Dulceata era nelipsita din casa noastra. In ordinea aparitiilor aveam asa: dulceata de capsuni, dulceata de cirese amare, de cirese albe, dulceata de visine, dulceata de caise, dulceata de piersici… si se incheia totul cu gem de prune. Bunica mea era si inca mai este responsabila cu prepararea lor. Si nu trebuie sa va spun cum mirosea vara in bucatarie… de lemn sa fi fost si tot ti se facea pofta instant!
Nici nu vreau sa imi amintesc cat zahar se punea “ca sa se lege dulceata”! Slava Domnului ca in afara de zahar nu se folosea nici sare de lamaie, nici „fix”-uri, nici conservanti, sau alte minuni…
In momentele mele creative am incercat doua retete de dulceata/gem care mi-au si iesit. Si vreau sa vi le spun si voua.
Dulceata de caise
Am spalat o jumatate de kilogram de caise si le-am taiat in patru. Le-am pus intr-o cratita antiaderenta cu o jumatate de cana de apa si doua linguri de rapadura. Le-am lasat cam jumatate de ora – patruzeci de minute, am pus semintele de la un baton de vanilie si cativa samburi de caisa, am stors sucul de la o jumatate de lamaie si… cam atat. Am stins focul si gata! Si a fost foarte buna! Nimic de-a face cu reteta clasica, dar cred ca daca foloseam o metoda de vidare a borcanului, cu siguranta ar fi tinut mai mult in conditii de pastrare potrivite.
Dulceata de prune
O jumatate de kilogram de prune taiate in patru. Le-am pus intr-o cratita antiaderenta, dar fara apa, doar cu doua linguri de sucanat. Le-am lasat tot cam cat pe caise, diferenta a fost ca am pus scortisoara la sfarsit si cativa mieji de nuca. Si a iesit atat de buna si aromata!
Cu siguranta o sa incerc si vara asta, si am de gand sa fac si dulceata de piersici. O sa ma interesez exact si cum sa o pun la pastrare, dar o sa imi fac provizii de gem cu siguranta de la bioportal.ro.
Voi ce retete de dulceata aveti? Fara zahar si fara alte adaosuri, desigur.