Sursa foto: https://pixabay.com/ro/z

Cantitatea de zahar din sange poate atinge nivelurile diabetice chiar si la persoanele sanatoase.

De unde stim daca avem diabet? In mod traditional, acest lucru implica un test pe care il putem face la medic, pentru a evalua nivelul de zahar din sange, fie la un moment dat, fie pe o perioada de cateva luni.

Cu toate acestea, noi cercetari arata ca instrumentele de diagnostic traditionale ar putea arata niveluri ridicate de zahar in sange la oamanii sanatosi, lasandu-le impresia ca ar putea avea o tulburare metabolica.

Ce inseamna zaharul „normal” din sange?

Intr-un studiu publicat in revista PLOS Biology, cercetatorii de la Universitatea Stanford au instalat pe 57 persoane monitoare de glucoza continua, pentru a citi glicemia la intervale frecvente pe parcursul zilei. Datele au aratat ca si persoanele fara diabet au suferit schimbari uriase ale zaharului din sange dupa cateva mese.

Constatarile sugereaza ca persoanele cu risc de diabet zaharat ar putea trece testele care se folosesc in prezent pentru punerea unui diagnostic. Pentru a verifica nivelul de zahar din sange, medicii folosesc de obicei un test de hemoglobina glicat, care arata o medie de 3 luni a nivelului de zahar din sange sau un esantion de zahar din sange de repaus alimentar.

Aceste metode nu se ridica la un nivel de zahar din sange pe care cineva il poate experimenta dupa o masa.

„Am analizat anterior o masuratoare efectuata la un moment dat pentru a evalua riscul cuiva de a avea prediabet sau diabet. Ceea ce este unic in acest studiu este ca ne uitam la profilurile populatiei care consuma zahar incontinuu.” A spus dr. Rekha Kumar, endocrinolog la New York-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center. „Monitorul continuu de glucoza capteaza cohorta de pacienti care ar putea fi expusi riscului de diabet zaharat si ar putea fi ratata de masuratorile curente.”

Pe langa analizarea raspunsurilor zaharului din sange la mesele obisnuite ale oamenilor, cercetatorii au evaluat si modul in care 30 dintre participanti au raspuns la micul dejun standard: fulgi de porumb si lapte, un baton de proteine si un sendvis cu unt de arahide. Datele au aratat ca mai mult de jumatate dintre participantii nondiabetici au experimentat niveluri de zahar in sange la fel de mari ca persoanele cu prediabet sau diabet, dupa consumarea aceluiasi mic dejun.

In plus, in jur de 80% dintre oameni au avut un nivel ridicat de zahar in sange dupa ce au consumat cereale.

„Exista multi factori care se indreapta catre cat de mare este nivelul zaharului in sange dupa o masa”, a spus Kumar. „Cel mai simplu factor este cat de mult zahar si ce fel de zahar a mancat o persoana. Dar oamenii au, de asemenea, abilitati diferite de a produce hormonul insulina, care controleaza nivelurile de zahar din sange. Masa musculara este, de asemenea, un factor care explica in continuare de ce doi oameni care mananca acelasi lucru nu pot avea acelasi rezultat la analize.”

O problema de sanatate in crestere in America

Aproximativ 1,5 milioane de americani sunt diagnosticati in fiecare an cu diabet zaharat, potrivit Asociatiei Americane de Diabet. Cu toate acestea, organizatia estimeaza ca exista aproximativ 7,2 milioane de cazuri nediagnosticate de diabet, potrivit unui raport din 2017.

Verificarea persoanelor cu dispozitive de monitorizare continua a glucozei ar putea ajuta la identificarea semnelor precoce ale diabetului, care altfel ar putea trece neobservate. Cu toate acestea, un set medical de monitorizare ar costa pana la 1000 dolari, a spus Kumar, care nu este accesibil pentru majoritatea pacientilor.

„Daca am putea obtine aceasta tehnologie continua de monitorizare a glucozei la un nivel accesibil, acest lucru ne-ar ajuta sa identificam prediabeticii”, a spus Kumar. „Ar fi minunat sa se prescrie acest lucru pentru pacientii cu risc, cum ar fi cei supraponderali sau care au in familie persoane cu diabet zaharat, pentru o perioada de timp.”

In timp ce nivelurile ridicate de zahar din sange pot fi ratate de testele de depistare a acestora, acestea pot fi reduse prin modificari ale regimului alimentar.

„Indiferent daca sunteti expusi riscului de a suferi de diabet sau nu, toti ne putem conscentra asupra consumului de zahar neprocesat, cum sunt bomboanele, biscuitii, painea alba si covrigii. Modificarile dietei sunt prima interventie de baza, atat pentru o mai buna nutritie, cat si pentru a ajuta la stabilizarea zaharului din sange”, a spus Kumar.

De asemenea, trebuie sa aveti grija de alte semne de avertizare ale diabetului, cum ar fi setea excesiva, urinarea frecventa, vanataile care se vindeca foarte incet, foamea extrema si vederea incetosata.

Daca observati oricare dintre aceste simptome, programati imediat o intalnire cu medicul. Chiar daca acesta nu poate folosi un monitor de glucoza continuu, va poate evalua simptomele si poate folosi alte teste prin care poate determina daca aveti sau nu diabet.

Pin It on Pinterest

Share This