sunt:

  • Normalizeaza miscarile intestinale. Fibrele dietetice maresc greutatea si dimensiunea scaunului si il inmoaie. Un scaun voluminos este mai usor de trecut, scazand sansa dumneavoastra de constipatie.
  • Ajuta la mentinerea sanatatii intestinului. O dieta bogata in fibre poate reduce riscul aparitiei hemoroizilor si a diverticulitei.
  • Reduce nivelul de colesterol. Fibrele gasite in fasole, ovaz, seminte de in si tarate de ovaz pot ajuta la scaderea nivelului total de colesterol din sange prin scaderea lipoproteinelor cu densitate scazuta
  • Ajuta la controlul nivelului de zahar din sange. La persoanele cu diabet zaharat, fibrele – in special fibrele solubile – pot incetini absorbtia zaharului si pot ajuta la imbunatatirea nivelului zaharului din sange
  • Ajuta la scaderea in greutate. Printr-un aport de fibre mai mare, ne saturam mai mult (stomacul se umple) si astfel avem tendinta de a manca mai putin.

Ce cantitate de fibre este necesara zilnic?

In general, se considera ca necesarul de fibre alimentare ar fi de 20-30 g/zi. La 100 g de produs alimentar, rezulta urmatoarele cantitati de fibre: mere 1,42 g, pere 2,44 g, cartofi 2,51 g, varza 2,8 g, paine neagra 5,11 g, mazare 6 g, tarate 4,4 g.

Sursa: Wikipedia

Pin It on Pinterest

Share This