Alcoolul etilic alimentar pur, diluat cu apă distilată, este cel mai uşor metabolizat de către ficat (ex: vodca, whisky), iar alcoolul combinat cu zaharuri şi/sau proteine (ex: lichioruri, bere, cocktail-uri ş.a.) încetineşte metabolizarea acestuia, alcoolemia scăzând mai lent. Astfel, după consumul aceleiaşi cantităţi de băutură alcoolică, testul de alcoolemie rămâne pozitiv un timp mai îndelungat (mai bine zis, cu cât băutura alcoolică este mai bogată în zaharuri şi proteine).

De sarbatori, mese festive sau petreceri, putem bea cu totii linistiti un pahar-doua dintr-o bautura de calitate. Ca sa te simti bine a doua zi dupa petrecere, ar fi bine sa tii cont de cateva recomandari pentru evitarea mahmurelii:

  • Nu se va consuma alcool pe stomacul gol şi în prima parte a zilei.
  • Nu se vor amesteca băuturile alcoolice între ele sau cu băuturi energizante, droguri, medicamente.
  • Înainte de a consuma băuturi alcoolice este indicat să consumăm un aliment solid, greu digerabil (ex: unt) pentru a încetini absorbţia alcoolului şi apariţia stării de ebrietate.
  • Întotdeauna masa luată în compania alcoolului trebuie să fie hrănitoare, bogată în vitamine, minerale, fitonutrienţi.
  • Se va evita asocierea consumului de alcool cu fumatul.
  • Se vor consuma numai băuturi alcoolice naturale, autentice şi în cantităţi moderate, o unitate alcool/zi pentru femei (~150 ml vin roşu natural, 1 pahar/zi) şi două unităţi alcool/zi pentru bărbaţi (~300 ml vin roşu natural/zi, 2 pahare/zi). Orientativ, o unitate de alcool (~11 g alcool) este conţinută într-un pahărel de lichior (~50 ml), într-un pahar standard de vin (150 ml), într-o sticlă de bere (500 ml), într-o jumătate de păhărel de vodkă, whisky, sau palincă (25 ml). O sticlă de 1 litru de băutură spirtoasă (whisky, gin, coniac, vodcă) conţine cca 40 unităţi de alcool. De reţinut: biodisponibilitatea unei unităţi de alcool diferă în funcţie de contextul în care se găseşte alcoolul (congeneri, adaosuri de zaharuri, proteine etc.) în băutura alcoolică respectivă. Ficatul metabolizează alcoolul cu atât mai repede cu cât el se află neînsoţit de alte componente în băutura alcoolică respectivă. Un bărbat care consumă o unitate de alcool pe stomacul gol va avea o concentraţie de alcool în sânge de ~ 15 mg%, iar o femeie 20 mg%. Consumul unei singure sticle de bere, cu o noapte înainte de condusul autoturismului, pozitivează testul respirator de alcoolemie.
  • Băuturile alcoolice vor fi consumate în cantităţi moderate recomandate şi numai de către persoanele sănătoase. Persoanele suferinde de anumite afecţiuni şi/sau sub tratament vor consuma alcool numai cu acordul medicului.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This