Se spune despre vinul rosu ca trebuie baut pentru aportul de resveratrol. Resveratrolul este un compus prezent in cantitati mari in coaja strugurilor negri, dar si in alte fructe inchise la culoare precum afinele, murele, in legume, oleaginoase (arahide), conferindu-le acestora si efecte anti-inflamatorii, de scadere a colesterolului, anticancer.

Beneficiile resveratrolului

  • Resveratrolul stimuleaza productia de insulina, regland nivelul glicemiei.
  • Are efect antiagregant plachetar, previne oxidarea LDL-colesterolului si depunerea acestuia sub forma de ateroame, optimizeaza fluxul sanguin deci este un bun protector cardiovascular.
  • Are efect anti-aging, regasindu-se in zilele noastre in multe produse cosmetice, destinate femeilor si nu numai

Resveratrolul din vinul rosu

Vinul rosu este o sursa relativ buna de resveratrol, 750 ml vin rosu continand in jur de 10 mg de fitochimical, fata de 20 mg doza zilnica la care substanta are efecte demonstrate. Vinul rosu previne astfel dezvoltarea maladiilor cardiovasculare.

Astazi se cunoaste faptul ca un factor independent de risc pentru bolile cardiovasculare, il reprezinta nivelul crescut de homocisteina si nu colesterolul. Homocisteina este un aminoacid care, in exces, induce o productie periculoasa de radicali liberi, afectand endoteliul arterial, accelerand oxidarea LDL-C si depunerea lui sub forma de ateroame.

S-a demonstrat recent ca un consum moderat de vin rosu de buna calitate poate determina scaderea semnificativa a nivelului homocisteinei sanguine, chiar si in cazul persoanelor obeze.

Polifenolii din vin au si un efect clar de prevenire a oxidarii grasimilor dupa ce acestea au fost ingerate. Vinul previne oxidarea grasimilor in timpul digestiei, diminuand stresul oxidativ din organism cu efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular, creierului si altor organe.

Cat vin bem?

Astfel, consumul zilnic a doua pahare de vin rosu (~ 300 ml) de buna calitate poate reduce riscul de aterogeneza, la persoanele sanatoase.  Femeile pot consuma doar un pahar de vin rosu pe zi (150 ml) datorita capacitatii lor fiziologice mai reduse de a metaboliza alcoolul din vin.

Pin It on Pinterest

Share This