Sursa foto: https://pixabay.com/ro/copii-mare-plaj%C4%83-fericit-todler-1552659/

Daca aveti nevoie de un alt motiv pentru care familia voastra sa foloseasca protectie solara, va oferim noi unul: utilizarea regulata a protectiei solare la varsta copilariei poate reduce cu pana la 40% aparitia cancerului de piele la varsta adulta.

Un studiu recent a examinat asocierea dintre folosirea protectiei solare si riscul aparitiei de cancer de piele la persoanele cu varsta sub 40 ani. Cercetatorii de la Universitatea din Sydney au adunat date de la 1700 de persoana care au luat parte la Studiul Familial al Melanomului Australian.

„Am constatat ca australienii cu varsta cuprinsa intre 18-40 ani, care au folosit in mod regulat protectie solara in copilarie, au redus riscul de a dezvolta melanom cu pana la 40%, comparativ cu cei care au folosit protectie solara rareori. Utilizarea pe toata durata vietii a agentului de protectie solara a fost asociata cu un risc de melanom redus cu 35%”, a declarat Dr Caroline Watts, autorul studiului si cercetator post-doctoral la Universitatea din Sydney.

Watts si colegii sai au descoperit ca cei care folosesc protectie solara au parte de cel mai mare beneficiu. Un utilizator obisnuit de protectie solara, conform definitiei lui Watts, ar fi o persoana care aplica protectie solara intotdeauna sau aproape intotdeauna cand sta la soare sau planuieste sa faca asta.

Pericolele expunerii copiilor la soare

Exista un motiv bun pentru care copiii au nevoie de protectie solara. „Pielea copiilor este mult mai subtire decat cea a adultilor si mai sensibila la arsuri”, a declarat Dr. Adam Friedman, profesor de dermatologie la Scoala de Medicina si Stiinte ale Sanatatii George Washington. „De fapt, arsurile in cazul copiilor pot fi o urgenta medicala, deoarece pielea arsa de soare nu poate regla temperatura corpului sau deshidratarea, prezentand un mare risc de infectie.”

Bebelusii mai mici de 6 luni ar trebui sa stea intotdeauna la umbra si sa nu fie expusi la lumina directa a soarelui. Fiedman recomanda, de asemenea, prudenta atunci cand li se permite copiilor mici sa stea la soare fara haine pe ei.

Cercetatorii au descoperit ca anumite populatii au fost obisnuite sa foloseasca protectie solara. „Utilizatorii obisnuiti ai produselor de protectie solara aveau mai multe sanse sa fie femei, parinti britanici sau nord-europeni, persoane cu studii superioare, cu o pigmentare mai usoara a pielii si care au suferit arsuri solare in trecut”, a spus Watts. „Acest lucru poate fi legat de faptul ca femeile sunt mai receptive la mesajele despre protectia solara sau ca multe produse cosmetice contin si protectie solara.”

Dr. Oma Agbai, profesor asistent de dermatologie la Universitatea California, spune ca este posibil ca astfel de populatii sa folosesca protectia solara din motive estetice, nu pentru sanatate. „Unii dintre pacientii mei din aceasta categorie, pot fi influentati de motivatii estetice. Cu alte cuvinte, aceia ar putea folosi protectie solara pentru a preveni imbatranirea prematura provocata de razele UV.” Altii pot folosi protectia solara datorita experientelor anterioare, pentru a evita arsurile solare. „Cei cu antecedente de arsuri solare ar putea incerca sa evite durerile si disconfortul asociat cu arsurile solare anterioare, folosind protectie solara”, a adaugat Abgai.

Pericolele arsurilor solare

In Statele Unite, o persoana moare de melanom – cancer de piele – in fiecare ora. In ultimul deceniu, numarul de cazuri noi a crescut cu 53%. Se estimeaza ca 178 560 de cazuri de melanom vor fi diagnosticate in Statele Unite in 2018. Aproximativ 9 320 oameni din Statele Unite vor muri in 2018: 5 990 dintre acestia vor fi barbati, iar 3 330 vor fi femei.

Cu toate ca beneficiile protectiei solare sunt bine stabilite, specialistii spun ca multi oameni continua sa devina victime ale miturilor si dezinformarii, alegand sa nu foloseasca protectie solara. „Exista multe dezinformari si le-am auzit pe toate. Nu este sigur, nu este organic, am nevoie de vitamina D, provoaca cancer, polueaza sistemul nostru de apa”, a spus Friedman. „Iata realitatea: radiatiile UV cauzeaza cancer de piele. Pur si simplu. OMS le-a desemnat ca fiind cancerigene. Protectiile solare au dovedit in ani de cercetare ca pot preveni cancerul de piele.

Friedman spune ca unele dintre miturile care ii fac pe oameni sa nu foloseasca protectei solara este acela ca protectia impiedica bronzarea pielii si ca cei cu tenul mai bronzat nu au nevoie de protectie solara.

De Emily Newsom, dermatolog la Universitatea California Los Angeles, spune ca indiferet de tonul pielii, protectia solara este critica. „Nu stim sigur de ce, dar in cultura noastra, cei care nu se ard cu usurinta la soare, tind sa foloseasca mai putina protectie solara pentru ca sunt de parere ca nu au nevoie. Protectia solara este importanta pentru toate tipurile de piele. Cancerul de piele este cel mai frecvent intalnit la persoanele cu pielea deschisa la culoare, dar acesta apare pe orice tip de piele.

Watts spune ca protectia solara ar trebui folosita intotdeauna cand indicele UV este mai mare de 3. Dar expertii spun ca protectia solara nu este intotdeauna de ajuns pentru protectie maxima.

Folositi protectie solara in fiecare zi. Abgai a subliniat ca este ideal sa se stabileasca obiceiuri de a folosi protectie solara inca din copilarie. „As recomanda sa purtati haine care sa va protejeze, cum ar fi hainele cu maneci lungi si largi sau palariile mai mari, sa cautati umbra pe oriunde mergeti si sa folositi protectie de cel putin SPF 30. Este extrem de important sa reaplicati protectia dupa fiecare 2 ore petrecute afara sau dupa ce transpirati, stati in apa sau pe prosop”, a spus Abgai.

Expertii recomanda o rutina rilnica de aplicare a protectiei solare si a deprinderii unor obiceiuri de a ne proteja de soare asa cum putem. Chiar daca nu ne-am protejat pielea in timpul copilariei, nu este tarziu sa ne ajutam pielea de acum.

„Nu este niciodata prea tarziu sa incepem sa ne ingrijim pielea cu protectie solara. Pielea noastra nu se poate repara dupa deteriorarea din cauza razelor UV, asa cum se poate preveni prin folosirea protectiei solare. Deci, folosirea protectiei solare, chiar si dupa multa vreme, poate face o mare diferenta.” – Abgai Oma

Pin It on Pinterest

Share This