Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

Colegiul American de Reumatologie estimeaza ca 15% dintre persoanele cu psoriazis dezvolta artrita psoriazica. Este frecvent confundata cu artrita reumatoida sau guta. Prezenta zonei inflamate, pete rosii cu coji, face deosebirea dintre acest tip de artrita si altele.

Artrita psoriazica este o afectiune cronica, ca la psoriazis, simptomele artritei psoriazice pot aparea si disparea, alternand intre declansare si remisie. Artrita psoriazica poate fi, de asemenea, continua, cu simptome si probleme constante.

Afecteaza in mod obisnuit articulatiile de la nivelul degetelor de la maini sau de la picioare, dar poate fi afectata si partea inferioara a spatelui, incheieturilor, genunchilor sau gleznelor.

Majoritatea persoanelor care dezvolta artrita psoriazica au psoriazis. Cu toate acestea, este posibil sa se dezvolte conditia articulara fara a avea un diagnostic de psoriazis. Majoritatea persoanelor care primesc un diagnostic de artrita fara a avea psoriazis, au un membru al familiei ce are psoriazis.

Tratamentele pentru artrita psoriazica pot reduce simptomele si pot ameliora durerea, imbunatatind mobilitatea articulara. Ca si in cazul psoriazisului, scaderea in greutate, mentinerea unei alimentatii sanatoase si evitarea declansatorilor, pot, de asemenea, ajuta la reducerea apatiriei artritei psoriazice. Un diagnostic precoce si un plan de tratament pot reduce probabilitatea aparitiei unor complicatii severe, inclusiv leziuni ale articulatiilor.

Tipuri de artrita psoriazica

Artrita psoriazica simetrica – acest tip afecteaza aceleasi articulatii pe albele parti ale corpului, de exemplu, ambii genunchi. Simptomele pot fi similare cu cele ale artritei reumatoide. Artrita psoriazica simetrica tinde sa fie mai blanda si sa provoace o deformare mai mica a articulatiilor decat artrita reumatoida. Cu toate acestea, artrita psoriazica simetrica poate fi dezactivata. Aproximativ 50% din persoanele afectate sufera de acest tip.

Artrita psoriazica asimetrica – afecteaza o articulatie sau articulatiile de la o singura parte a corpului. Articulatiile se pot simti inflamate si devin rosii. In general, este o boala usoara si afecteaza 35% dintre persoanele cu artrita psoriazica.

Artrita psoriazica predominant interfalangial – acest tip implica articulatiile cele mai apropiate de unghii. Acestea sunt cunoscute sub numele de articulatii distale. Apare la 10% dintre persoanele cu artrita psoriazica.

Artrita psoriazica spodilita – acest tip implica coloana vertebrala, de la gat si pana la partea inferioara a spatelui. Acest lucru poate face ca miscarea sa fie dureroasa. Pot fi afectate mainile, picioarele, bratele si soldurile.

Artrita psoriazica mutilans – acest tip este unul grav, deformat de artrita psoriazica. Afecteaza de obicei mainile si picioarele si poate provoca dureri de gat si spate. Apare la 5% dintre cei diagnosticati cu artrita psoriazica.

 

Pin It on Pinterest

Share This