Sursa foto: https://pixabay.com/ro/cuno%C5%9Ftin%C5%A3e-carte-bibliotec%C4%83-1052010/
”Pizza este sanatoasa. Cel putin asa mi s-a spus cand eram la gradinita. La urma urmei, are toate grupele majore de alimente, care (la momentul respectiv) aveau incluse o mare baza de paine. Am primit sfaturi de nutritie pana la maturitate si am crezut ca atunci cand voi fi adult voi putea manca pizza de cate ori vreau. ” Maria, 19 ani.
Inainte de a va simti deranjati de alegerile mele nutritionale, probabil ca ar trebui sa recunoasteti ca sunteti dezinformati la capitolul mancare. Cumparati branza cu continut scazut de grasimi si lapte degresat, numarati calorii – toate pentru ca stiinta spune ca asa trebuie? Ei bine, stiinta ti-a spus cateva minciuni de-a lungul timpului.
Daca stiinta din jurul nutritiei si dietelor pare cumva confuza si ingrozitoare, este pentru ca de cele mai multe ori chiar asa este. Gandeste-te la asta. Uneori, o grasime saturata este rea acum, dar mai tarziu este buna? Grasimea a fost candva diavolul, dar acum a fost inlocuita de zahar? Vinul vindeca si previne cancerul?
In ultimii ani, stiinta care sprijinea multe dintre ideile noastre despre ceea ce reprezinta o dieta sanatoasa a disparut complet. Cercetarea in domeniul nutritiei este plina de metodologie slaba, de erori umane si de prejudecati ale oamenilor de stiinta din spatele lor. De exemplu, un studiu major care stabilea daca consumul de alcool aduce beneficii sanatatii a fost anulat dupa ce a acceptat zeci de milioane de dolari din industria alcoolului si a sugerat ca acesta aduce beneficii organismului. Articolele despre fiecare studiu aflat in dezvoltare sunt o parte a acestei probleme. Dar, problema merge mult mai departe – concluziile articolelor in sine sunt contradictorii.
Cele mai recente linii directoare ale Administratiei Statelor Unite pentru Alimente si Medicamente (FDA) arata ca ouale contin foarte mult colesterol si grasimi, dar sunt considerate sanatoase, iar agentiile guvernamentale le considera in continuare un mic dejun sanatos. Au existat o serie de studii menite sa determine daca exista diferente intre calorii „bune” sau „rele”, dar au fost dezbatute atunci cand cercetatorii nu au reusit sa includa un grup de control. Acum, nu putem spune cu certitudine daca zece calorii de ciocolata sunt in mod inerent mai bune sau mai rele decat zece calorii de brocooli.
Recent, un studiu de baza care a legat dieta mediteraneeana de scaderea ratei bolilor cardiace a fost retras, potrivit The New York Times. Chiar daca studiul intitulat „Prevenirea primara a bolilor cardiovasculare cu dieta mediteraneeana” sau „PREDIMED” a fost modificat cu o corectie dupa ce a fost publicat initial, autorii lui argumentand ca acestia inca mai pot face aceleasi afirmatii de sanatate pe care le-au facut inainte. Insa, unii critici raman neconvinsi. Toate aceste lucruri ridica intrebarea: de ce este atat de greu sa se stabileasca stiintific daca o anumita dieta sau hrana este intr-adevar buna pentru oameni? Suntem condamnati sa induram aceeasi confuzie de experimente care ne spun ca intr-o zi cafeaua e buna, dar ca poate cauza cancer daca e consumata zilnic.
Daca vrem sa ne fie bine, trebuie sa descoperim cea mai buna modalitate de a controla inclusiv detaliile minuscule, care pot elimina studiile despre nutritie. „Cercetarea in domeniul nutritiei este o sarcina dificila, avand in vedere toate variabilele externe care trebuie controlate, prin urmare este important sa luam in considerare sau sa controlam cat mai multe dintre aceste variabile, adica orice lucru care afecteaza dieta, somnul, perioada din an, nivelurile de activitate, istoricul medical” – Kelly Pritchett, cercetator stiintific in domeniul nutritiei si al exercitiilor la Universitatea Centrala din Washington si purtator de cuvant al Academiei de Nutritie si Dietetica, pentru Futurism. „Vad acest lucru ca pe un control al conceptului controlabil”, a adaugat ea, argumentand ca cercetatorii trebuie sa ia in considerare si sa elimine variabilitatea din cat mai multe aspecte ale vietii unui participant la studiu.
Avand mai multa grija de toate aceste mici variabile imprevizibile care pot elimina concluziile unui studiu, numite factori de confuzie in literatura academica, s-ar fi putut salva studiul privind dieta mediteraneeana. In mod ideal, participantilor la studiu le-ar fi fost alocat aleatoriu o dieta; in schimb, dupa cum a raportat The New York Times, 10% din toti participantii la studiu nu au primit aleatoriu. Toti membrii unei familii sau chiar locuitorii unor intregi sate au primit aceeasi dieta. Aceste practici inconsistente nu au fost niciodata raportate in scrierea finala a studiului.
