Sursa foto: https://naturapentrusanatate.com/

Seleniul mineral functioneaza in primul rand ca o componenta a enzimei antioxidante, glutation peroxidaza, care functioneaza impreuna cu vitamina E pentru a preveni deteriorarea radicalilor liberi in membranele celulare. Nivelurile scazute de seleniu au fost asociate cu un risc mai mare de cancer, boli cardiovasculare, inflamatorii si alte afectiuni asociate cu deteriorarea radicalilor liberi, inclusiv imbatranirea prematura si formarea cataractei.

Seleniul ofera un suport antioxidant

Mentinerea nivelurilor adecvate de seleniu pare a fi importanta in protejarea impotriva multor probleme de sanatate, datorita afectelor sale antioxidante. Unele studii arata cateva avantaje ale drojdiei bogate in seleniu. De exemplu, intr-un studiu controlat, 69 barbati au primit o drojdie bogata in seleniu numita SelenoExcell (200 sau 285 mg/zi) sau selenometionina (200 mg/zi) timp de 9 luni. In timp ce nivelele de seleniu din sange au crescut cu 93%, 54% si 86% in grupurile cu selenometionina si SelenoExcell cu doze mici si mari, numai barbatii care au primit SelenoExcell au prezentat o scadere a leziunilor oxidative.

Seleniul ajuta la prevenirea cancerului

Numeroase dovezi stiintifice indica faptul ca mortalitatea in randul persoanelor bolnave de cancer creste atunci cand aportul alimentar de seleniu este scazut. Efectele anticancerigene ale seleniului par a fi mai semnificative la barbati decat la femei si sunt cele mai importante in prevenirea cancerelor de piele, gastro-intestinale si ale tractului respirator.

Rezultatele studiilor privind utilizarea seleniului in prevenirea cancerului de prostata au adus rezultate contradictorii. Acestea pot fi legate de forma de seleniu utilizata si de capacitatea acestuia de a fi incorporat in celulele prostatei. In studiul Nutritional Prevention of Cancer, suplimentarea cu SelenoExcell, o drojdie imbogatita cu seleniu, a fost asociata o scadere cu 52% a aparitiei cancerului de prostata. In contrast, in studiul SELECT, selenometinonina nu a reusit sa prezinte efecte protectoare in mod individual sau cand a fost combinata cu vitamina E sintetica. Diferenta dintre rezultate poate fi in intregime legata de forma de seleniu utilizat.

Pe langa faptul ca actioneaza ca un antioxidant, drojdia bogata in seleniu poate oferi protectie impotriva cancerului prin efectele sistemului imunitar, detoxifierea metalelor antagoniste, inactivarea factorilor care stimuleaza cresterea cancerului si o serie de efecte asupra reaplicarii celulare si a ADN-ului.

Seleniul previne formarea cataractei

Mentinerea unor niveluri adecvate de seleniu poate fi importanta in protejarea impotriva formarii cataractei. Studiile au aratat ca in lentilele umane cu cataracta exista un continut de doar 15% seleniu din cat ar trebui in mod normal sa fie, iar nivelurile de radicali liberi sunt de pana la 25 ori mai mari decat valorile normale ale umorii apoase la pacientii cu cataracta.

Seleniul lupta impotriva bolilor cardiace

Seleniul pare sa ofere protectie impotriva bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale, deoarece rata de boala cardiaca este mult mai ridicata in cazurile de seleniu scazut, desi asocierea nu este la fel de puternica ca in cazul cancerului. S-a demonstrat ca suplimentarea cu seleniu poate produce efecte pozitive in prevenirea atacurilor de inima. Intr-un studiu realizat de 81 pacienti care au suferit un atac de cord, li s-a administrat 100mgc seleniu aleatoriu. Dupa 6 luni, au existat 4 atacuri de cord fatale si 2 atacuri de cord non-fatale in grupul placebo, comparativ cu niciun deces in cazul celor care au consumat seleniu.

Seleniul imbunatateste imunitatea

Seleniul sustine toate componentele sistemului imunitar, inclusiv dezvoltarea celulelor albe din sange. Deficitul de seleniu are ca rezultanta o imunitate scazuta, in timp ce suplimentarea cu seleniu poate avea ca rezultat augmentarea si/sau restabilirea functiilor imunitare. S-a demonstrat ca deficienta de seleniu poate inhiba rezistenta la infectie, ca urmare a afectarii functiei albe din sange si a timusului, in timp ce suplimentarea cu seleniu s-a demonstrat ca stimuleaza functia alba din sange si timusul.

Abilitatea suplimentelor de seleniu de a spori functia imuna, depaseste cu mult restabilirea nivelurilor de seleniu la persoanele cu deficit de seleniu. De exemplu, intr-un studiu, suplimentarea cu seleniu – 200 mcg/zi – pentru persoanele cu concentratii normale de seleniu in sange, a determinat o crestere cu 118% a capacitatii celulelor albe din sange de a distruge celulele tumorale si o crestere de 82,3% a activitatii unui tip de celule albe, cunoscute drept celule naturale, din cauza capacitatii sale puternice de a ucide celulele canceroase si microorganismele.

Seleniul este important in timpul sarcinii

Exista dovezi substantiale ca seleniul este esential pentru cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a fatului. Cerintele privind seleniul par sa fie crescute in timpul sarcinii, deoarce concentratiile de seleniu din sange tind sa fie mai scazute in timpul sarcinii, in special in etapele ulterioare. Nivelurile de seleniu tind sa fie foarte scazute in cazul sugarilor cu greutate mica la nastere.

Formele populare de seleniu de pe piata includ seleniul de sodiu, selenomentionina si seleniul derivat din drojdie. Multe studii au aratat ca sarurile anorganice, cum ar fi seleniul de sodiu, sunt mai putin absorbite in mod eficient si nu sunt active biologic, in comparatie cu formele organice de seleniu, cum ar fi selenometionina si drojdia uscata bogata in seleniu. In plus, alte cateva studii au aratat avantajele pe care le are drojdia uscata bogata in seleniu, ceea ce face ca aceasta sa fie forma preferata a suplimentului de seleniu.

Recomandarea de dozare obisnuita este de la 50 pana la 200 mcg/zi. La niveluri ridicate de consum – doze zilnice mai mari de 900 mcg timp de cateva luni – seleniul poate provoca toxicitate.

Efecte secundare

Corpul uman necesita doar o cantitate mica de seleniu. Dozele de pana la 900 mgc/zi pe perioade lungi pot produce toxicitate la unii oameni. Semnele si simptomele legate de toxicitatea cronica includ depresia, nervozitatea, instabilitatea emotionala, greturile si varsaturile, mirosul de respiratie si in cazuri extreme, pierderea parului si a unghiilor.

Interactiuni medicamentoase

Nu sunt cunoscute interactiuni adverse. Seleniul poate creste eficacitatea cisplatinei de chimioterapie.

 

Pin It on Pinterest

Share This