O detoxifiere eficienta a organismului nu se poate realiza fara ajutorul ficatului. Ficatul distruge microbii si virusurile si neutralizeaza toxinele acestora, inactiveaza si elimina substantele toxice (aditivi alimentari, vitamine sintetice, medicamente, minerale periculoase), extrage din sange deseurile si reziduurile celulare, elimina deseurile provenite din putrefactii intestinale.

Constipatia, pielea uscata, indigestia sunt semne ca ficatul are nevoie de detoxifiere. Cresterea fluxului bilei este importanta in alegerea unei metode de detoxifiere, deoarece bila transporta grasimile solubile impreuna cu toxinele stocate in ficat pentru a fi eliminate apoi prin scaun.

  1. Detoxifiere cu ajutorul plantelor cu proprietati coleretice si colagoge

Plantele cu proprietati coleretice (stimuleaza secretia biliara)si colagoge(stimuleaza evacuarea bilei in intestin) imbunatatesc drenajul hepatic si biliar si favorizeaza buna detoxifiere a organismului. Anghinarea, ridichea neagra, papadia, rozmarinul, cicoarea salbatica, curcuma sunt cateva plante care actuoneaza la nivelul ficatului, asigurand o detoxifiere corespunzatoare.

  1. Detoxifiere cu fibre alimentare

Si in cazul detoxifierii ficatului, fibrele alimentare au un rol deosebit, prin imbunatatirea functiei de detoxifiere  aficatului si eliminare a bilei. De ce ? Deoarece, fibrele alimentare, odata ajunse in intestin leaga grasimile si acizii biliari si ii elimina impreuna cu materiile fecale.

Calculii biliari sunt formati cel mai frecvent din colesterol, de aceea, alegerea unei metode de detoxifiere naturala, care in acelasi timp are ca efect scaderea colesterolului rau (HDL),  este solutia optima.

Photo credit: MattysFlicks via VisualHunt.com / CC BY

 

Pin It on Pinterest

Share This