Sursa foto: https://pixabay.com/ro/beauty-femeie-portret-fata-p%C4%83r-1319951/
Pielea este cel mai mare organ al corpului uman si trebuie sa avem foarte mare grija de ea. In plus, poate spune multe despre stilul nostru de viata, alimentatie si sanatate. Alimentele sunt intotdeauna responsabile de sanatatea pielii, in special pentru ca acestea actioneaza in interiorul organismului, dar efectele lor se vad si la exterior, prin piele.
Astfel, va vom prezenta in continuare cateva probleme care pot aparea la nivelul pielii din cauza unor alimente specifice si in ce situatii pot aparea.
- Imbatranirea prematura a pielii poate aparea prin consumul de alimente ce contin cantitati reduse de calorii. Chiar daca este un lucru bun pentru sanatatea organismului, pe termen lung duce la imbatranirea pielii, facand-o uscata si moale. Astfel, o parte din functiile organismului se opresc, atata timp cat nu exista alimente cu calorii normale sau ridicate care sa fie procesate, iar corpul nu mai intelege ce trebuie sa faca.
Solutia: Inlocuiti alimentele ce contin calorii reduse, mai ales ca cele dietetice nu sunt sanatoase pentru organism, ele doar pacalesc creierul ca sunt mai bune, dar realitatea este alta.
- Ridurile de pe frunte si uscaciunea pielii apar din cauza consumului ridicat de zahar si indulcitori. Zaharul provoaca distrugerea colagenului si a elastinei din piele, prezente in special in zona fruntii, unde se gaseste cea mai mica cantitate de grasime din piele. Indulcitorii si fructoza distrug mult mai repede colagenul, in comparatie cu zaharul.
Solutia: Consumati alimente bogate in colagen natural, cum sunt algele marine, somonul, curcanul si patrunjelul.
- Acneea si petele rosii de pe fata pot aparea si din cauza lactatelor, in special a laptelui de vaca. Laptele de vaca contine hormoni care ajuta la cresterea viteilor, dar oamenilor le pot provoca eruptii la nivelul pielii dupa consumarea laptelui, cum ar fi acneea sau petele rosii. Acest lucru nu e valabil numai pentru persoanele cu intoleranta la lactoza, mai ales pentru ca acesti hormoni pot avea influenta negativa asupra oricui. Oamenii de stiinta cred ca hormonii din laptele de vaca se afla in conflict cu hormonii umani.
Solutia: La aparitia acneei sau a petelor rosii, ar fi indicat sa faceti un set de analize pentru a vedea la ce sunteti alergici la ceva si daca aveti intoleranta la lactoza. Daca stiti ca nu sunteti alergici, incercati sa reduceti cantitatea de lapte de vaca consumat si sa incepeti sa consumati alimente bogate in iod, cum sunt fructele de mare si uleiul de peste.
- Capilarele sparte de pe nari si pleoape apar din cauza alimentelor picante fiindca acestea maresc viteza tuturor proceselor din organism, imbunatatesc metabolismul, maresc temperatura corpui si viteza fluxului sanguin. Astfel, sangele curge mai rapid prin capilare, iar acestea devin mai vizibile pe piele.
Solutia: Incercati sa va schimbati stilul de viata, in primul rand prin reglarea programului de somn, prin reducerea nivelului de stres, dar si prin reducerea cantitatii de alimente picante.
- Aspectul de piele murdara este dat in special de sucuri si smoothie-uri. Fructele si legumele contin fibre, iar acestea sunt responsabile pentru toate procesele de curatare ce au loc in organism. In momentul in care fructele si legumele sunt presate, pentru a obtine suc sau smoothie, fibrele dispar, iar organismul nu are capacitatea de a se curata singur.
Solutia: Consumati alimente bogate in fibre, ca painea integrala de grau, boabele de fasole si fructele uscate.
- Cearcanele si pielea lasata se datoreaxa exesului de proteina animala. Este vorba de modificarea nivelului de Ph din sange. Aciditatea se modifica atunci cand se descompune proteina animala, iar metabolismul, productia de fermenti si hormoni sunt incetinite. In acelasi timp este incetinita si regenerarea pielii.
Solutia: Consumati alimente care cresc nivelul alcalinilor din organism, precum castravetele, soia, avocado, broccoli si cicioarea.
- Deshidratarea pielii este data de consumul de cafea si ceai. Cand bem cafea sau ceai, le percepem ca pe lichide si omitem sa mai bem apa pura. Ambele sunt diuretice, lucru care ne pacaleste organismul, care in cele din urma nu primeste cantitatea de apa de care are nevoie zilnic.
Solutia: Beti multa apa. Se recomanda sa beti 2 pahare cu apa la o ceasca de cafea si 1 pahar cu apa la o ceasca de ceai. De asemenea, consumati alimente bogare in apa, cum sunt castravetii, dovleceii sau salata verde.
- Semnele unei intolerante la gluten pot aparea pe piele sub forma unor umflaturi aspre si mici de culoare alba sau roz. Poate fi vorba de keratosis pilaris, care reprezinta o acumulare de keratina si apare pe pielea uscata, sau poate fi vorba de o inteloranta la gluten.
Solutia: Pentru a evita orice confuzie, ar fi indicat sa mergeti la medic si sa aflati daca aveti sau nu inoleranta la gluten.