Am vazut cu totii la un moment dat fotografii cu femei tibetane. Privirea lor senina si, mai ales, binecunoscuta roseata din obraji, provocata de mediul climatic aspru in care traiesc, sunt trasaturi care nu pot fi uitate usor. Acest amestec de vulnerabilitate si forta ce vine dintr-o zona indepartata ne atrage si ne face sa visam la calatorii de poveste.

Ceea ce putini stiu este ca roseata persistenta a obrajilor se numeste rozacee sau cuperoza. Aceasta afectiune consta in dilatarea vaselor de sange care coloreaza suprafata pielii. Imbujorarea e intensificata de anumite emotii, de efortul fizic intens, de variatiile de temperatura (trecerea brusca de la frig la cald si invers), de anumite bacterii si de predispozitiile genetice. Nefiind neaparat deranjanta din punct de vedere estetic (ba chiar dimpotriva, in multe cazuri), ea trebuie sa fie totusi tinuta sub control, pentru ca senzatia de obraji care ard nu e tocmai placuta.

Modalitati prin care roseata obrajilor poate fi redusa

  1. Comprese cu ceai de musetel

Scufunda cateva pliculete de ceai de musetel intr-un vas cu apa fierbinte. Dupa 10 minute, scoate-le, pune vasul in frigider si lasa-l acolo pana cand se raceste apa. Inmoaie un servetel din bumbac in apa rece, stoarce-l bine si pune-l pe fata, in zonele cu roseata. Atentie, insa! In unele cazuri musetelul poate provoca reactii alergice, asa ca daca intampini orice fel de disconfort in timpul tratamentului, renunta la aceasta procedura.

  1. Comprese cu ceai verde

Se prepara ca si compresele cu ceai de musetel. Pentru rezultate vizibile, aplicarile ar trebui sa se faca de doua ori pe zi, zilnic, timp de doua luni. Pentru ca tratamentul sa fie mai eficient, incearca sa bei cat mai des ceai verde de calitate. Hidrateaza pielea si e bogat in antioxidanti care sprijina orice proces de vindecare.

  1. Masaj cu ulei de lavanda

Masarea zonelor afectate ar trebui sa fie facuta foarte bland si sa aiba loc zilnic, timp de cateva saptamani. Cateva picaturi de ulei de lavanda amestecate cu o lingura de ulei de migdale dulci constituie o masca excelenta pentru pielea cu rozacee, pentru ca cele doua substante sunt hidratante si au efect calmant.

  1. Mierea

Aplicata direct pe piele, mierea are un efect cicatrizant uimitor in cazul leziunilor superficiale (arsuri, taieturi). Aplicata ca atare si lasata sa actioneze timp de 20 de minute, reduce roseata si inflamatia, hidratand pielea fara sa ii lase un aspect uleios.

  1. Aloe vera

Sucul de aloe vera si gelul de aloe vera pot fi folosite cu succes in tratamentul rozaceei. Datorita proprietatilor antiinflamatoare, aceasta planta reduce roseata si iritatia atunci cand sucul ei e aplicat pe piele si lasat sa se usuce. In plus, o lingura de aloe vera inghitita de doua ori pe zi timp de cateva luni are efect detoxifiant.

  1. Seminte de in

Semintele de in contin acizi grasi esentiali ce calmeaza pielea iritata. Pe cat posibil, e bine ca ele sa fie introduse in alimentatie de catre persoanele cu ten predispus la rozacee. Pot fi adaugate la salate sau consumate in alta combinatie. Trei lingurite de ulei din seminte de in inghitite zilnic  au efect similar.

Pin It on Pinterest

Share This