Daca ai cateva kilograme in plus cu siguranta ai auzit de cele mai noi tendinte in materie de diete pentru slabit.  Dieta Dukan sau dieta disociata au strans in ultimii ani adevarate armate de fani loiali, gata sa garanteze succesul.  Dieta Montignac nu mai are nevoie de astfel de reclama pentru ca a trecut deja testul timpului:  o dieta din 1986 care a reusit sa se mentina in topuri timp de 30 de ani.

Metoda Montignac sau Dieta Montignac este conceptul lui Michel Montignac, un francez ( ca si Pierre Dukan, se pare ca francezii detin secretul siluetei perfecte).  Montignac a inceput studiul pe dieta care avea sa ii poarte numele inca din anii ’80 concentrandu-se pe o abordare stiintifica, pe baza de teste.   Pana in momentul prezent, aceasta dieta ramane una dintre cele mai putin controversate din punct de vedere al expertiilor in domeniu.  Pe tema metodei concepute de Michel Montignac s-au scris inclusiv lucrari stiintfice, una dintre cele mai recente fiind cea a profesorului Jean Dumesnil, publicata in Jurnalul Britanic de Nutritie in 2001.

Dieta Montignac – o non-dieta care functioneaza

Spunem non dieta la sensul figurat, pentru ca aceasta este mai degraba o metoda decat o dieta in adevaratul sens al cuvantului. Scopul acestei metode de pierdere a kilogramelor in plus nu este infometarea sau limitarea cantitatii de mancare consumata intr-o zi – acestea sunt metode care dau rezultate doar pe termen scurt.  Scopul metodei Montignac este sa indrume catre o dieta echilibrata, facand alegeri informate pentru fiecare farfurie.

Persoanele care aleg sa urmeze aceasta dieta invata sa aleaga alimentele pe care le consuma in primul rand in functie de valoare nutritionala. Studii clinice efectuate de-a lungul anilor pe pacienti de boli de inima si diabet au demonstrat ca aceasta metoda de slabit imbunatateste in acelasi timp considerabil starea generala de sanatate. Cum? Transformand modul haotic in care consumam alimente intr-un plan cu cateva obiective clare:

– pierderea in greutate

– prevenirea efectului de yo-yo ( punerea inapoi a numarului de kilograme pierdut intr-o perioada scurta de timp dupa incetarea dietei)

– preventia diabetului de tip II

– reducerea riscului de boli de inima.

 

Cele doua principii care stau la baza retei pentru succes

Dieta Montignac este o metoda de slabit care are in spate ani de cercetare si peste 30 decenii de teste practice si povesti de succes. In spatele acestora stau doua principii simple, dar puternice.

1 Primul principiu al metodei Montignac este depasirea obsesiei cu numarul de calorii consumat.  Aceasta obsesie sustinuta de informatii incomplete prezentate in media si chiar de unii nutritionisti devine responsabila,  conform dietei Montignac, pentru numeroasele diete de slabit populare in prezent care promoveaza infometarea. Acest tip de diete dau cel mai adesea gres.

2 Al doilea principiu al dietei, si cel mai important dupa opinia multora are legatura cu valoarea nutritionala a alimentelor. Nu trebuie sa mancam mai putin, ci trebuie sa mancam ceea ce ne face cu adevarat bine pentru un aport optim de nutrienti.

La fiecare masa se recomanda alegerea alimentelor in functie de urmatorii factori:

– cei mai indicati carbohidrati sun cei cu cel mai mic indice glicemic;

– grasimile cele mai indicate sunt cele polinesaturate precum acizii grasi omega 3 din pestele gras si mononesaturate precum uleiul de masline. Grasimile saturate trebuie evitate;

– proteinele cele mai indicate se aleg in functie de modul in care sunt absorbite de organism si efectul pe care il au, evitandu-se cele care promoveaza cresterea in greutate (hiperinsulinemie).

 

Cum se aplica metoda Montignac pentru slabit?

Ca si multe alte diete populare ( spre exemplu Dieta Dukan),  aceasta dieta este impartita in faze, de data aceasta doua:   faza de pierdere in greutate si faza de mentinere.

Faza I: pierderea in greutate

Modul in care se va desfasura aceasta faza tine in primul rand de numarul de kilograme pe care urmarim sa il pierdem.  In aceasta faza este important sa alegem cu atentie sursele de grasime si de proteine si sa consumam doar carbohidrati cu un index glicemic sub 50.  Mesele nu trebuie sa provoace cresteri in nivelul de zahar din sange astfel incat organismul sa evite depozitarea grasimilor si chiar sa activeze procesul care elimina grasimea deja stocata prin termogeneza ( arderea grasimilor pentru energie).

<h3

Orice dieta care nu propune si un plan de mentinere a greutatii optime atinse este o dieta care nu trebuie luata in considerare. Efectul de yo-yo este o problema cat se poate de reala cu care se confrunta un procent covarsitor dintre persoanele care apeleaza la diete „minune” pentru pierderea kilogramelor in plus.

In aceasta faza, carbohidratii sunt alesi in continuare in functie de indexul glicemic insa se pot aplica si alte concepte care tin cont de nivelul de zahar in sange si de sinteza intre indexul glicemic si continutul pur de carbohidrati.
Ce spun nutritionistii

Dieta Montignac este o metoda stiintifica care are in spate studii complexe realizate de diversi experti in domeniul nutritiei. De multe ori, aceasta metoda este prescrisa inclusiv de doctori.

Aceasta este una dintre putinele metode de slabire care este demonstrata stiintific.  Intr-un interviu acordat Telegraph Uk,  Claire Williamson, cercetator in nutritie la Fundatia Britanica pentru Nutritie declara   „Studii diverse au demonstrat ca a manca alimente cu indice glicemic scazut are numeroase beneficii asupra sanatatii, in mod special pentru diabetici si persoane cu sindromul rezistentei la insulina.  Acest tip de dieta reduce riscul de imbolnavire.  In plus, multe dintre alimentele cu indice glicemic scazut  sunt sarace in calorii deci potrivite pentru o dieta de slabit.  Orice nutritionist ar fi de acord ca este recomandabil ca oricine sa introduca o mare cantitate din acest tip de alimente in diete.”

 

 

Pin It on Pinterest

Share This