Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

Dovleacul sau bostanul sau cucurbata este o sursa excelenta de beta-caroten, o forma a vitaminei A. Textura cremoasa a dovleacului copt va fi cu siguranta pe placul bebelusului tau. O culoare portocaliu-inchis indica un continut bogat de vitamina A. Dovleacul  poate  fi introdus  in alimentatia bebelusului intre 6-8 luni pentru ca nu prezinta risc de alergie. Beta-carotenul, denumit si provitamina A, odata ajuns in  organism prin aport alimentar este transformat de ficat in Vitamina A. Vitamina A contribuie la profilaxia si ameliorarea tulburarilor de vedere, creste rezistenta organismului fata de infectiile cailor respiratorii si este un factor important in mentinerea sanatatii pielii, a parului, danturii si gingiilor.

Calitatile dovleacului

Miezul dovleacului contine o cantitate mare de vitamine: A, C şi D, stimuland activitatea sistemului imunitar si avand un rol important in profilaxia cancerului. Beta-carotenul  accelereaza dezvoltarea fizica si creste rezistenta sistemului osos. Toate acestea sunt motive sa incluzi cat mai des dovleacul in alimentatia celui mic.

Pe langa vitamine, dovleacul contine si minerale precum: potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu, fier  si o mica cantitate de: selenium, mangan, cupru si zinc.

Intrebuintari

Alege dovleacul cu coaja tare, groasa si stralucitoare, si care se simte greu pentru marimea lui. Evita-i pe cei cu pete moi sau zgariati. Daca dovleacul este taiat, asigura-te care are o culoare vie, portocalie, si nu este atos. O alegere buna ar fi un dovleac de dimensiune mica de un portocaliu inchis.

Retete cu dovleac

1.   Dovleac la cuptor

Prima si cea mai la indemana reteta pe care o puteti prepara inca de la varsta de 6 luni este dovleacul copt. Se taie dovleacul in jumatate si apoi felii, se indeparteaza semintele si se pune la copt. Inchideti cuptorul cand a devenit moale si, dupa ce s-a racit suficient, pasati-l intr-un piure moale.

Copiii de aproape doi ani pot manca dovleac copt amestecat  cu urda sau taiat cubulete. Se pune la cuptor intr-un vas termorezistent si apoi se da prin seminte de susan crude. Combinatia dovleac susan este una foarte buna din punct de vedere al gustului, pe langa aportul nutritional.

2. Supa crema de dovleac

Va trebuie urmatoarele ingrediente: 500 g dovleac, 2 cartofi mari, 1 ceapa, 1 catel usturoi, 1 morcov, o jumatate de telina mica, frunze de patrunjel, sare de mare, piper (optional), smantana, ulei de masline sau ulei de cocos fara miros.

Metoda de preparare este urmatoarea: intr-o oala de 4 litri se pun legumele, peste care se adauga apa pana sus si se pun la fiert. Legumele se fierb pana se patrund, dar nu le lasati sa se inmoaie foarte tare. Se scot si se paseaza cu mixerul vertical si se adauga apa de la fiert in functie de consistenta pe care o doriti, se adauga 2-3 linguri de ulei si sarea.  Eu personal nu pasez si ceapa, iar usturoiul il adaug crud, cand pasez legumele.
Se asezoneaza cu patrunjel verde, iar in momentul servirii se adauga smantana.

Voi oferiti micutilor vostri acest minunat aliment? In ce combinatii?

Pin It on Pinterest

Share This