Sanatatea oculara este un aspect care ar trebui sa ne preocupe in permanenta, indiferent de varsta. Cu ingrijirea potrivita si urmand un stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata, se poate pastra acuitatea vederii pana la varste inainte si se pot preveni, trata si tine sub control o lista dintre cele mai diverse afectiuni oculare.
Leziunile oculare reprezinta factorul principal de risc in deteriorarea vederii si vederea monoculara (orbirea la un singur ochi). Cele mai multe leziuni oculare sunt intalnite in randul persoanelor sub 30 de ani (un procent de circa 57%), media aproximativa de varsta in randul accidentatilor fiind de 29 de ani.
Printre cauzele cele mai des intalnite a acestor accidentari la nivel ocular se numara: artificii, substante chimice cu care se intra in contact la domiciliu sau la locul de munca, unelte si obiecte, acid de baterii, expunerea indelungata la razele ultraviolete UVA si UVB cat si lipsa alarmanta de vitamine, minerale si proteine din organism care apare pe urma unui stil de viata haotic si a obiceiurilor alimentare gresite.
Cum afecteaza alimentatia sanatatea oculara?
Pentru un organism sanatos si un stil de viata activ omul are nevoie de aproximativ 50 de substante nutritive iar numeroase studii efectuate pana in momentul actual au demostrat faptul ca alimentatia sanatoasa este esentiala in mentinerea si pastrarea sanatatii oculare indiferent de varsta.
Ochiul, organ de inalta performanta, are nevoie de o alimentatie bogata in nutrienti si multivitamine care este preluata prin circuitul sanguin si are rol decisiv in mentinerea capacitatii si acuitatii vizuale.
Un aport nebalansat de antioxidanti, consum de alcool si grasimi saturate pot stimula crearea de radicali liberi care dauneaza sanatatii maculei ( filtrul de protectie galben ”pata galbena” din ochi, responsabila cu vederea centrala, capacitatea de a citi, de a recunoaste detalii fine si diferentele de culori).
Dietele si alimentatia bogata in grasimi pot cauza depozite care ingreuneaza curgerea sangelui prin artere, iar ochii sunt in mod special predispusi la aceste reactii adverse datorita vaselor mici de sange care ii alimenteaza.
Pentru o dieta cat mai sanatoasa pentru vedere alegeti alimente bogate in antioxidanti, Vitamina A, C, E, acizi grasi esentiali omega 3 si suplimente alimentare naturale care contin multivitamine si adaos de luteina si zeaxantina. Dintre toate acestea, cele 4 ingreidente naturale care nu trebuie sa lipseasca din dieta celor preocupati de sanatatea oculara sunt:
1 Vitamina A – vitamina ochilor
Vitamina A este una dintre cele mai cunoscute substante nutritive in mentinerea acuitatii vizuale si participa la formarea purpurului retinian (purpurul vizual) a epiteliilor de pigment din retina, care sunt responsabili cu vederea crepusculara. Mentine sanatatea oculara, ajuta ochii sa se adapteze la schimbarile de lumina, previne aparitia cataractei si a sindromului de ochi uscati.
Solicitarea constanta a ochilor ( statul la calculator pentru perioade lungi de timp, inaintarea in varsta, uitatul la televizor, cititul la lumina slaba si sofatul pe timp de noapte) pot creste necesarul de vitamina A.
Lipsa acestei vitamine in organism poate duce la dificultati in deosebirea de contraste si contururi, ochiul ajungand sa necesite o perioada mai lunga de adaptare la intuneric (ambliopie nocturna).
Persoanele adulte au nevoie de un minim zilnic de 0,8 mg pana la 1,0 mg de vitamina A cumulata din alimentatie.
Organele animale interne precum si untul si branzeturile grase au o consistenta bogata in aceasta vitamina si reprezinta o sursa naturala de asimilare a nutrientilor de care are nevoie organismul. Spre exemplu, 100 de grame de branza Camembert sau Brie contin aproximativ jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina A.
