Un colon intoxicat poate sta la originea mai multor afectiuni precum un ficat obosit, dureri articulare, psoriazis si alte eczeme. Parul casant sau pielea fara elasticitate sunt si ele semne ale unui colon bolnav.

Stiati ca in organismul uman exista legaturi clare intre organe si diferite parti ale corpului, drept pentru care o afectiune a unui organ poate sa provoace dureri in alta parte ? Explicatia este urmatoare:  din punct de vedere embrionar, organe precum ficatul, pancreasul, vezica biliara, stomacul, plamanii, vezica urinara, traheea, laringele, faringele – se dezvolta din tubul digestiv primitiv. Toate organele dezvoltate din tubul digestiv primitiv sunt acoperite de o foita intestinala inervata de o retea nervoasa. Astfel, toate organele sunt interconectate din punct de vedere nervos. Asadar, stagnarea toxinelor la nivelul colonului afecteaza organul care isi gaseste proiectia pe acea zona de inervatie si determina afectiuni la distanta. Asfel, asa se explica legatura dintre colon si ficatul obosit, dureririle articulare, psoriazis si migrene.

Practic, este gresit sa tratam aceste afectiuni fara a lua in consideratie colonul. De aceea, o cura de detoxifiere a colonului  poate ameliora oboseala ficatului, durerile articulare sau poate contribui la recapatarea elasticitatii pielii si a stralucirii parului.

O alta cauza foarte importanta pentru care ar trebui sa ajutam buna functionare a colonului si a intregului aparat digestiv este afectiunea numita Sindromul de colon iritabil. Sindromul de colon iritabil consta in perturbarea functiei digestive pentru o perioada de cel putin trei luni. Se estimeaza ca 1 din 4 persoane sufera de sindromul de colon iritabil.

Simptomele includ durere abdominala, scaune neregulate (schimbari in ritmul si consistenta scaunelor), gaze abdominale, balonare, constipatie alternata cu scaune diareice.

Cea mai frecventa cauza a sindromului de colon iritabil este stresul, care perturba motilitatea intestinala, dar si o dieta dezechilibrata poate favoriza aparitia acestei afectiuni (alimente care determina producerea  unor cantitati mari de gaz, multe grasimi, prea multa cafea si abuzul de alcool, supralimentatia).

Cea mai recomandata metoda pentru a tine in frau aceasta afectiune este o dieta echilibrata care sa contina si perioade de detoxifiere.  Fluctuatiile diaree-constipatie specifice aceste afectiuni nu se vor putea opri decat daca renuntam la bauturi carbogazoase, lapte, alcool, ciocolata si cafea, grasimi, alimente prajite. Ca si metoda de detoxifiere (pe care o vom discuta pe larg intr-un articol urmator), indicata este detoxifierea cu ajutorul fibrelor alimentare. Si nu uitati, igienizand colonul, detoxifiem intregul organism.

 

Pin It on Pinterest

Share This