Sursa foto: http://maunikagowardhan.co.uk/cook-in-a-curry/how-to-make-ghee/

Untul ghee este recomandat persoanelor cu probleme ale tractului digestiv pentru ca sustine secretia de acid gastric ce ajuta in procesul de digestie, dar si celor cu intoleranta la lactoza, mai ales ca in procesul de preparare sunt eliminate proteinele din lapte. De asemnea, imbunatateste memoria si poate fi de folos in cazul persoanelor care sufera de anxietate.

Prepararea untului ghee este una relativ usoara, dar daca nu se realizeaza cum trebuie, gustul final poate fi unul neplacut si in acelasi timp, imposibil de consumat. Gustul untului ghee este dulceag, asemanator cu cel al nucii, dar daca il simtiti amar sau cu un miros neplacut, inseamna ca nu este bine facut si este nesanatos pentru organism.

Daca vreti sa preparati untul ghee acasa, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte:

  1. Durata de preparare din 500g unt este de aproximativ 20 minute, timpul necesar pentru ca proteinele din lapte sa se separe de ceea ce numim untul ghee si de apa pe care untul o contine.
  2. In timpul fierberii se formeaza o spuma care nu trebuie indeparata. Sunt bule de aer din untul care fierbe, iar odata cu inlaturarea acesteia va scadea cantitatea de unt ghee rezultata.
  3. Untul se mai poate prepara si in baie de aburi, dar procesul poate dura mai mult.
  4. Nu folositi vase de inox cu fundul gros! Avand o inertie termica mai mare decat cele normale, fierberea va continua si dupa ce se opreste focul, iar untul se poare supramatura sau arde.

Contraindicatii nu exista in ceea ce priveste untul ghee, el aducand numai beneficii asupra organismului, dar este important sa fie consumat in cantitati regulate, fara excese, iar prepararea sa fie realizata in mod adecvat. Chiar si daca este cumparat din comert, acesta poate fi preparat gresit. Asa ca tineti minte ca trebuie sa aiba un gust placut si un miros pe masura.

Pin It on Pinterest

Share This