Consumati regulat alimente bogate in aceasta vitamina precum:
- legume de culoare galbena, portocalie sau verde: cartofi dulci, dovleac, morcovi, ardei, spanac, varza, broccoli
- produse lactate: oua, branza, lapte, unt
- organe interne
- ulei de masline
- fructe: pepene galben, mango, piersici, caise, pepenele galben;
2 Zeaxantina si luteina – coloranti naturali pentru imbunatatirea vederii
Luteina este unul dintre cei mai eficienti antioxidant testati clinic care actioneaza la nivel ocular pentru mentinerea unei vederi sanatoase si protejare impotriva efectelor radicalilor liberi ( inflamatii, tulburari vasculare, fumatul, inaintarea in varsta, nivelul crescut de glucoza in sange, etc…).
Acest ingredient face parte din familia carotenoidelor si reprezinta o parte majoritara a carotenoizilor acumulati in retina avand functii asemanatoare de protectie ca acelea ale unei perechi de “ochelari de soare UV” filtrand lumina ultra violeta si razele nocive care pot dauna ochilor.
Studii clinice efectuate in laboratoare de specialitate demonstreaza ca un consum de luteina si zeaxantina de cel putin 6 mg pe zi (asimilat din alimente) poate reduce riscul aparitiei afectiunilor oculare ai protejeaza impotriva orbirii scazand riscul de dezvoltare a cataractei in proportie de 18-50% ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18332316 )
Zeaxantina si luteina sunt factori importanti in ceea ce priveste protectia ochilor si sunt singurele carotinoide care se gasesc in cristalin si retina dar si in concentratie ridicata in zona centrala a retinei:
- ofera protectie antioxidanta si au capacitate de absorbtie a razelor cu efecte daunatoare asupra globului ocular;
- previn si trateaza cataracta, tulburarile de vedere si ateroscleroza oculara;
- imbunatatesc elasticitatea si permeabilitatea capilarelor retiniene si reverseaza procesele degenerative ale ochiului;
- stopeaza distrugerea celulelor nervoase si a celor active.
Daca absorbtia de luteina este perturbata aceasta poate duce la imbatranirea prematura a sistemului cardiovascular si a ochilor.
Efectele benefice pe care le are luteina nu se manifesta numai la nivelul ochilor ci si asupra unor procese metabolice : protejeaza inima, stopeaza imbatranirea, mentine articulatiile sanatoase, reduce sansele de dezvoltare a unor probleme si anomalii pulmonare, scade riscul aparitiei unor boli degenerative precum Alzheimer sau Parkinson, protejeaza plamanii, creierul si protejeaza impotriva microangiopatiei diabetice.
Cele mai importante surse naturale de luteina: spanac, galbenusul din ou, dovlecei, kale (varza furajera), salata verde, fistic, sparanghel, praz, porumb, dovlecei, patrunjel si coriandru.
Cele mai importante surse de zeaxantina: porumb, praz, galbenus de ou, piper galben.
3 Vitamina C – protectie naturala
Consumul vitaminei C naturala din legume si fructe sau ca adaos alimentar artificial sub forma de tablete are multiple efecte pozitive asupra sanatatii ochilor. Studii de specialitate conclud ca aportul ridicat de anti oxidanti asimilati prin alimentatie previn progresia cataractei si a altor boli ale ochilor. Este unul dintre cei mai eficienti nutrienti si are un rol bine stabilit in numeroase functii ale organismului: intareste sistemului imunitar impotriva infectiilor, previne complicatiile prenatale, previne bolile cardiovasculare, bolile oculare sau problemele dermatologice.
Nivelul de vitamina C din corp scade o data cu inaintarea in vasta si cu progresul dezvoltarii cataractei, a opacifierii cristalinului. Necesarul de aceasta vitamine creste progresiv in functie de efortul fizic depus, solicitarea fizica sau psihica, supunerea la stres, fumatul excesiv cat si consumul de alcool sau anumite medicamente, iar in aceste cazuri este nevoie de o administrare dubla de dozaj de vitamina C.
