Semintele de chia sunt unul dintre cele mai populare super-alimente cunoscute in mod special ca sursa excelenta de grasimi sanatoase omega 3 si fibre. Acestea poat fi adaugate cu usurinta in dieta zilnica datorita versatilitatii si a faptului ca au un gust si o aroma subtile.

Semintele de chia se obtin dintr-o planta inrudita cu menta, originara din Mexic si Guatemala, iar conform istoricilor, acestea erau consumate inca din perioada civilizatiei Aztece, in mod special pentru calitatile nutritive si beneficiile asupra sanatatii.

Desi in tarile din care este originara planta semintele de chia au continuat sa fie consumate constant in ultimele secole, in America de Nord, si mai tarziu in Europa, semintele de chia au fost introduse dupa ce cercetatorul Wayne Coates a inceput sa le studieze in anul 1991, ca alternativa ieftina de productie pentru fermierii argentinieni. In urmele studiilor sale extensive, Wayne Coates si-a dedicat intreaga cariera popularizarii acestui superaliment. Astazi semintele de chia sunt un superaliment de nelipsit in magazinele specializate pe un stil de viata mai aproape de natura si alimentatie sanatoasa pentru intreaga familie.

 De ce semintele de chia sunt extrem de sanatoase

Studiile in legatura cu efectele semintelor de chia asupra sanatatii au inceput sa creasca in numar si amploare abia dupa popularizarea acestui superaliment,iar rezultatele acestora confirma faptul ca semintele de chia au cu adevarat efect pozitiv asupra sanatatii din mai multe puncte de vedere, energizand, reducand nivelul de zahar din sange, ajutand cu problemele de digestie si scazand colesterolul.

1 Stabilizeaza nivelul de zahar in sange. Semintele de chia influenteaza viteza cu care glucoza este absorbita in sange, fiind din acest motiv unul din alimentele ce nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia persoanelor care sufera de diabet. De asemenea semintele de chia imbunatatesc sensibilitatea la insulina, ajutand la arderea grasimilor din jurul stomacului asociate cu excesul de insulina si cortizol.

2 Bogate in fibre, dar fara gluten, semintele de chia sunt una dintre cele mai sanatoase optiuni pentru cresterea fara efort a consumului zilnic de fibre si incurajarea unui tranzit intestinal sanatos.

3 Semintele de chia nu sunt doar bogate in omega 3, ci sunt cea mai bogata sursa naturala de omega 3 descoperita pana in prezent. De asemenea, acestea contin si acidul linoleic alfa (ALA), un acid gras nesaturat cu un rol important in reducerea inflamatiei si care ajuta de asemenea la reducerea procentului de grasime abdominala.

Semintele chia se pot adauga cu usurinta in dieta indiferent de preferinte culinare sau stil de viata pentru ca au un gust si o aroma subtile. Se pot adauga seminte de chia in salate, in smoothie-uri, in supe creme, in sandvici-uri, in dulciuri coapte la cuptor sau in cele mai diverse preparate raw vegan.

Pin It on Pinterest

Share This