Painea – produs traditional sau cultural?

Subiectul „paine” nu este nicodata desuet pentru ca, teoretic, painea este un produs traditional si foarte raspandit in multe culturi. Doar ca, odata cu trecerea timpului si industrializarea in masa, painea nu mai este produsul traditional, de baza, facut din apa si faina. Este un produs ca de patiserie, cu emulgatori, conservanti, zahar, cu o consistenta si miros diferite fata de painea traditionala.

Painea traditionala, autentica, era facuta din faina integrala, neagra, obtinuta la moara cu pietre, utilizand apa, sare, maia si o tehnologie speciala. Maiaua se obtinea din faina de secara amestecata cu malai si continea pe langa drojdii si bacterii lactice, propionice, acetice etc. Maiaua si procesul lung de fermentare a aluatului imprimau acele arome inconfundabile ale painii prospete, gustul savuros, conservabilitatea ridicata, aceasta pastrandu-si prospetimea cam o saptamana fara adaos de conservanti.

Soiurile de grau folosite – spelta, kamut – erau mai putin alergene si mai hranitoare, oferind painii o digestibitate crescuta. Graul este astazi un hibrid hexaploid, de mare productie la hectar, mai putin hranitor si cu potential ridicat de declansare a celiachiei (intoleranta la gluten). Graul comun este macinat si rafinat in mori cu valturi, proces de fabricatie care il saraceste de vitamine (mai ales de complexul de vitamine B), saruri minerale, fibre alimentare, faina rezultata fiind bogata in amidon. De asemenea, producatorii de paine aditiveaza aceasta faina cu E-uri, conservanti, amelioratori de panificatie, substante de albire, emulgatori, coloranti, gluten, drojdie industriala obtinuta pe medii sintetice, dupa care toate sunt introduse intr-un malaxor cu amestecare intensiva, urmand o foarte scurta perioada de dospire si coacere in cuptoare rotative si tunel.

Asadar, painea nu mai e ce a fost. Tehnologia si ingredientele s-au schimbat drastic. Painea este fabricata si se invecheste repede daca nu i se adauga emulgatori sau conservanti. Cand spunem „paine”, desemnam de fapt un alt produs, deosebit de produsul traditional „painea noastra cea de toate zilele”.

Ce e de facut?

Aveti doua solutii: inainte de a cumpara „painea” cititi cu atentie eticheta, interesati-va de modul de fabricare si cu siguranta veti gasi painea potrivita, sau, cel mai sigur, preparati-va pe cat posibil painea in casa. Veti avea parte si de miros placut si de un produs gustos si sanatos. Impartasesc cu voi o reteta de paine delicioasa, pe care o puteti face experimentand cu diverse tipuri de faina: http://www.andie.ro/2014/10/19/mandi-painea-cu-maia-pe-care-si-tu-o-vei-face-acasa/

Voi ce fel de paine mancati?

 

 

Pin It on Pinterest

Share This