Cred ca cele mai indicate metode de gatit pentru copii sunt gatitul la abur si la cuptor, cu ulei rezistent la temperaturi inalte, sau care poate fi pus dupa prepararea mancarii. Cred ca este inutil sa spun ca metoda gatitului prin prajit este exclusa din start si nici gratarul nu mi se pare o varianta foarte stralucita pentru copiii mici. Iar carnea si unele sortimente de peste cred ca ar trebui sa fie gatite exclusiv prin fierbere pana la o anumita varsta.

Haideti sa va spun ce metode gatit am adoptat eu pentru prepararea mancarii copilului meu:

  • Intotdeauna fierb carnita de pui si de vaca, eventual cu o ceapa, pentru gust. Daca ii fac ostropel, de exemplu, fierb puiul, fac putin sos de rosii separat (folosesc suc de rosii bio, ulei de cocos sau masline, usturoi verde – cand a fost – si marar), rup apoi carnea in fasiute mici si amestec cu sosul. Alaturi ii dau Evei putin broccoli sau conopida la abur.
  • Pestele il prepar prin fierbere, daca e salau sau cod, il scot pe o farfurie si il stropesc cu suc de lamaie. Il recomand cu orez basmati / integral si broccoli sau cu fasole verde la abur cu marar sau cu piure de morcov si dovlecel. Daca e somon sau chefal sau dorada in meniu il pun in cuptorul incins in prealabil si nu il fac la o temperatura mai mare de 180-200 de grade, pana se patrunde bine si se rumeneste usor.
  • Exista anumite legume care merg foarte bine gatite la cuptor. Iata cum procedez eu: tai felii de morcov, de ardei gras, dovlecel, rosie, sfecla si uneori cartof, le stropesc cu putin ulei si le las sa se coaca. Apoi le scot si rad putina branza de capra pe ele.
  • In ceea ce priveste broccoli, conopida, morcovul, sau fasolea verde cel mai bine se gatesc la aburi pentru ca nu se inmoaie (raman un pic crocante), fiind practic gatite. Eu nu am aparat de abur, ci o sita speciala pentru o anumita cratita si va asigur ca este o metoda foarte simpla, care ia extrem de putin timp.

Dragi parinti, va rog sa nu va lasati pacaliti de reclamele frumoase, de gandul ca ar fi mai comod daca am face un pui prajit sau daca i-am duce pe copii la fast food, de faptul ca vom castiga timp pentru noi daca le dam sa manance borcanele in loc de o supa proaspata.  Va garantez ca metodele enumerate mai sus sunt extrem de economicoase ca timp, sunt si savuroase si aromate si, cu siguranta, mult mai sanatoase.

Voi cum le preparati mancarea copiilor? Ce metoda vi se pare mai comoda?

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This