Sursa foto: https://ro.pinterest.com/pin/330733166360909109/

Chiar daca sunt cunoscute efectele nocive ale ingredientelor folosite in fabricarea lacurilor de unghii conventionale, cele care se gasesc pe oriunde, femeile le folosesc in continuare. Pe piata au aparut de ceva timp lacurile de unghii ce contin ingrediente naturale, la preturi accesibile oricui, dar se pare ca tot cele conventionale sunt la mare cautare.

Va prezentam in continuare o lista cu ingrediente ce se regasesc in lacul de unghii natural de la Logona spre a exemplifica unele efecte inofensive pe care le pot avea asupra organismului.

Alcool denat: ingredientul care prelungeste viata produselor cosmetice si care a fost catalogat de Cosmetic Ingredient Reviw (CIR) drept unul dintre ingredientele care nu prezinta riscuri pentru organism.

Lactat de etil; cunoscut si sub denumirea de esterul etilic al acidului lactic, este folosit in mod obisnuit ca solvent. Format din acid lactic si etanol, este un compus biodegradabil si poate fi utilizat ca agent de degresare. Datorita toxicitatii sale revaltiv scazute, lactatul de etil este considerat a fi un “solvent verde” si se foloseste si in preparatele farmaceutice, in aditivi alimentari si parfumuri.

Talc: este o pudra care contine o mica cantitate de silicat de aluminiu, fiind insolubila in apa. Se foloseste si in alimentatie datorita functiei prin care impiedica alipirea trombocitelor. Se mai regaseste ca aditiv alimentar indirect, drept colorant, dar si in industria medicamentelor.

A fost integrat in categoria aditivilor alimentari odata cu adoptarea Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari, care a intrat in vigoare in 2013, iar in urma Regulamentului nr. 1130/2011, se foloseste denumirea de E533b-Talc.

Siliciu: unul dintre ingredientele folosite pentru echilibrarea cantitatii de fosfolipide prezente in unghie, care o fac mai rezistenta la orice soc. De asemenea, ajuta la formarea keratinei din unghie, benefica tot pentru rezistenta acesteia.

Glicerina: reprezinta bariera dintre unghie si mediul extern deoarece o protejeaza impotriva efectelor nocive ce pot veni din exterior, iar in acelasi timp hidrateaza unghiile si cuticulele.

Maltodextrina: se obtine prin hidrolizarea amidonului si este un agent de ingrijire a pielii. Aceasta nu prezinta riscuri de toxicitate la nivelul organelor sau ale intregului organism si este considerata sigura in utilizari repetate. Food and Drug Administration (FDA) a evaluat acest ingredient ca fiind sigur si nu prezinta riscuri ca aditiv alimentar.

Oxid de staniu: un pigment care nu prezinta niciun risc pentru sanatatea organismului. Se spune ca in Roma Antica era cel mai utilizat si sigur fond de ten.

Dioxid de titan (CI77891): colorant cu pigment alb care are si functie de protectie solara, fiind considerat sigur pentru utilizari multiple si repetate. FDA l-a recunoscut drept aditiv scutit de certificare, fiind folosit drept colorant in cosmetice, inclusiv in cele destinate ingrijirii buzelor si a zonelor din jurul ochilor. In acelasi timp, se regaseste si in alimente sau medicamente. In alimentatie se regaseste sub denumirea E171-titanium dioxide.

Carmin (CI755470): aditiv de culoare rosie, utilizat atat in prepararea cosmeticelor cat si in industria alimentara. FDA a considerat ca este unul dintre aditivii siguri de folosit atat in industria alimentara cat si in prepararea cosmeticelor, inclusiv a celor pentru ingrijirea buzelor si a zonelor din jurul ochilor.

Oxizi de fier: sunt de 3 feluri, mai exact sunt coloranti anorganici pe baza de fier, fiecare avand o nuanta diferita. CI77491 – rosu, CI7749 – negru, CI77492 – galben. Sunt siguri la utilizarile multiple.

Ultramarine CI7707: colorant albastru derivat din minerale, fiind compus din sodiu, alumniu, silicat si sulfat. FDA l-a incadrat in categoria aditivilor care nu au nevoie de certificare, fiind astfel folosit in industria alimentara ca aditiv indirect, dar si in productia de cosmetice, inclusiv a celor pentru ingrijirea buzelor si a zonelor din jurul ochilor.

Fiecare dintre noi suntem responsabili de alegerile pe care le facem, inclusiv de masura in care decidem sa ne supunem organismul la tot felul de adiviti, fara ca macar sa stim in ce fel ne afecteaza. In plus, daca tot facem aceste alegeri, ar fi bine sa stim si cate ceva despre aceste substante, care ne afecteaza intr-un procent foarte mare. Ulterior, putem reduce din cantitatea acestora sau, cel mai indicat, sa ii eliminam definitiv din viata noastra.

Pin It on Pinterest

Share This