Stim cu totii ca pentru noi romanii masa de Craciun este un prilej de mare sarbatoare in familie, dar si de desfatare culinara.  Din pacate,  multi dintre noi nu stim sa gestionam foarte bine cantitatea mare si foarte variata de alimente traditionale, destul de grele si indigeste – toba, caltabos, leber, sarmale, carnati, friptura – la care adaugam dulciuri complicate precum cozonacul sau placintele, iar unii dintre noi chiar si cantitati mari de alcool.

SI totusi, ce mancam?

Va recomand sa nu ne privam de bunatatile traditionale, ci doar sa le mancam in cantitati mici, fara sa exageram, sa gatim cat putem de curat, fara prajeli, pane-uri, grasimi din belsug si, foarte important, sa incercam sa nu amestecam toate felurile de mancare de pe masa. Iata cateva dintre recomandarile mele:

  • Daca ne plac sarmalele, le mancam cu cat mai multa varza, deoarece aceasta ajuta la digestia carnii de porc.
  • Un carnat nu a omorat pe nimeni, mai ales daca nu are grasime multa in compozitie.
  • Daca preferam friptura de porc, neaparat sa fie pregatita pe gratar fara foc direct.
  • Pe masa sa  existe obligatoriu legume pregatite la abur sau la gratar ( broccoli, conopida, varza de bruxelles, etc), muraturi in saramura, salata verde cu dressing de ulei de masline extravirgin  presat la rece si lamaie, care trebuie sa insoteasca felurile de mancare cu carne.
  • Daca vrem cozonac, ar fi bine sa il evitam pe cel din comert, sa il facem in casa si sa il mancam intre mese. Pont – cozonacul poate fi mancat in dimineata zilei de Craciun, alaturi de un ceai sau o cafea. Ne satisfacem astfel pofta de dulce, il mancam in prima parte a zilei cand arderile sunt mai puternice si digeram mai bine carbohidratii si nici nu il mai amestecam cu celelalte feluri de mancare!
  • Ar fi bine sa nu uitam de ardeiul iute care poate insoti sarmalele si intensifica arderile!

Ce sa nu mancam

  • Nu trebuie sa avem pe masa orez, cartofi pregatiti in orice fel, paine alba, alimente amidonoase in general, care nu fac deloc casa buna cu carnea.
  • Nu prajim nimic, nu facem pane-uri, nu adaugam maioneze, avem destule alimente grele, satioase, indigeste!
  • Atentie la dulciuri, mai bine sa le lasam pentru a doua zi. Trebuie sa evitam frisca, cremele grele cu unt, gogosile, papanasii prajiti.
  • Sub nicio forma nu trebuie sa adaugam meselor bogate de Craciun alte alimente precum cele de la fast-food, prajite si pline de aditivi alimentari.

 

Dar de baut, ce mai bem?
Si aici e o problema, deoarece multi confunda sarbatoarea Craciunului cu un moment prielnic pentru a consuma cantitati mari de alcool, care nu fac decat sa ingreuneze si mai mult digestia, sa oboseasca organismul si sa il duca astfel chiar la imbolnavire. Si in acest caz, domnul profesor ne poate da cateva sugestii:

  • In primul rand, apa e sfanta. Apa, apa, apa, de dimineata pana seara! O stare de hidratare optima a organismului usureaza sarcina sistemului nostru digestiv.
  • Cea mai indicata bautura alcoolica de pe masa de Craciun este vinul, de preferat fara sulfiti. De exemplu,  un pahar de vin rosu, autohton, autentic, adauga savoare mancarurilor.
  • Daca tuica e bautura preferata, ea nu trebuie bauta sub nicio forma pe stomacul gol si nu mai mult de 100 ml de tuica.
  • Putem bea intre mese o cafea la filtru, neindulcita, sau un ceai caldut, verde, care au proprietati digestive si nu suprasolicita organismul.

Cum ne ajutam organismul in aceasta perioada

  • In primul rand nu trebuie sa mancam toate alimentele deodata. Avem suficiente zile la dispozitie sa gustam din fiecare preparat.
  • Apoi, nu trebuie sa uitam si de miscare. In ziua de Craciun nu trebuie sa ne asezam la masa la 12 si sa ne mai ridicam la 8 seara! Dimpotriva, intre felurile de mancare putem face cativa pasi in aer liber, pret de cateva zeci de minute.
  • Stim cu totii deja ca fructele nu se asociaza cu alte alimente concentrate si nici cu legumele, cu mici exceptii: ananasul, kiwi, papaya. E indicat sa mancam o felie de ananas dupa ce am savurat friptura de Craciun, deoarece contine bromelina, o enzima digestiva care ne ajuta sa digeram mai repede proteinele din alimentele pe care le consumam, dar contine si substante antiinflamatoare, deci ne va calma putin, va destresa organismul la nivel celular.
  • Acelora dintre noi care au tinut post sau au o dieta foarte echilibrata si fara excese domnul profesor ne recomanda sa introducem alimentele intr-o maniera treptata si ponderata, si, cel mai bine ar fi ca in momentul in care ne asezam la masa de Craciun sa fim foarte odihniti.
  • Nu in ultimul rand, ar trebui sa cerem medicului nostru un sfat cu privire la folosirea suplimentelor cu enzime digestive care pot face minuni in aceasta perioada.

Si sa nu uitam, masa se ia intr-o atmosfera linisitita, relaxanta, plina de dragoste, intr-o companie placuta!

Sarbatori fericite si linistite!

Pin It on Pinterest

Share This