Dar, asa cum se stie, scoaterea erorilor din studii este grea. Chiar va asteptati ca oamenii de stiinta sa scoata intr-adevar erorile dintr-un studiu, asigurandu-se ca singurele diferente in ceea ce priveste rezultatele in materie de sanatate in randul pacientilor sa se datoreze numai faptului ca au aderat sau nu la dieta mediteraneeana? Ce se intampla atunci cand vecinii se plang ca au o mancare mai putin gustoasa decat alti oameni din satul lor? Va puteti astepta ca cercetatorii sa le spuna parintilor ca trebuie sa le gateasca copiilor mancare separata, doar pentru o buna functionare a stiintei? Da, va puteti gandi la asta deoarece persoana responsabila de aceasta parte a studiului a decis sa ia calea usoara si sa lase niste oameni (care s-au oferit voluntar sa participe la un experiment centrat in jurul unei diete controlate) sa aiba aceeasi hrana, intregul proiect trebuind revizuit. Toate concluziile sale, pe care multi oameni din intreaga lume si-au bazat obiceiurile alimentare, trebuiau intrebati, iar proiectul eliminat in totalitate.
Doar pentru ca cercetatorii sustin ca dieta mediteraneana este legata de imbunatatirea sanatatii inimii, dupa eliminarea datelor compromise, acest lucru nu inseamna ca cercetarea lor este mai putin suspecta si nici ca in viitor se poate imbunatati. Prichett a spus „ Cred ca trebuie sa punem la indoiala metodologia si modul in care sunt afisate rezultatele studiilor in fiecare articol pe care il citim.”
Intr-o lume ideala, studiile privind dietele ar trebui sa se desfasoare intr-un laborator steril, unde totul, de la aportul caloric la exercitii si somn ale fiecarui participant, sa fie sub controlul complet al oamenilor de stiinta care se ocupa de experiment. Bineinteles ca acest lucru nu este tocmai usor – cercetarea in domeniul nutritiei, cum ar fi studiul dietei mediteraneene, dureaza ani intregi pentru a se descoperi orice beneficii sau riscuri pe care le poate aduce sanatatii un anumit produs. De fiecare data cand se impune un nou control, se indeparteaza putin de aplicabilitatea acestuia in lumea reala.
La urma urmei, oamenii care ar putea pune in practica concluziile acestei cercetari, nu vor trai intr-un laborator. Ei vor iesi in lume, incercand sa-si echilibreze dietele in timp ce muncesc, studiaza, merg la sala, dorm sau se joaca. Chiar si oferirea de alimente pentru participanti, in loc sa le permita acestora sa isi planifice mesele, ar putea elimina o parte din stresul pe care il au, care a fost mult timp legat stiintific de metabolismul lent si de cresterea nivelului de grasimi din organism.
In acest sens, cercetatorii ar trebui sa gaseasca modalitati de a-si potrivi experimentele cu aceste stiluri de viata pentru a gasi date care sa fie semnificative in vietile oamenilor. Dar asta nu inseamna ca pot arunca pe fereastra cele mai bune practici stiintifice, asa cum au facut unii dintre ei in timp se studiau dieta mediteraneeana.
Din fericire, exista eforturi noi pentru a formaliza modul in care se efectueaza studiile privind nutritia. Institutul National de Sanatate a finantat recent echipe de cercetare la Universitatea din Indiana si Tufts pentru a veni cu ghiduri clinice pentru randomizare, studii controlate de nutritie si pe Connie Weaver, un nutritionist de la Universitatea Purdue, care este directorul Institutului Global al Sanatatii Femeilor. Weaver spune ca in prezent exista linii directoare pentru studiile privind medicamentele si dispozitivele medicale, dar nu si pentru studiile despre nutritie. Spera ca acest efort sa aduca orientari si instruiri care vor duce la imbunatatirea calitatii stiintifice a studiilor privind dietele. A speculat ca cercetatorii ar putea stabili cateva linii directoare pentru a salva unele dintre concluziile studiilor gresite, astfel incat urmatorul val de oameni de stiinta care vor veni sa nu fie nevoiti sa inceapa munca de la zero.
Inca nu este clar cum vor arata aceste linii directoare, dar probabil vor reflecta cele mai bune practici din alte domenii stiintifice, subliniind randomizarea si pretextele pe care comunitatea stiintifica a ajuns sa le aprecieze – cel putin in masura in care aceste tehnici sunt posibile in teren.
Dar, intre timp, oamenii de stiinta ar putea avea nevoie sa continue sa actioneze in calitate de observatori publici, urmand stiinta defectuoasa si greselile oneste. Weaver a declarat pentru Futurism ca a participat la o discutie despre studiul PREDIMED, la care vorbitorul a sustinut ca retragerile si corectiile publice vor ajuta oamenii de stiinta sa fie cinstiti. Atata timp cat oamenii de stiinta sunt dispusi sa sublinieze greselile in public, cei care nu cred in aceste studii au sansa sa ramana informati despre ceea ce este si ce nu este considerata o masa sanatoasa.
Pana cand noile linii directoare vor intra in vigoare, o mare parte din responsabilitatea pentru o alimentatie sanatoasa este a indivizilor si a alegerilor pe care le fac. Pritchett spune ca publicul larg tinde sa se concentreze pe titluri sau pe abstract, in loc sa citeasca intregul articol si ca le recomanda, asa cum o face si cu studentii lui, sa citeasca intai discutia si apoi sa mearga la introducerea unui studiu.
Practic, ar trebui sa va asigurati ca va uitati la dovezi reale inainte sa luati decizii. De exemplu, oamenii care stau pe Facebook sau Twitter chiar acum pot intalni reclame sau titluri care le spun ca pastele nu provoaca cresterea in greutate. Dar ce nu este atat de usor de vazut? Articolele care mentioneaza ca studiile respective au fost finantate de companii producatoare de paste fainoase. Probabil este un avertisment bun pentru a lua in considerare o schimbare in planurile pentru cina.
Alternativ, exista o abordare opusa. Din moment ce stiinta nu ne poate spune ce este sanatos sau nu, putem manca pizza la micul dejun sau cereale cu bourbon. Alegerea este doar a noastra.