Este cel mai eficient remediu natural in combaterea cataractei cu actiune demonstrata prin teste clinice:
- persoanele care au consumat zilnic 140-180 mg de vitamina C au avut un risc mai scazut cu 48% de a face cataracta
- cei care au consumat intre 240 si 360 mg riscul a fost cu 66% mai mic;
- la persoanele care au consumat peste 360 de mg nu s-a mai demonstrat o reducere semnificativa in prevalenta cataractei.
Aceasta vitamina are rol de a sintetizeaza colagenul, care intareste peretele capilarelor si ajuta la prevenirea si tratarea sufuziei cu sange al conjunctivei.
Surse naturale de vitamina C
- legume: ardei iuti rosii sau verzi, ardei grasi, patrunjelul, legumele verzi cu frunze (spanac, creson de gradina, varza, conopida, broccoli etc.), usturoiul, cartofii, morcovii
- fructe: kiwi, papaya, guava, portocale, grapefruit, capsune, coacaze negre, prune, cirese, ananas, mango, zmeura, strugurii.
4 Afine si coacaze negre – mai multa culoare pentru sanatatea ochilor
Pentru o functionare normala si sanatoasa a retinei aceste fructe au efecte antioxidante cu o compozitie bogata in antocianide care contribuie la mentinerea unui nivel optim de colagen in ochi.
O alimentatie bogata in astfel de fructe asigura o vedere mai buna pe timp de noapte si asemenea carotinoizilor, protejeaza impotriva razelor UV si a radicalilor liberi.
Exista motive pentru a crede ca antocienii au si capacitate de protectie a celulelor fotoreceptoare ale retinei, active din punct de vedere metabolic avand astfel o sensibilitate oxidativa ridicata.
Aceste fructe cu boabe cu proprietati protectoare contribuie la asigurarea unei rezistente sanatoase a vaselor sanguine de la nivelul ochilor.
Bioportal recomanda:
– o serie de produse naturiste disponibile in catalogul magazinului care se inspira din actiunea naturala a acestor ingrediente in dezvoltarea unor formule de tratament, preventie si tinere sub control a diverselor afectiuni oculare cu eficienta garantata:
Lutein Eye Advenced Secom este un tratament oftalmologic naturist care ajuta la refacerea aparatului ocular si la combaterea radicalilor liberi protejand cristalinul, retina si macula.
Are la baza un complex bogat in extracte din plante si anti oxidanti cu rol de protejare a retinei si imbunatatire a vederii prin inlaturarea unor afectiuni oculare grave.
Imbunatateste functiile structurii oculare si combate afectiuni cum ar fi ateroscleroza maculara, miopia, cataracta si tulburarile de vedere.
Eyes care de la BBM are efect puternic antioxidant si contine un mix de substante nutritive care mentin sanatatea vederii printr-o actiune sinergica. Are o formula bazata pe ingrediente naturale si Vitamina A, zinc, luteina si extract din fructe de afine.
Stimuleaza o mai buna functionare a vederii si imbunatateste capacitatea de adaptare a ochiului de la lumina la intuneric combatand in acelasi timp efectele nocive a radicalilor liberi. Extractele naturale de afine, frunze de Bilboa si de vita de vie ofera globului ocular protectie si activeaza productia unui nivel optim de rodopsina in celula retinei.
Un supliment alimentar revolutionar obtinut in urma colaborarii de exceptie dintre laboratoare de prestigiu cu nutritionisti si specialisti recunoscuti la nivel global.
Luteina Forte + Zeaxantina lansat sub brand-ul KONIG Nutrition Laboratorium Ltd este un tratament natural cu efecte de imbunatatire a vederii recomandat in general pentru combaterea unor afectiuni oculare care implica procese degenerative ale ochiului. Acest supliment imbunatateste nivelul de elasticitate si permeabilitate a capilarelor retinei si protejeaza impotriva radicalilor liberi prin oprirea distrugerii celulelor nervoase.